Gospodarstvo

Dodatne delnice za zveste

Maribor, 22. 09. 2008 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skoraj 100 tisoč malih vlagateljev bo dobilo bonus delnice NKBM v vrednosti 22,43 evra. Na njihove račune jih bodo vpisali avtomatično.

Za delnice NKBM je bilo novembra lani veliko zanimanja. Njihova vrednost pa je trenutno pol nižja kot v začetku leta.
Za delnice NKBM je bilo novembra lani veliko zanimanja. Njihova vrednost pa je trenutno pol nižja kot v začetku leta. FOTO: Dare Čekeliš

Skoraj 100.000 malim vlagateljem NKBM bodo danes na njihove račune pri Klirinško depotni družbi avtomatično vpisane bonus delnice banke. 190.680 delnic bo dodeljenih vsem malim vlagateljem, ki so do 12. septembra v lastništvu obdržali zagotovljene delnice, pridobljene v lanskem postopku delne privatizacije NKBM, so sporočili iz banke.

Mali vlagatelji, ki bodo pisna obvestila o dodeljenih brezplačnih delnicah prejeli v prihodnjih dneh, so z izpolnitvijo pogojev dolgoročnega lastništva pridobili pravico do ene dodatne delnice za vsakih deset zagotovljenih delnic. V postopku javne prodaje delnic NKBM je bilo vsakemu malemu vlagatelju, ki je oddal naročilo in vplačal delnice, zagotovljenih največ 20 delnic, za kar je posamezni vlagatelj prejel eno ali dve dodatni delnici.

Vrednost ene bonus delnice je 22,43 evra, kolikor je znašal enotni tečaj na borznem trgu na dan 12. september 2008. Vrednost delnice je osnova za ugotavljanje dobička iz kapitala pri prodaji bonus delnic.

Za dokapitalizacijo 19,5 evra na delnico

NKBM
NKBM FOTO: Kanal A

Nadzorni svet NKBM se je sicer pozitivno opredelil do predlaganega dokapitalizacijskega načrta in sprejel ceno delnic, ki bo znašala 19,50 evra. Kot je po koncu seje povedal predsednik nadzornega sveta Franc Škufca, je dokapitalizacija potrebna zaradi rasti banke oz. širjenja obsega njenega poslovanja.

Prvi nadzornik je ob tem povabil male delničarje, da vpišejo dodaten kapital, saj želi vodstvo banke ohraniti sedanjo lastniško strukturo oz. celo povečati število lastnikov. Škufca se je zavzel tudi za spremembe na področju dividendne politike, ki bi morala postati bolj prijazna tudi do malih delničarjev.

Sicer pa se bo sprejemanje naročil obstoječih in nekvalificiranih malih vlagateljev za nakup delnic začelo v sredo, 24. septembra, in bo potekalo do vključno srede, 8. oktobra, možno pa bo na 75 vpisnih mestih po Sloveniji. Kvalificirani vlagatelji bodo naročila lahko vpisovali na štirih vpisnih mestih, omejitve zneska za nakup delnic pa ne bo.

NKBM namerava pridobljena sredstva po besedah njenega predsednika uprave Matjaža Kovačiča uporabiti za namene rednega poslovanja banke in zagotavljanja kapitalske ustreznosti, financiranje organske rasti banke ter za financiranje prihodnjih prevzemov finančnih institucij, v skladu s potrjenimi strateškimi razvojnimi usmeritvami.

Delnice bodo prednostno na voljo obstoječim vlagateljem banke v sorazmerju z njihovimi deleži v osnovnem kapitalu banke. Na voljo bodo tudi fizičnim in pravnim osebam v Sloveniji ter institucionalnim vlagateljem v tujini. Obstoječi vlagatelji bodo imeli prednost pred nekvalificiranimi vlagatelji, ti pa bodo imeli prednost pred kvalificiranimi vlagatelji. Obstoječi vlagatelji bodo poleg delnic iz naslova prednostne pravice lahko sodelovali še pri nakupu preostalega deleža, brez omejitve zneska.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LexLuthor
23. 09. 2008 12.41
Ja super, prodajajo jih po blazno nižji ceni! Juhej! Vlagatelji si lahko samo pulijo lase, zadnja poteza je namreč strmoglavila vrednost delnice! BRAVO! Glasujem za odpoklic uprave iz naslova nesposobnosti!
Dragon_13
22. 09. 2008 19.41
No vidte, vstrajnost se splača, to se sploh ne šteje da je delnica zgubila 50%, glavn da dobite dodatne.