Gospodarstvo

Delnice Telekoma na borzi

Ljubljana, 18. 09. 2006 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z 2. oktobrom bo moč na ljubljanski borzi trgovati tudi s Telekomovimi delnicami.

Z delnicami Telekoma se bo začelo trgovati 2. oktobra
Z delnicami Telekoma se bo začelo trgovati 2. oktobra FOTO: POP TV

Senat odbora za sprejem vrednostnih papirjev na Ljubljansko borzo je danes obravnaval in soglašal z zahtevo Telekoma Slovenije za sprejem 6.535.478 navadnih imenskih delnic v borzno kotacijo. Z delnicami Telekoma se bo tako začelo trgovati 2. oktobra, so danes sporočili iz Telekoma.

Odločba odbora za sprejem po Telekomovih pojasnilih pomeni še zadnji korak pri načrtovani uvrstitvi delnic v kotacijo na Ljubljanski borzi.

S tem se tudi uresničuje napoved, da bodo delnice Telekoma na borzi kotirale že na začetku oktobra letos. To je v skladu s priporočilom slovenske vlade, ki je sestavni del sprejetega strateškega programa za odprodajo državnega deleža v slovenskem nacionalnem operaterju telekomunikacij, dodajajo v Telekomu.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je dovoljenje za organizirano trgovanje z delnicami Telekoma Slovenije sicer izdala že 30. avgusta.

V skladu s strateškimi usmeritvami za privatizacijo, ki jih je vlada sprejela maja, bo Telekom šel v postopno privatizacijo z mešanim lastništvom, v kateri bo država obdržala 25 odstotkov in eno delnico. Privatizacija naj bi bila predvidoma končana v treh letih.

Borzni analitiki uvrstitev Telekomovih delnic na borzo pozdravljajo. "To pomeni, da se v borzno dogajanje uvršča nov papir, kar je pozitivno z vidika ponudbe na samem trgu," je povedal neodvisni strokovnjak za področje financ Matej Tomažin.

"Delnica Telekoma bo pač dobila nek tržni tečaj, kjer pa bo v bistvu zaznati izbris neke premije za nelikvidnost, ki jo je imela zdaj na sivem trgu," je še povedal Tomažin in dodal, da je tečaj delnice Telekoma na sivem trgu poskočil čez 70.000 tolarjev.

Prodaja približno 49-odstotnega deleža države in obeh paradržavnih skladov v skupini Telekom Slovenije bo potekala v treh korakih: z uvrstitvijo delnic na borzo, odprodajo desetih odstotkov delnic državljanom in odprodajo 39 odstotkov delnic strateškemu investitorju. Država bo po končani privatizaciji tako obdržala 25 odstotkov in eno delnico.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.