Gospodarstvo

Dokapitalizacija Mercatorja

Ljubljana, 28. 10. 2005 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začela se je dokapitalizacija Mercatorja. Predsednik SD Pahor meni, da je soglasje o preiskovalni komisiji ključno.

"Pametno bi bilo, da bi parlamentarne stranke dosegle soglasje in tako ovrgle dvom, da bo ta komisija le še en poligon za strankarske igrice," meni Pahor.
"Pametno bi bilo, da bi parlamentarne stranke dosegle soglasje in tako ovrgle dvom, da bo ta komisija le še en poligon za strankarske igrice," meni Pahor. FOTO: POP TV
V okviru dokapitalizacije se bo osnovni kapital družbe Mercator povečal za 20 odstotkov na 24,4 milijarde tolarjev, in sicer z izdajo največ do 641.700 navadnih imenskih delnic z nominalno vrednostjo 10.000 tolarjev. Emisijski znesek posamezne nove delnice, vplačane do 31. oktobra, znaša 38.000 tolarjev, nato pa se bo cena povečevala po petodstotni letni obrestni meri.

Parlamentarne stranke bi morale doseči soglasje o ustanovitvi preiskovalne komisije, ki bi ugotavljala odgovornost nosilcev javnih pooblastil v domnevnem oškodovanju državnega premoženja pri prodajah deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD), je prepričan predsednik SD Borut Pahor.

Pahor je prepričan, da bi se morale vodje poslanskih skupin udeležiti posveta pri predsedniku Državnega zbora in doseči soglasje o ustanovitvi ene preiskovalne komisije. Ta bi lahko najprej preiskovala domnevne sporne posle pri prodaji deležev paradržavnih skladov v Mercatorju, nato pa še posle KAD in SOD, ki sta jih sklenila v obdobju prejšnje vlade.

Videti je, da je parlamentarna preiskovalna komisija velik del ali celoto avtoritete izgubila, vedno bolj se je v javnosti namreč potrjevalo prepričanje, da so preiskovalne komisije poligon strankarskih iger, je dejal Pahor.

V SD smo bili prepričani, da je prva dolžnost vlade, da poda temeljito razlago, šele nato pa bo mogoče presoditi, ali je treba poseči še po drugih ukrepih. Ko se je odprla razprava o možnostih ustanovitve preiskovalne komisije, smo bili v poslanski skupini enotnega mnenja, da damo predsedniku vlade priložnost, da s pisno informacijo pojasni vse morebitne dvome, povezane s to odločitvijo, zlasti glede vprašanja premij, je povedal Pahor in dodal, da odgovor vlade ni bil tak, ki bi pojasnjeval.

Pahor je spregovoril tudi o položaju opozicije v Sloveniji. Kot je dejal, je ena od opozicijskih strank opozorila, da želi biti strah in trepet koalicije, sam pa meni, da bi morala SD, če želi obdržati koncept zmerne levosredinske stranke, ohraniti zmerni položaj.

Večinoma postopno plačilo kupnine

Janković ima v lasti 50-odstotni delež
Janković ima v lasti 50-odstotni delež FOTO: POP TV

KAD pa je v četrtek v celoti vplačala kupnino za 106.950 novih delnic Mercatorja v skupni vrednosti dobre štiri milijarde tolarjev. KAD je tako edini od povabljenih h dokapitalizaciji, ki je kupnino za delnice Mercatorja poravnal v enkratnem znesku. SOD, KD Group in družba KLM, ki je v lasti Mercatorjeve uprave, pa bodo kupnine vplačali postopoma.

SOD bo kupnino za 106.950 delnic v skupnem znesku dobre štiri milijarde tolarjev vplačal postopno do 30. decembra letos, KD Group pa za enako število delnic postopno do 31. januarja prihodnje leto, so sporočili iz Mercatorja. Družba KLM je že danes vplačala kupnino za 40.700 delnic Mercatorja v vrednosti 1,56 milijarde tolarjev, preostali del kupnine za 280.150 delnic Mercatorja (10,63 milijarde tolarjev) pa bo družba vplačala postopno do 31. januarja 2006.

Direktor družbe je Mitja Marinšek, delničarji pa člani Mercatorjeve uprave; Zoran Jankovič ima v lasti 50-odstotni delež, Jadranka Dakič, Stanislav Brodnjak, Aleš Čerin in Marjan Sedej pa vsak po 12,5-odstotnega.

Družba KLM je v lasti Mercatorjeve uprave in bo v okviru dokapitalizacije odkupila do 320.850 novih delnic Mercatorja. V okviru družbe KLM bodo približno 2000 vodilnih v Mercatorju do 31. januarja prihodnje leto pozvali k dokapitalizaciji podjetja. Odločitev o tem, ali bodo sodelovali, pa je, kot poudarjajo, povsem individualna. Za te namene je družba za sodelovanje zaprosila več poslovnih bank s sedežem v Sloveniji.

SORODNI ČLANKI