Gospodarstvo

Direktorja se branita

Ljubljana, 07. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začasna direktorja SOD in KAD zavračata namige, da sta pri prodaji Mercatorjevih delnic oškodovala državo.

V.d. direktorja Slovenske odškodninske družbe Marko Pogačnik
V.d. direktorja Slovenske odškodninske družbe Marko Pogačnik FOTO: POP TV

"Vodstvo Slovenske odškodninske družbe (SOD) se je za podpis pogodbe o prodaji 13,74 odstotka Mercatorjevih delnic Pivovarni Laško odločilo zaradi strategije preoblikovanja svojega portfelja, ki med drugim predvideva tudi postopen umik države iz gospodarstva", je povedal vršilec dolžnosti direktorja SOD Marko Pogačnik. Podrobnosti pogodbe z odložnim pogojem - potrditi jo mora še upravni odbor SOD, prvi mož SOD ni želel razkriti.

Pogačnik je zavrnil namige, da je pri pogodbi o prodaji prišlo do oškodovanja državnega premoženja. Kot je navedel, so pri določitvi cene v pogodbi upoštevali trenutno borzno ceno, preverili vrednost Mercatorja z zunanjo in notranjo cenitvijo, v pomoč pa jim je bila tudi cena za delnico v predlogu za dokapitalizacijo Mercatorja, ki jo je pripravila uprava največjega slovenskega trgovca. "SOD bo sodeloval pri dogovorjeni dokapitalizaciji Mercatorja, kaj bomo naredili z deležem, ki ga bodo pridobili po dokapitalizaciji pa še ne vemo," je dejal Pogačnik.

Zadovoljni trio: Toplak, Janković in Pogačnik na skupnem portretu ob skupščini Mercatorjevih delničarjev
Zadovoljni trio: Toplak, Janković in Pogačnik na skupnem portretu ob skupščini Mercatorjevih delničarjev FOTO: POP TV
KAD je pri prodaji delnic Mercatorja iskala najboljšo možno rešitev. S prodajo deleža se družba dejansko umika iz ene svojih večjih naložb in na ta način se posredno iz gospodarstva umika tudi država. Predsednik uprave KAD Tomaž Toplak

Pogačnik je še ocenil, da prodaja deleža SOD in KAD v Mercatorju ne more imeti večjega vpliva na poslovanje družbe, pa tudi ne na upravljanje. V Mercatorju je nadzorni svet razdeljen na šest predstavnikov delavcev in šest predstavnikov kapitala, za spremembo statuta pa je potrebno tričetrtinsko soglasje. "Mercator si je s spremembo statuta o takšnem razmerju predstavnikov kapitala in zaposlenih v nadzornem svetu družbe znižal ceno," je povedal Pogačnik.

Prvi mož SOD je tudi dejal, da so bile nekatere izjave predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića - predvsem o tem, da o prodaji niso bili obveščeni - preuranjene.

Na vprašanje, ali bo v primeru, da nadzorni odbor SOD ne bo potrdil prodajne pogodbe, ponudil odstop, pa je odvrnil, da za to ne vidi razloga. "Gre za popolnoma zakonito prodajno pogodbo, ki med drugim vsebuje tudi določilo, da lahko SOD od Pivovarne Laško delnice odkupi nazaj," je povedal Pogačnik.

Tudi Toplak ne želi razkriti podrobnosti

V. d. predsednika Kapitalske družbe Tomaž Toplak
V. d. predsednika Kapitalske družbe Tomaž Toplak FOTO: POP TV

"Kapitalska družba (KAD) se je za prodajo 16,33-odstotnega deleža v družbi Mercator družbi Istrabenz odločila na podlagi ekonomskih kriterijev, pogodba pa je v celoti skladna z zakonodajo," je na ločeni novinarski konferenci povedal predsednik uprave KAD Tomaž Toplak. Podrobnosti pogodbe z odložnim pogojem, ki jo mora potrditi še nadzorni svet KAD, Toplak ni želel razkriti, saj ima oznako poslovna skrivnost.

Toplak je povedal, da je bila cena oblikovana na osnovi opravljenih cenitev, predlogu uprave Mercatorja za dokapitalizacijo, ki je ceno postavila pri 38.000 tolarjih za delnico in na osnovi tržnih gibanj delnice v zadnjem času.

"Bila je tipična protfeljska naložba in se je kot taka tudi prodala," je povedal Toplak z obrazložitvijo, da se na ta način država umika iz gospodarstva. Kot je še povedal, v KAD podpirajo tudi dokapitalizacijo družbe in bodo, če bo do nje prišlo, v njej ob podpori nadzornega sveta tudi sami sodelovali.

SORODNI ČLANKI