Gospodarstvo

Dražja hrana in obleke

Ljubljana, 29. 09. 2006 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni statistični urad je sporočil, da so se cene življenjskih potrebščin v primerjevi z avgustom zvišale.

Povprečna letna inflacija znaša več kot 2 odstotka.
Povprečna letna inflacija znaša več kot 2 odstotka. FOTO: POP TV

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin septembra zvišale. V primerjavi z avgustom so bile višje za 0,4 odstotka, so danes v prvi, skrajšani objavi podatkov sporočili iz državnega statističnega urada. Inflacija na letni ravni je znašala 2,5 odstotka, prav tolikšna je bila tudi povprečna letna inflacija.

Kot še navajajo statistiki, je bilo septembra najopaznejše podražitve opaziti pri obleki in obutvi ter pri komunikacijah. Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je v septembru znašala 2,6 odstotka.

Primanjkljaj države se zmanjšuje

Med vzroki za zmanjševanje primanjkljaja je Flajs izpostavil nadaljevanje prodaje zemljišč na lokalni ravni ter razmeroma nizko trošenje. Kot je napovedal, bo v drugi polovici leta predvidoma prišlo do pospešenega trošenja, predvsem na lokalni ravni, saj so taki presežki presenetljivi.

Primanjkljaj države se je v letošnjem prvem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal. Znašal je 73,8 milijarde tolarjev, potem ko je bil v enakem obdobju lani za 23,6 odstotka višji. V prvem polletju se nadaljujejo trendi iz leta 2005: skupni prihodki države so se povečali za 6,6 odstotka BDP, skupni izdatki pa le za 5,1 odstotka, je poudaril Andrej Flajs iz sektorja za nacionalne račune pri državnem statističnem uradu.

Primanjkljaj države v letu 2005 je po drugi oceni znašal 92,8 milijarde tolarjev oz. 1,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,9 odstotne točke manj kot leto prej, je povedal Flajs. Skupni dolg države pa je po novih izračunih konec lanskega leta znašal 1854,3 milijarde tolarjev oz. 28 odstotkov BDP. To je 0,7 odstotne točke manj kot konec leta 2004.

V poročilo, ki so ga pripravili za Eurostat, pa so statistiki vključili tudi napovedi o primanjkljaju in dolgu države za leto 2006. Medtem ko je nekonsolidirani dolg konec leta 2005 znašal 1910 milijard tolarjev oz. 28,9 odstotka BDP, pa bo konec tega leta po izračunih znašal 2072 milijard tolarjev oz. 29,4 odstotka BDP, je povedal Flajs.


  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.