Gospodarstvo

Drage zlorabe priključkov

Ljubljana, 15. 11. 2005 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prišlo je do zlorab telefonskih priključkov. Nekateri uporabniki so dobili ogromne račune, Telekom pa zahteva plačilo.

Zveza potrošnikov je prepričana, da bi moral Telekom sprejeti del odgovornosti
Zveza potrošnikov je prepričana, da bi moral Telekom sprejeti del odgovornosti FOTO: POP TV

Zveza potrošnikov Slovenije meni, da bremena zlorab telefonskih računov ne morejo nositi le oškodovani potrošniki, temveč tudi Telekom Slovenije, ker jih kot ponudnik storitev ni pravočasno opozoril na to nevarnost. Ker je Telekom pred dnevi zavrnil predlog za sporazumno rešitev sporov zaradi visokih telefonskih računov ob zlorabah, pozivajo Telekom, vlado kot njegovo večinsko lastnico, urad za varstvo potrošnikov in Agencijo za pošto in elektronske komunikacije RS k pravični rešitvi teh težav.

Kot je povedala predsednica zveze potrošnikov Breda Kutin, bi Telekom moral sprejeti svoj del odgovornosti. Telekom je kršil določila zakona o elektronskih komunikacijah s tem, ko ni sprejel ustreznih tehničnih in organizacijskih ukrepov za varnost svojega omrežja oziroma storitev, uporabnikov pa ni opozoril na tveganja za varnost omrežja in na možna sredstva, s pomočjo katerih bi ta tveganja lahko zmanjšali, menijo v zvezi.

Strošek ustreznih opozoril ter poštenega in pravilnega obveščanja bi bil za Telekom minimalen. Očitno pa je zasledoval močan finančni interes, z njim pa tudi država, saj ji pripada 20-odstotni davek od dodane vrednosti, je poudarila Kutinova. Poleg tega je Telekom na zlorabe začel opozarjati zelo pozno, in sicer šele z računi za avgust 2005, te pa se dogajajo že nekaj časa, v tujini od leta 2000, je dodala Kutinova.

Oškodovanci za poravnavo, Telekom pa ponudil obročno odplačevanje

Ker so oškodovanci prejeli namesto običajnega računa zneske tudi do milijona tolarjev, je zveza Telekomu predlagala sklenitev posebnega dogovora o poravnavi terjatev z oškodovanimi naročniki. Po njem bi bili oškodovani potrošniki dolžni plačati tolarski znesek 150 evrov (podobno kot ob zlorabah bančnih kartic), razliko pa Telekom, česar ni sprejel. Namesto tega je ponudil pomoč v obliki obročnega odplačila, pri čemer zaračunava zakonske zamudne obresti.

Zveza: Oškodovanci naj dolg poravnajo, saj nimajo druge možnosti

Zveza oškodovanim odsvetuje, da dolg poravnajo na tak način, saj s tem priznajo svoj dolg. Dolg naj poravnajo na primer z bančnim posojilom in si s tem pridržijo pravico, da znesek izterjajo nazaj. Na račun naj se pritožijo, agencijo pa o tem le obvestijo, saj primeri kažejo, da ta kot regulator o pritožbi meni, da ni utemeljena. Oškodovanci račune morajo poravnati, sicer jim grozi odklop telefonskega priključka, alternativne možnosti pa nimajo, saj je Telekom monopolist, so še opozorili v zvezi.

Strošek ustreznih opozoril in poštenega obveščanja bi bil za Telekom minimalen, vendar tega ni storil, ker je zasledoval finančni interes, menijo v zvezi potrošnikov
Strošek ustreznih opozoril in poštenega obveščanja bi bil za Telekom minimalen, vendar tega ni storil, ker je zasledoval finančni interes, menijo v zvezi potrošnikov FOTO: POP TV

Koliko sporov zaradi visokih telefonskih računov, ki so posledica zlorab z uporabo programov za samodejno klicanje v mednarodno omrežje pri uporabi interneta prek modemske povezave, so oškodovani naročniki Telekoma sprožili, v zvezi ne vedo, je pa problem zelo velik. Zato bi po besedah Kutinove agencija za pošto in elektronske komunikacije morala ustanoviti komisijo za sporazumno reševanje tega spora.

Zveza za možnost omejitve mesečne porabe

Del očitkov gre tudi na delovanje agencije, ker se je odzvala pozno in ne z vsemi pooblastili, kot bi lahko, menijo v zvezi potrošnikov. Ob tem zahtevajo, da država sprejme učinkovite ukrepe, da zlorabe, v katerih je oškodovanje potrošnika neomejeno, ne bodo več možne. Naročnik bi moral imeti možnost, da omeji obveznost mesečnega plačila telefonskih storitev, agencija bi morala zagotoviti spoštovanje zakonodaje, ki je Telekomu naložila uskladitev vseh naročniških pogodb že leta 2002, je izpostavila Kutinova.

Poleg tega bi morali naročnike pisno obveščati o nevarnostih pri uporabi storitev in o spremembah splošnih pogodbenih pogojev. Zagotavljati pa bi morali tudi nadzor nad reševanjem pritožb naročnikov v okviru Telekoma, saj naročnik sedaj nima možnosti pridobiti oziroma zavarovati materialne dokaze v primeru spora s Telekomom, so navedli v zvezi potrošnikov.