Gospodarstvo

Depresija na Ljubljanski borzi

Ljubljana, 11. 04. 2006 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nižja cena delnice največjega slovenskega trgovca je v sozvočju s splošno 'slabokrvnostjo' na delniškem trgu.

Ljubljanska borza: K depresivnemu vzdušju je prispeval še padec vrednosti delnice Mercatorja
Ljubljanska borza: K depresivnemu vzdušju je prispeval še padec vrednosti delnice Mercatorja FOTO: Dare Čekeliš

Na Ljubljanski borzi so se vrednosti pomembnejših delnic danes znižale. Delniški indeks SBI 20 je trgovanje končal pri vrednosti 4747,52 točke, kar je 72,4 točke oz. 1,50 odstotka manj kot v ponedeljek, indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa se je znižal za 21,45 točke oz. 1,96 odstotka na 1074,54 točke. Delnice Mercatorja so se pocenile tudi danes, krepko se je znižal tečaj Pivovarne Laško, nižje pa so končale tudi delnice Istrabenza.

Po besedah nekaterih borznikov je celoten trg "v depresiji". Poleg omenjenih so se namreč pocenile tudi ostale pomembnejše delnice na borzi, slabe novice pa se pojavljajo tudi pri 'idih'. Zaradi spremembe zakonodaje se 'idom' namreč ne bo treba preoblikovati v vzajemne sklade.

Skupen promet je danes dosegel dobri dve milijardi tolarjev, pri čemer je 667,6 milijona tolarjev odpadlo na štiri posle s svežnji.

Na ljubljanskem borznem parketu so bile tudi danes v ospredju delnice Mercatorja. Po uvodnih poslih pri tečaju 42.520 tolarjev se je trgovanje dvignilo prek ravni 43.000 tolarjev, v drugem delu trgovanja pa je ponudba ceno potisnila precej nižje. Zaključni posli so bili tako sklenjeni pri 41.500 tolarjev, enotni tečaj pa se je znižal za 2,39 odstotka na 42.535 tolarjev.

Z delnicami Mercatorja so borzni posredniki prek sistema BTS sklenili za 509,41 milijona tolarjev poslov, sklenjen pa je bil tudi posel s svežnjem v vrednosti 213,30 milijona tolarjev. V njem je lastnika zamenjalo 5000 delnic največjega slovenskega trgovskega podjetja po ceni 42.660 tolarjev za delnico.

Skladno z Mercatorjem so padle tudi ostale pomembnejše delnice. Trgovanje s Krkino delnico se je spustilo pod raven 137.000 tolarjev, kar je 1,66 odstotka od ponedeljkovega povprečja. Promet z delnico Krke je dosegel 296,83 milijona tolarjev. Padec tečaja so zabeležile tudi delnice Petrola in Gorenja.

Na prostem trgu se je največ trgovalo z obveznicami SOD 2. izdaje. Med delnicami investicijskih družb so bile po prometu v ospredju delnice Zlate monete, ki so se pocenile. Prometnejše so bile še delnice NFD in KD.

Indeks investicijskih skladov PIX je v primerjavi s ponedeljkom izgubil, vrednost indeksa obveznic BIO pa se je zvišala.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.