Gospodarstvo

Vzdrževalci dosegli dogovor

Ljubljana, 13. 12. 2005 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavka vzdrževalcev železniških prog je zamrznjena. Dosegli so namreč dogovor, ki naj bi bil uresničen do 15. januarja.

Vzdrževalci in vodstvo so dosegli dogovor
Vzdrževalci in vodstvo so dosegli dogovor FOTO: Dare Čekeliš

Pogajalski skupini Holdinga Slovenske železnice in Samostojnega sindikata progovzdrževalne dejavnosti Slovenije sta dosegli dogovor o izpolnjevanju stavkovnih zahtev sindikata. Na podlagi dogovora, ki sta ga podpisala namestnik generalnega direktorja Slovenskih železnic Branko Omerzu in predsednik omenjenega sindikata Roman Jakopič, je stavka zamrznjena do izpolnitve dogovorjenih rešitev. Zahteve naj bi izpolnili do 15. januarja.

Predsednik sindikata progovzdrževalne dejavnosti Roman Jakopič je povedal, da so ugotovili, da je možno stavkovne zahteve uresničiti. "Na podlagi te ugotovitve smo sprejeli odločitev, da bomo stavkovne aktivnosti zamrznili," je dejal Jakopič in dejal, da naj bi vodstvo železnic zahteve izpolnilo do 15. januarja.

Če zahtev do takrat ne bodo izpolnili, bo sindikat 16. januarja stavkal, tako kot je bilo napovedano za 15. novembra, med 6.30 in 8.30, je dejal Jakopič. Na Slovenskih železnicah so povedali, da naj bi se zadeva uredila v dobrem mesecu dni.

Spomnimo:

Sprva so stavko za 15. novembra napovedali Samostojni sindikat progovzdrževalne dejavnosti Slovenije ter Sindikat delavcev SVTK Celje in Sindikat delavcev SVTK Pivka, nato pa sta sindikata delavcev SVTK od stavke odstopila.

Sindikat je v 11 stavkovnih zahtevah izpostavljal zagotovitev primernih pogojev za vzdrževanje infrastrukture ter ustreznih delovnih pogojev, zagotavljanje potrebnega števila delavcev na določenih izvršilnih delovnih mestih, spoštovanje delovnopravne zakonodaje, pa tudi sprejem ukrepov za izboljšanje poslovnih rezultatov železnic.