Gospodarstvo

Direktor Parmalata zanika vse očitke

Rim, 29. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji direktor italijanskega živilskega podjetja Parmalat Calisto Tanzi je v današnjem šesturnem zaslišanju zanikal vse očitke.

Državno tožilstvo dosedanjemu vodstvu koncerna očita goljufijo in ponarejanje bilance koncerna. Za kar sedmimi milijardami evrov, ki so poniknili v bilanci podjetja, je namreč izginila vsakršna sled.

Direktorju Parmalata Calistu Tanziju očitajo krajo 800 milijonov evrov in ponarejanje računov koncerna od leta 1988. Po besedah ustanovitelja koncerna je iz blagajne podjetja za lastne izdatke vzel največ približno 500 evrov. Na milanski borzi so delnice Parmalata sicer za nedoločen čas umaknili iz trgovanja.

Po poročanju medijev bi se lahko proces zoper Tanzija, ki so ga potem, ko se je mudil na Portugalskem in v Južni Ameriki, v soboto aretirali v Milanu, začel že spomladi, podjetniku pa grozi dolgoletna zaporna kazen.

Sodišče v Parmi, kjer ima Parmalat svoj sedež, je le nekaj ur pred Tanzijevem prijetjem podjetje uradno razglasilo za plačilno nesposobno. Bankrot pa grozi tudi več hčerinskim podjetjem živilskega velikana, posebej nogometnemu prvoligašu AC Parma, v katerem ima Tanzi skoraj 99-odstotni delež.

SORODNI ČLANKI