Gospodarstvo

Dogovor o prevzemu Leka

Ljubljana, 29. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Švicarski farmacevtski koncern Novartis je po pričakovanjih objavil namero za odkup vseh delnic Leka. Za delnico ljubljanskega farmacevta je pripravljen odšteti 95.000 tolarjev. Ponudbo bodo objavili predvidoma 28. septembra.

Nadzorni svet Leka je z včerajšnjo odločitvijo omogočil prevzem
Nadzorni svet Leka je z včerajšnjo odločitvijo omogočil prevzem FOTO: POP TV

Švicarska farmacevtska družba je namero za prevzem Leka objavila potem, ko je včeraj nadzorni svet Leka družbama Novartis International s sedežem v Baslu in Novartis Pharma storitve s sedežem v Ljubljani izdal dovoljenje za pridobitev imenskih delnic v vrednosti, ki presega skupno 15 odstotkov osnovnega kapitala družbe in s tem omogočil prevzem. Nadzorni svet je s tem je potrdil, da strateška povezava podpira uresničevanje strateških načrtov ljubljanske družbe, poleg tega pa prevzem ocenjuje kot prijateljski. Razpravljali so tudi o spremembah statuta. Na skupščini naj bi namreč odpravili omejitev, po kateri posamezni delničar ne more glasovati z več kot 15-odstotnim deležem.

Novartis bo ponudbo zato objavil predvidoma 28. septembra, dan po skupščini delničarjev Leka, kjer naj bi odobrili sporazum o prevzemu. Zaradi zaščite investitorjev je pa uprava Ljubljanske borze že začasno zaustavila trgovanje z rednimi in prednostnimi delnicami Leka.

Sklenjeni pogovori o povezavi

Lek in Novartis sta, kot so sporočili iz ljubljanske družbe, sklenila pogovore glede potencialne povezave, iz katere bi se lahko oblikovalo vodilno podjetje na področju generičnih zdravil v Evropi in ZDA.

Novartis bo prevzemno ponudbo objavil predvidoma 28. septembra, dan po skupščini delničarjev Leka, kjer naj bi odobrili sporazum o prevzemu.

Po dogovorih med Lekom in Novartisom je predvideno, da bo ljubljanska družba še naprej poslovala kot ločeno podjetje s sedežem v Sloveniji, s svojo lastno korporacijsko identiteto in blagovno znamko. Lek bo imel ključno vlogo v strategiji skupine Novartis na področju, ki vključuje trge srednje in vzhodne Evrope, jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav. Novartis podpira Lekove investicijske načrte za povečanje zmogljivosti, zlasti v Sloveniji in celotni regiji.

Program zmanjševanja števila zaposlenih ali poslovanja ni predviden, saj strateški razlogi temeljijo na pospeševanju rasti in boljšem dostopu do trgov. Uprava Leka bo tudi po prevzemu ostala na svojem položaju, poleg tega pa bo poslovodstvo Leka sodelovalo v globalnih odborih Novartis Generics, vključno z izvršnim odborom,.

Ponudbena cena za delnico Leka je več kot 73 odstotkov višja od povprečne cene Lekovih delnic v letošnjem letu. Po neuradnih podatkih naj bi Novartis želel pridobiti vsaj 51 odstotkov Leka; za omenjeni delež bo po napovedani prevzemni ceni 95.000 tolarjev moral odšteti približno 93,5 milijarde tolarjev.

Generalni direktor poslovnega sektorja Novartis Generics Christian Seiwald je povedal, da se je Novartis za objavo namere za prevzem Leka odločil na podlagi dolgoročnih analiz, premija, ki jo ponuja, pa je precej visoka v primerjavi s primerljivimi prevzemi.

Seiwald, ki meni, da povezava med družbama pomeni pridobitev tako za Lek kot za Novartis, je navedel tudi nekaj ključnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za prevzem Leka. V prvi vrsti gre tu za nekatere spremembe statuta družbe, predvsem za prenehanje omejitve glede pridobitve 15 odstotkov glasovalnih pravic. Poleg tega bo moral Novartis imeti večino v nadzornem svetu Leka, iz švicarske družbe pa naj bi prišel tudi član uprave, zadolžen za finance.

Prvi mož Leka Metod Dragonja meni, da je predvidena Novartisova ponudbena cena korektna, zato uprava računa na podporo delničarjev. Povezava z Novartisom ima potencialno zelo uspešno dolgoročno perspektivo. Lek in Novartis Generics sodelujeta že več kot 20 let, poleg tega pa je švicarska družba glavni dobavitelj ene izmed sestavin za Lekov paradni izdelek, antibiotik Amoksiklav.

Metod Dragonja meni, da je ponujena Novartisova cena korektna
Metod Dragonja meni, da je ponujena Novartisova cena korektna FOTO: POP TV

"Zaradi že doslej uspešnega sodelovanja si zato pri obeh družbah obetamo veliko sinergijo," je dejal Dragonja in dodal, da imata družbi dopolnjujočo pokritost trgov. Zmanjšanje števila zaposlenih ni predvideno, kar pomeni, da se bo sedanja politika zaposlovanja nadaljevala, je še poudaril.

Seiwald je pojasnil, kaj si pri Novartisu obetajo od povezave z Lekom. V prvi vrsti gre tu za skupen nastop na trgih srednje in vzhodne Evrope, kjer je ljubljanski farmacevt močan, zato bo Lek v okviru skupine Novartis prevzel odgovornost za te trge. Lek bo namreč postal Novartisov evropski kompetenčni center za razvoj izdelkov in razvoj farmacevtskih učinkovin. Ljubljančanom bo Novartis ponudil dostop do svojih tržnih in prodajnih poti za distribucijo proizvodov na ameriškem in evropskih trgih, poleg tega pa naj bi Lek s povezavo z Novartisom najbolj kakovostno izboljšal poslovanje, imel bi hitrejši dostop do tujih trgov, s čimer bi se tudi povečali njegovi tržni deleži. Nenazadnje pa, kot je dejal Dragonja, bi se s povezavo znižalo tudi tveganje poslovanja.

Različna mnenja slovenskih in tujih borznih posrednkov

Po mnenju slovenskih borznih poznavalcev je predvidena prevzemna cena 95.000 tolarjev nizka za velike in solidna za male delničarje. Medtem ko nekateri borzniki menijo, da je idealna in optimalna cena za prevzem 100.000 tolarjev, pa so nekateri prepričani, da bi se lahko prevzemna cena povzpela tudi do 120.000 tolarjev.

Po mnenju Andraža Gruma iz Abanke je cena, ki jo bo v končni fazi ponudil Novartis, odvisna predvsem od tega, kako se bosta nanjo odzvala največja Lekova delničarja, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba. Matej Tomažin iz borznoposredniške hiše Ilirika je dejal, da bi bila ponudba 95.000 tolarjev za Lekovo delnico še pred dvema tednoma zelo zanimiva. Vprašanje pa je, tako Tomažin, kaj želijo delničarji od tega imeti, saj trenutno ponujena cena ne odraža dovolj visoke premije. "Če bi se nekoliko počakalo, bi lahko cena Lekove delnice še poskočila," je prepričan Tomažin.

Ceno, ki jo je Novartis ponudil, bodo po mnenju Mateje Šober iz borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik mnogi premerjali s ceno, ki sta jo za prevzem Pivovarne Union ponudila Pivovarna Laško in Interbrew. Kot je poudarila, se bo cena Leka bistveno zvišala, če bo prišlo do nasprotne ponudbe, sicer pa je idealna cena 100.000 tolarjev. "Vse je odvisno od razpleta. Vprašanje je, če se bodo Lekovi delničarji strinjali s predvideno prevzemno ceno 95.000 tolarjev. Če bo Novartis želel kupiti Lek na vsak način, bo ceno tudi zvišal," meni Šoberjeva. Kot še ocenjuje, bodo delničarji s prodajo delnic še nekoliko počakali in poskušali posredno izsiliti višjo ceno.

Nasprotnega mnenja pa so tuji analitiki, ki menijo, da je prevzemna cena Leka previsoka. Švicarska farmacevstka družba Novartis bi lahko v želji postati globalni igralec na področju generičnih zdravil po mnenju nekaterih analitikov plačala preveč. Ponujena prevzemna cena za ljubljansko farmacevtsko družbo Lek namreč znaša približno celotno lansko prodajo Leka in kar 21 njegovih letnih dobičkov. Po besedah analitičarke Bank Julius Baer Denise Anderson Novartis nima možnosti, da opraviči tako ceno, razen, če bo na trgih, kjer je zdaj navzoč Lek, začel zelo agresivno tržiti svoje izdelke.

Prvi mož ljubljanske borze Draško Veselinovič pa je zavrnil očitke tujih borznih analitikov, češ da je bilo trgovanje z lekovimi delnicami sproščeno prezgodaj, kot neutemeljene. Pripisuje jih njihovi povezanosti z Novartisom, ki si je pred objavo prevzemne ponudbe želel zadržati tečaj Leka čim nižje.

Delnice Leka sta kupovala tudi Kad in Sod

Na objavo namere švicarskega Novartisa za ponudbo za odkup vseh delnic ljubljanskega Leka, sta se odzvala tudi največja Lekova delničarja, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba. Obe družbi skrbno preučujeta nastale razmere in v naslednjih dneh pričakujeta prvi stik s potencialnim prevzemnikom in upravo Leka.

Kad je od 9. maja do prejšnjega tedna kupil 3.550 navadnih delnic Leka in s tem povečal svoj delež na 14,8 odstotka. Sod, ki ima 11 odstotkov delnic, je v tem času kupil 2.002 delnici. Med velikimi lastniki je svoj delež povečala tudi dunajska Bank Austria, s 4,6 na nekaj manj kot 5,1 odstotka. Zavarovalnica Triglav, ki ima 2,1 odstotka navadnih delnic Leka, je od maja kupila 5.838 lotov, Zlata moneta jih je kupila 6,937, njen trenutni delež pa je skoraj 1,1-odstoten. Prejšnji teden je delnice kupovala tudi borzna hiša Medvešek Pušnik in njene stranke.