Gospodarstvo

Dražji bencin, cenejši dizel

Ljubljana, 07. 11. 2006 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cena bencina se je nekoliko zvišala, za dobre štiri tolarje pa sta se pocenila dizel in kurilno olje.

Bencin se je podražil za tolar in pol, dizel pa je cenejši za štiri tolarje.
Bencin se je podražil za tolar in pol, dizel pa je cenejši za štiri tolarje. FOTO: Dare Čekeliš

Opolnoči se je podražil bencin, dizelsko gorivo in kurilno olje pa sta se pocenila. Cena za liter 95-oktanskega bencina se je zvišala za 1,50 tolarja na 231,20 tolarja, 98-oktanskega bencina pa za 1,60 tolarja na 233,70 tolarja. Za liter dizelskega goriva je po novem treba odšteti 223,10 tolarja oziroma 4,10 tolarja manj kot doslej, za liter kurilnega olja pa 137,10 tolarja oziroma 4,20 tolarja manj.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja. Sedanji model oblikovanja cen je vlada uvedla pred mesecem dni z novo uredbo, s katero je znova vzpostavila stari model izpred lanskega oktobra, ko je zaradi velikih nihanj cen naftnih derivatov na svetovnem trgu obračunsko obdobje podaljšala na 28 dni.

Cene nafte mešano

Cene nafte so se medtem na azijskih trgih zaradi informacij o morebitnem vnovičnem zmanjšanju dnevne proizvodnje Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) v prihodnjih mesecih in novega izbruha nasilja v Nigeriji gibale različno. Sod zahodnoteksaške lahke nafte z decembrskim dobavnim rokom se je pocenil za dva centa na 60 dolarjev, cena za sod severnomorske nafte brent pa se je zvišala za 11 centov na 59,86 dolarja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.