Gospodarstvo

'Drago' dvojno označevanje cen

Ljubljana, 21. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za gospodarstvo ugotavlja, da bo slovenske trgovce dvojno označevanje cen stalo več kot osem milijard tolarjev.

Nakupovanje v trgovini
Nakupovanje v trgovini FOTO: POP TV

Projekt dvojnega označevanja cen bo slovenske trgovce stal več kot osem milijard tolarjev, je razvidno iz analize, ki jo je v sodelovanju z Uradom za makroekonomske odnose in razvoj pripravilo ministrstvo za gospodarstvo. Analiza ima trenutno obliko delovnega gradiva, z njo pa naj bi se kmalu seznanila tudi vlada.

Čas uvedbe dvojnega označevanja je bil v živahnih razpravah, ki so doslej spremljale ta projekt, eden najbolj izpostavljenih. Avtorji analize so vladi priporočili, da dvojno označevanje cen uvede, ko bo določeno nepreklicno in trajno menjalno razmerje med tolarjem in evrom. Pri pripravi samega zakona o dvojnem označevanju cen pa naj vlada upošteva tudi, da se dvojno označevanje določi za obdobje šest mesecev od dneva, ko postane evro nacionalna valuta.

Stroški dvojnega označevanje cen bodo v povprečju primerljivi s stroški, ki so jih imele druge države članice evro območja, in bodo znašali približno 0,55 odstotka ustvarjenega prihodka v letu 2003 oziroma 5,8 milijarde tolarjev. Pri tem bodo nekoliko bolj obremenjena mala in srednja podjetja.

Dvojno označevanje cen mora po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka prinesti potrošniku primerljivost in transparentnost cen, saj bodo tako potrošniku bolj zaupali v novo valuto. Potrošniki se bodo postopoma začeli zavedati dejanske vrednosti evra šele takrat, ko ga bodo začeli uporabljati pri vsakdanjih nakupih. Ministrstvo za gospodarstvo zato ne predlaga informativnega dvojnega označevanja cen z vmesnim deviznim tečajem, določenim s centralnim tečajem.

Ob upoštevanju stroška dvojnega označevanja zaradi spremembe valutnega razmerja, ki bi nastali v primeru morebitne spremembe centralnega tečaja pred določitvijo fiksnega menjalnega razmerja (predvidoma tri mesece pred prevzemom evra), bi strošek narasel na 7,1 milijarde tolarjev. Stroški, ki bi nastali zaradi spremembe valutnih razmerij namreč v povprečju znašajo 1,24 milijarde tolarjev.

Slabši položaj slovenskih trgovin?

Pri dvojnem označevanju je treba upoštevati tudi položaj slovenske trgovine, ki je nekoliko slabši kot v primerljivih članicah EU. Pomemben element pa predstavlja tudi dejstvo, da so države članice Evropske denarne unije že precej pred začetkom dvojnega označevanja cen poznale nepreklicno določen tečaj med evrom in njihovo nacionalno valuto. V Sloveniji bi ta strošek predstavljal dodatne 1,2 milijarde tolarjev.

SORODNI ČLANKI