Gospodarstvo

Dokapitalizacija Mercatorja

Ljubljana, 23. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Mercatorja je še enkrat potrdil 20-odstotno dokapitalizacijo družbe.

Predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič je zadovoljen s polletnim poslovanjem družbe (Foto: POP TV)
Predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič je zadovoljen s polletnim poslovanjem družbe (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Polovico novih delnic bo lahko kupovalo vodstvo Mercatorja, ostale pa državni družbi - odškodninska in kapitalska ter KD group.

V Mercatorju se, odkar imamo novo vlado, še ni kaj dosti zapetlo, vsaj ne tako zelo, da bi se recimo na hitro menjalo vodstvo ali pa, da bi morali na silo spreminjati poslovno vizijo. Do zdaj. Pa tudi danes so, hitro, kar je za nadzorne svete večjih družb v tem poletju presenetljivo, nadzorniki sprejeli vse, kar je bilo na dnevnem redu. Tudi 20 odstotna dokapitalizacija ostaja. Polovico od novih 640 tisoč delnic, po ceni 38 tisoč tolarjev, bo lahko kupilo vodstvo Mercatorja, drugo polovico pa si bodo lahko delili KAD in SOD ter KD group.

Skupina Mercator je v prvi polovici letošnjega leta ustvarila za 193,3 milijarde tolarjev prihodkov od prodaje, kar je 7,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Rezultate je nadzorni svet ocenil kot zelo dobre in nad načrti. Ob koncu leta prvič pričakujejo čez 400 milijard skupnih prihodkov.


Tako uradno. Natančno so zapisali, kaj bo, če ti ne bodo kupovali. Kot je pojasnil predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič, imajo, če celotna kvota ne bo izkoriščena, tri možnosti. Prva je, da si preostale delnica enakovredno razdelijo delnice v skladu z osnovnim deležem. Druga možnost je, da vpišejo manjše število delnic oziroma manjši znesek dokapitalizacije. Če bodo ocenili, da ni potrebna. Če pa bo uprava predlagala nov način dokapitalizacije, pa mora za to pridobiti soglasje nadzornega sveta.

Neuradno – države Mercatorjeve delnice morda niti ne zanimajo preveč; in morda KD group oziroma Matjaž Gantar, predsednik, z Mercatorjem nima velikih načrtov in bi svoj imperij raje širil drugje. Gantarja sicer na seji ni bilo.

In še neuradno - še vedno naj bi se za deleže zanimala Istrabenz in Pivovarna Laško. Ampak to očitno ni uradni scenarij tega poletja. Najbrž pa ga ne bodo kar tako pozabili in morda ga bodo izpeljali čez čas.