Gospodarstvo

Delo preveč obdavčeno?

Ljubljana, 28. 09. 2007 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji skoraj 40 odstotkov urne postavke stroškov dela predstavljajo davki in prispevki.

Delo je v Sloveniji preveč obdavčeno, trdijo v združenju delodajalcev
Delo je v Sloveniji preveč obdavčeno, trdijo v združenju delodajalcev FOTO: Reuters

Slovenija ostaja kljub razbremenitvam, ki so bile uveljavljene na področju dohodnine in davka na izplačane plače, v skupini evropskih držav z najvišjim davčnim obremenitvijo stroška za delo. To uvršča Slovenijo ob relativno togi delovnopravni zakonodaji v spodnji del lestvice držav, ki so zanimive za tuje investitorje, poudarjajo v Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS). Povečanje plač in stroškov dela v skladu z zahtevami sindikatov bi pomenilo povečanje že tako visoke inflacije in zmanjšanje konkurenčnosti slovenskih podjetij na svetovnih trgih, dodajajo.

Kot so sporočili z ZDS, so danes predstavnikom tujih veleposlaništev in velikih tujih družb v Sloveniji predstavil usklajeni predlog zakona o delovnih razmerjih. Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi izvršni direktor in član odbora Evropskega združenja delodajalcev Marc Stocker in predstavniki delodajalskih organizacij iz Češke in Hrvaške, so obravnavali tudi probleme plačne politike v državah Evropske unije.

Države EU v letošnjem letu beležijo visoko gospodarsko rast, nove članice pa se srečujejo s povečano stopnjo inflacije. Visoka gospodarska rast v Sloveniji, je po oceni Združenja delodajalcev Slovenije cikličnega in ne strukturnega izvora, zato je potrebno zahteve sindikatov po povečanju plač, obravnavati preudarno, v okviru tripartitnega socialnega dialoga, saj plačna politika, poleg fiskalne politike, zaradi izgube monetarne suverenosti predstavlja pomemben element za uravnavanje makroekonomske stabilnosti.

Po izračunih ZDS znaša povprečna urna postavka stroškov dela v Sloveniji za prvo polletje letos skupaj z dodatnimi stroški dela 10,4 evra, v letu 2006 pa 10,1 evra. Ob tem je pomembna tudi struktura stroška dela, opozarjajo v združenju in pojasnjujejo, da v Sloveniji skoraj 40 odstotkov urne postavke stroška dela predstavljajo davki in prispevki, ki jih plačata tako delodajalec kot delojemalec. Neto plača, ki pomeni dejansko kupno moč zaposlenih, predstavlja manj kot 50 odstotkov celotnih stroškov dela.

Po mnenju združenja in ostalih udeležencev posveta bi zato morala vlada zmanjšati davčno obremenitev v skladu s predlogom zakona o delovnih razmerjih za znižanje davčnega primeža nekaterih stroškov dela, za katerega se je obvezala v okviru socialnega sporazuma o zniževanju obremenitev stroška dela. Navedeni predlog je ZDS posredovalo predsedniku vlade Janezu Janši že v začetku julija letošnjega leta, vendar niti vlada niti ministrstvo za finance in ministrstvo za delo nanj doslej še niso odgovorili, niti sprejeli ustreznih ukrepov, dodajajo v združenju.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 09. 2007 09.17
crto vprašo Janšo saj ne bodo več dolgo LOL
crto@mail386.com
29. 09. 2007 11.49
Mi zna kdo razložit, zakaj so vsi v sloveniji tako obdavčeni, cerkev pa oproščena davkov? Saj tudi oni poslujejo s profitom in to velikim.
ivo55
29. 09. 2007 11.33
Prikrivanju državnega kapitalizma in blefu glede tržne usmerjenosti so ure štete.
hinko.murovec@siol.net
29. 09. 2007 09.49
Prvo Borec, upam, da mi nisi dal nasveta naj manj jem z špehom v ustih. Je že Ribnčan osla tako učil pa mu je crknil , čudi me, da JJ tega ne ve, saj če bomo Slovenski osli pocrkal bo tud on izgubil svojo molzno kravo. Zaslužil si si s takim nasvetom, da te žena da za dva dni na kruh in vodo. LP
jekleni shejk
29. 09. 2007 00.08
bo treba ukint davčno ministrstvo pa bo boljš... pa davkov nam ne bo treba več plačevt.. dol z davkarijo.
Prvo Bore
28. 09. 2007 20.42
hinko.murovec spoštovani državljan Slovenije. Pri Vas pa ne morem delati čudežov, ker ste samo Vi, Vaša družina, edini , ki dajete v eno blagajno. Niste proizvodno podjetje, amapk samo potrošniško podjetje. Zatorej Vam predlagam JJ varčevanje - Manj jejte !! Kolikos em zaslužil ??? LOL
hinko.murovec@siol.net
28. 09. 2007 20.35
Ti Prvoborc , se pa z lepim hvalš, takih, ki znajo spravljat podjetja v nerentabilno stanje imamo že precej preveč. Daj za začetek spravi mojo črno luknjo ( denarnic ) v rentabilno spremen bo bolj luštno, bom nekaj odstopil. LP
Prvo Bore
28. 09. 2007 19.27
Poglejte !! Vsako podjtej Vam lahko dam v nerantabilno stanje, pa vsi delavci 100 procentno delajo vse dneve. Mati ministrica za zdravstvo je z 176 zaposlenimi naredila 200000 € čistega dohodka AUUUU.
hinko.murovec@siol.net
28. 09. 2007 19.02
Pa dobro, zakaj potem rabimo vlado, če nikjer nič ne more in ni za nič odgovorna. Za pobirat - zslužit po nekaj tisoč EURov se bi hitro našli interesenti. Vedno bolj , glede na izjave in izvedeno , dobivam občutek, da je ves aparat sam sebi namen, odgovoren in sposoben nekaj naredit pa očitno nihče. Res vedno bolj občutim Slovenijo.LP
Nauders
28. 09. 2007 17.16
hja, pa začnimo ne
slivov knedl
28. 09. 2007 17.11
Tudi, če bi država totalno razbremenila plače,kar sicer ni mogoče - Cesar svoje hoče,delodajalec-kapitalist tudi %tega denarja ne bi namenil za plače,dobički bi še bolj poleteli v nebo. Delodajalci jamrajo sto na uro,konkureca,delavec je predrag,ustvarjajo pa se superdobički. Država je kriva v toliko,da tega ne obdavči dovolj.