Gospodarstvo

Dražja hrana, dražje življenje

Ljubljana, 30. 11. 2006 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novembra so bile življenjske potrebščine dražje za 0,3 odstotka. Dražja je predvsem hrana in brezalkoholne pijače.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin novembra zvišale. V primerjavi z oktobrom so bile višje za 0,3 odstotka, je danes v prvi, skrajšani objavi podatkov sporočil državni statistični urad. Inflacija na letni ravni je znašala 2,3 odstotka, povprečna letna inflacija pa 2,4 odstotka. Kot še navajajo statistiki, je novembrska inflacija predvsem posledica višjih cen hrane in brezalkoholnih pijač, obleke in obutve ter komunalnih storitev.

Zaradi zelenjave in sadja, ki sta v sezoni prehladov nepogrešljiv del obroka, je naše življenje spet dražje
Zaradi zelenjave in sadja, ki sta v sezoni prehladov nepogrešljiv del obroka, je naše življenje spet dražje FOTO: POP TV

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je v novembru znašala 2,5 odstotka. Po zadnjih podatkih, to je za oktober, je konvergenčno merilo glede stopnje inflacije znašalo 2,8 odstotka, kar pomeni, da smo bili v preteklem mesecu za 0,3 odstotne točke pod to vrednostjo.

Podražitev hrane in pijače

Za gibanje cen v novembru je bilo značilno predvsem naraščanje cen blaga, ki se je v povprečju podražilo za 0,4 odstotka. Med blagom se je najbolj podražilo poltrajno blago (za 1,3 odstotka), medtem ko se je blago dnevne rabe podražilo za 0,4 odstotka, trajno blago pa pocenilo za 0,4 odstotka. Storitve so se po dveh zaporednih mesecih padanja cen v novembru znova podražile, in sicer v povprečju za 0,2 odstotka.

K skupni rasti cen v novembru so dražji prehrambeni izdelki prispevali 0,3 odstotne točke, višje cene obleke in obutve ter komunalnih storitev pa vsaka po 0,1 odstotne točke.

Najbolj so se zvišale cene v skupinah hrana in brezalkoholne pijače (v povprečju za 1,4 odstotka), obleka in obutev (za 1,2 odstotka), stanovanje (za 0,5 odstotka), rekreacija in kultura (za 0,4 odstotka), zdravje (za 0,2 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,1 odstotka).

Rast cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače je bila v pretežni meri posledica višjih cen zelenjave (za 7,2 odstotka), sadja (za 6,2 odstotka) ter mleka, mlečnih izdelkov in jajc (za 3,4 odstotka).

Nižje cene tekočih goriv in osebnih avtomobilov so znižale skupno rast cen vsaka po 0,1 odstotne točke.

Dražje komunalne storitve

V skupini stanovanje izstopajo podražitve komunalnih storitev, in sicer za 6,6 odstotka. V Ljubljani je namreč prišlo do dviga cen za odvajanje in čiščenje odpadnih komunalnih voda, zaradi česar se je kanalščina podražila za 42,1 odstotka. V Mariboru pa se je odvoz smeti podražil za 11,6 odstotka.

Ceneje do počitnic

So se pa v novembru nekoliko pocenile počitnice, vendar ne za dolgo, saj so pred vrati božično-novoletni prazniki
So se pa v novembru nekoliko pocenile počitnice, vendar ne za dolgo, saj so pred vrati božično-novoletni prazniki FOTO: Reuters

Na dvig cen v skupini rekreacija in kultura so vplivale predvsem višje cene športne opreme (v povprečju so bile višje za 11,5 odstotka) in računalniške opreme (za 4,1 odstotka). Počitnice v paketu so se že tretjič zapored pocenile (za 1,1 odstotka).

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
05. 12. 2006 01.59
V Sloveniji je na splošno vse dražje kot v ostalih evropskih državah.Hrana kar za cca 30 in več.Včasih je bolje iti na izlet k sosedom in nakupiti potrebno,naši trgovci pa naj se zamislijo. Bajuku pa itak kazalci vedno dobro kažejo,do kdaj ,pa je vprašanje .
DIDAKTIK@SIOL.NET
04. 12. 2006 19.16
TA ČLANEK PAŠE K BAJUKU, K mu kazalci dobr kažejo !!!!!!!!!!!!!!!
ferrari
01. 12. 2006 17.28
Strinjam se,da trgovci izkoriščajo uvedbo evra,a kolikor mi je znano se tudi mi potrošniki odločamo kaj in kje bomo kupovali. Ne bom delal nobene reklame ali katerega trgovine očrnil,do sedaj smo kupovali po 0,5 l oz.1 liter mlaka v eni trgovi,a sedaj semo domov dobili napis najugodneje v Sloveniji liter mleka stane 125 sit,a ko pridem v trgovino ugotim,da se je spremenila količina mleka(iz 1l spremenila v 0,95l) ,a embalaža je ostala enako.Torej gre v trgovinah Tuš za zavajanje kupcev.In kje je potem tukaj tako glasna organizacija,ki se imenuje ZVEZA POTROŠNIKOV,mar ni to zavajanje.
miha800@email.si
01. 12. 2006 17.18
lenchi: ce ti ni kaj prav pa ne kupuj izdelka in ga pridelaj sama doma... sami potrosniki smo krivi da so trake marze..kaj pa tolk trumoma zahajo v trgovine..
lenchi@klepetulja.com
01. 12. 2006 10.35
Pa sej ne rabš bit strokovnjak da to ugotoviš... Karkoli primeš v roke v trgovini je dražje kot prej... pa ni važno kaj... Malo na to vpliva tudi uvedba evra, malo pa tudi trgovci izkoriščajo... Že pred pol leta sem govorila da se bo z eurom vse podražilo, še v vseh članicah je bilo tako, pa ni nhče verjel (kao: samo zaradi menjave valute pa že ne), zdaj pa lahko počasi spremljamo podražitve tuki, podražitve tam, pa še več jih bo... Mislim da bi morala država sprejet kak zakon o omejitvi trgovske marže. Eni trgovci majo tud po 200 maržo ali več... Seveda je država tiho, ker: dražji kot so izdelki v trgovinah, več davka se posledično steka tudi v državno blagajno... Mi, revčki slovenski pa smo tiho in še naprej kupujemo in plačujemo...