Gospodarstvo

Delnice 'dobile krila'

Ljubljana, 07. 04. 2006 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.S./Š.Z./M.P./P.K./T.S./STA
Komentarji
5

Potem ko je Janković prodal delnice "najboljšega soseda", so se te prodajale za med. LDS hoče preiskavo.

Zoran Janković je prodal svoje delnice Mercatorja in tiste, ki jih je v Mercatorju imelo podjetje Electa Inženiring
Zoran Janković je prodal svoje delnice Mercatorja in tiste, ki jih je v Mercatorju imelo podjetje Electa Inženiring FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković je prodal svoje delnice Mercatorja skladu tveganega kapitala Altima Global Special Situations Master Fund, ki za delnico ponuja 41.000 tolarjev. Kot je Janković dejal za 24ur.com, je cena ugodna, saj so minuli teden delnice Mercatorja na borzi dosegle vrednost 35.000 tolarjev za delnico.

Že v četrtek so Altimi svoje delnice Mercatorja prodali člani nekdanje uprave Mercatorja Jadranka Dakič, Marjan Sedej ter Aleš Čerin oziroma njegova partnerka. Altima je s temi posli tako pridobila 18.000 delnic oziroma 0,6 odstotka delnic Mercatorja. Altima želi pridobiti maksimalno število delnic pod 25-odstotnim prevzemnim pragom, ponudba pa velja do 28. aprila do 12. ure.

Janković je imel v lasti 14 delnic Mercatorja. Precej več - dobra dva odstotka ali 69.000 delnic - pa je imelo družinsko podjetje Electa Inženiring, ki je v lasti njegovih sinov. S prodajo naj bi Jankovići iztržili približno 2,9 milijarde tolarjev.

Janković: Mercatorja ne bom komentiral

Janković je za 24ur.com pojasnil, da ne namerava komentirati poslov Mercatorja, saj je zato zadolžena sedanja uprava. Sam se je odločil za prodajo delnic po ugodni ceni. Vse, ki sedaj ugibajo, če bi lahko delnice prodali po višji ceni, pa sprašuje, kje so bili prejšnji teden, ko je bila cena delnic 35.000 tolarjev.

V izjavi za 24ur.com je nekdanji prvi mož Mercatorja dejal, da je odločitev o prodaji delnic odločitev vsakega malega delničarja zase, ki sam zase tudi ve, katera cena je primerna. Na vprašanje, kako ocenjuje, da se bo po sedanjih dogodkih nadaljevala Mercatorjeva širitev na trg Srbije in Črne gore, je ponovil, da ne bo komentiral Mercatorja. Dodal je, da je bila strategija podjetja določena leta 2000 in se v skladu s tem nadaljuje.

Jankovićevi in Mercator so prekinili stike. Kje bo gospa Janković poslej kupovala? Ko je bil Zoran Janković na čelu podjetja, je dejal, da ne bi pristal, da bi soproga kupovala drugje kot v Mercatorju. Pa sedaj?
Jankovićevi in Mercator so prekinili stike. Kje bo gospa Janković poslej kupovala? Ko je bil Zoran Janković na čelu podjetja, je dejal, da ne bi pristal, da bi soproga kupovala drugje kot v Mercatorju. Pa sedaj? FOTO: Dare Čekeliš

Z denarjem od prodaje delnic namerava Janković kupiti delnice podjetja, v katerem vidi svojo prihodnost in kjer bo s svojim delom vplival na rast cene delnic. Natančnejših informacij ni želel razkriti; povedal je le, da ima zanimive možnosti.

Delnice dosegle 45.100 tolarjev

Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev je medtem trgovanje potekalo v znamenju nadaljnjega dviganja delniških tečajev. K temu so znova prispevale delnice Mercatorja, ki so se podražile za več kot štiri odstotke.

Že uvodni posli z Mercatorjevimi delnicami so bili sklenjeni pri tečaju 42.000 tolarjev, v nadaljevanju pa je tečaj le naraščal. Zaključni posli so bili sklenjeni pri tečaju 45.100 tolarjev, pojasnjuje Matjaž Bernik iz borznoposredniške hiše Ilirika. Enotni tečaj delnic je ob koncu trgovanja tako znašal 44.020 tolarjev, kar je za 4,3 odstotka več kot v četrtek.

Cena lahko še naraste

Današnja rast Mercatorjeve delnice je po oceni borznega posrednika Janija Javornika iz Gorenjske borznoposredniške družbe sprožila odločitev "prijateljev" Pivovarne Laško in Istrabenza. "Ti so se postavili na nakupno stran, da bi preprečili 'čredno' prodajanje malih delničarjev Altimi po 41.000 tolarjev za delnico," je ocenil. "Če bo Altima zvišala svojo ponudbo, se lahko tečaj delnic Mercatorja še okrepi," je še menil. V nasprotnem primeru naj bi bila po njegovi presoji 45.000 tolarjev dobra izstopna cena, saj ne gre za prevzem.

Če imajo srbski poslovneži denar, da kupujejo podjetja v Nemčiji, Sloveniji, Italiji ali kjer koli drugje, lahko to samo pozdravim. Kajti napočil je čas, da odidemo izven meja naše države in postanemo lastniki nekaterih podjetij. Ne vem, kaj se bo zgodilo okrog Mercatorja in o tej zgodbi nisem na tekočem. Vendar je povsem normalno, da tudi Srbi lahko kupujejo podjetja po Sloveniji, če Slovenci kupujejo podjetja v Srbiji. Srbski minister za finance Mlađan Dinkić o ugibanjih, da za nakupom Altime stojijo srbski poslovneži

Marjan Somrak, predstavnik združenja malih delničarjev Mercatorja, je v oddaji Trenja male delničarje pozval, naj še ne prodajo delnic. Ker obstaja več interesnih skupin, v združenju pozivajo vse zainteresirane male delničarje, naj se jim pridružijo in skupaj oblikujejo pogajalsko skupino, ki bi iztržila maksimalno ceno delnic.

Ekonomist Mićo Mrkaić in odvetnik Stojan Zdolšek - ki je sam mali delničar, hkrati pa kot odvetnik dela za Mercator, Pivovarno Laško ter Istrabenz - prav tako menita, da sedaj ni pravi trenutek za prodajo delnic.

Janković: Ne stojim za ponudbo Altime

Direktor ekonomskega inštituta Pravne fakultete Franci Križanič je prepričan, da bodo delnice Mercatorja ob prevzemu dosegle približno trikrat višjo vrednost od sedaj ponujene.

V četrtek so se v medijih pojavljala ugibanja, da naj bi za ponudbo Altime stal prav Janković. Nekdanji šef Mercatorja pa je v Trenjih kakršno koli vpletenost v to ponudbo zanikal ter dodal, da naj za ponudbo ne bi stala niti lastnik srbske družbe Delta Miroslav Mišković niti poslovnež Milan Beko. Nekdanji prvi mož Mercatorja je priznal, da je sam svetoval Altimi, naj se odloči za naložbo v Mercator, saj gre po njegovem mnenju za najboljše slovensko podjetje z najboljšimi razvojnimi možnostmi.

Glede namigov, da naj bi bil denar Altime sumljivega porekla, pa je Janković dejal, da tisti, ki namigujejo, naj to pojasnijo Altimi. Kot je dejal, težko verjame, da bi takšna banka, kot je Deutsche Bank, dala garancijo za 32 milijard tolarjev skladu, pri katerem ni znano poreklo denarja.

Bavčar: Istrabenz ostaja v Mercatorju
Bavčar: Istrabenz ostaja v Mercatorju FOTO: Dare Čekeliš

Istrabenz in Laško ostajata pri 'najboljšem sosedu'

V sinočnji oddaji Trenja je Igor Bavčar, predsednik uprave Istrabenza, zatrdil, da "bo Istrabenz ostal dolgoročni finančni investitor in lastnik Mercatorja" ter da ne nameravajo prodaje svojega deleža. Dolgoročne načrte v Mercatorju ima tudi največji slovenski proizvajalec pijač Pivovarna Laško.

Pri ostalih delnicah v borzni kotaciji so bile najprometnejše delnice Istrabenza (208,1 milijona tolarjev), ki so se podražile za kar 8,72 odstotka na 8030 tolarjev). V Istrabenzu današnjo strmo rast tečaja delnic družbe pripisujejo dogajanjem v zvezi z delnicami Mercatorja. Obenem pa so danes ponovno potrdili, da Istrabenz delnic Mercatorja ne namerava prodati.

Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak je glede načrtov podjetja pojasnil, da se ti ne spreminjajo čez noč. Dodal je, da "špekulacije, ki se pojavljajo o Mercatorjevi lastniški strukturi, vsekakor niso pozitivne". Kot je še dejal, je za vsako podjetje ključno, da ima jasno definirane strateške lastnike, ki imajo dolgoročni investicijski fokus v podjetju in podpirajo strateške načrte podjetja. Mercator letno za vzpostavitev mednarodnega trga nameni do 150 milijonov evrov. "Pomembno je, da se osredotočimo na omejeno število tržišč, da tam čimprej zgradimo ključne tržne deleže," je dejal Debeljak. Pridal je, da želi Mercator postati in ostati vodilno podjetje v Sloveniji in v sosednjih državah v regiji.

Predsednik uprave Mercator Žiga Debeljak poudarja, da se razvojna strategija Mercatorja ne spreminja čez noč
Predsednik uprave Mercator Žiga Debeljak poudarja, da se razvojna strategija Mercatorja ne spreminja čez noč FOTO: Dare Čekeliš

LDS poziva pristojne k preučitvi primera Mercator

V poslanskem klubu LDS so prepričani, da morajo pristojne inštitucije ustrezno ukrepati, zato bodo magnetogram oddaje poslali Agenciji za trg vrednostnih papirjev, tožilstvu ter računskemu sodišču. Magnetogram naj preuči tudi predsednica parlamentarne preiskovalne komisije, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev KAD in SOD v gospodarskih družbah, Polonca Dobrajc in ugotovi, kolikokrat je pri omenjenem poslu prišlo do zlorabe položaja ter se nemudoma odloči za razširitev kroga preiskovancev.

Oddaja je sicer v dveh urah razkrila več, kot pa je preiskovalna komisija ugotovila v pol leta, zato je po mnenju poslanca LDS Milana Cvikla ne potrebujemo več.

Izjave glavnih akterjev pri kupčiji z Mercatorjevimi delnicami, izrečene v četrtkovi oddaji Trenja, po ocenah poslanskega kluba LDS kažejo na to, da je pri prodaji državnega deleža v trgovski družbi prišlo do kršitve vrste zakonov, morda pa tudi kazenskega zakonika. "Vsem nadzornim inštitucijam bomo zato poslali magnetogram oddaje ter jih pozvali, naj takoj ukrepajo," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal poslanec LDS Anton Rop.

Kar so skorajda vsi, ki so sodelovali pri prodaji Mercatorjevih delnic v lasti Slovenske odškodninske družbe (SOD) in Kapitalske družbe (KAD) Pivovarni Laško in Istrabenzu - manjkal je morda le eden glavnih akterjev, predsednik vlade Janez Janša - povedali o tej kupčiji, je osupljivo, je poudaril Rop.

Po četrtkovi oddaji ni nobenega dvoma več, da je šlo pri prodaji deleža Mercatorja za povezane osebe, je ugotovil Rop. Prav tako je oddaja pokazala, da je pri kupčiji prišlo do kršenja zakona o prevzemih, zakona o trgu vrednostnih papirjev ter statuta KAD in SOD, obstajajo pa tudi velike možnosti da je bil kršen kazenski zakonik, je poudaril. "Nedopustno je, da na televiziji ljudje mirno in brez občutkov krivde razlagajo, kako so kršili zakone in kako se požvižgajo na pravno državo," je dodal.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Materi
07. 04. 2006 13.15
schmitzberger, ne mi rečt da bo člevek pri svojih 32 letih sposoben z "izkušnjami" furat mercator. Koliko časa je bil v Gorenju. Ne pozabi da so tukaj lobiji in ne mogoče usposobljenost. Sicer pa mu je Jankovič napravil tako lepo pot, da tudi če bi bil popolnoma brez znanja o poslovanju, bi mu šlo ;) Temu se reče dobri temelji, ki pa se rušijo. Kdo pa je vodil kako skupino, pa ne bi o tem in se prepričaj kako jo je vodil.
schmitzberger@gmail.com
07. 04. 2006 11.57
jugon- mislim da ne poznas debeljaka najbolje, ker če bi ga bi lahko vedel da ima izkušnje, bil je učenec jankoviča in pa predvsem je vodil skupino gorenje. lp
Materi
07. 04. 2006 11.15
Boste videli, v kolikšnem času bo Debeljak zafural sceno. Preveč je teoretik in nima izkušenj za vodenje takega podjetja, žal. LEta izkušenj le nekaj veljajo. Sicer sem pa mnenja da Slovenija potrebuje gospodarstvo in ne samo ekonomiste, ki bojo prodajali in kupovali. Gospodarstvo drži državo pokonci, ekonomisti jo zafurajo!
janjakuzma@yahoo.com
07. 04. 2006 10.23
JAz pa menim da je Jankovič naredil tisto, kar se je njemu zdelo najbolj primerno. Ima pravico prodati svoje delnice in kupiti boljše. Zakaj pa bi še sploh kaj imel z Mercatorjem, čće so ga tako odstavili z mesta direktorja. Bil je in je še vedno eden najboljših manegerjev v Sloveniji in zdaj bo pač šel k konkurenci v tujino. Obsojati pa ne moremo nobenega saj ne poznamo ozadja.
jaka37
07. 04. 2006 09.23
"Kjer nisem šef, ne bom imel delnic" Komenatr, ki si ga lahko privošči samo bedak, ki je "manager" postal po zaslugi udbovske politike Ropa in Kučana. Očitno Jankovič ne zna in se boji voditi podjetje, če nima notranjih informacij, ali pa je tako nadut, da misli, da je samo on sposoben voditi posel. SIcer pa je jasno, da gre v tem primeru za revanšizem Jankoviča, katerega so lastniki in ne država odstavili. Prav je tako. Altima pa je milo rečeno mafijsko podjetje, ki je pravzaprav off shore podjetje, ustanovljeno zgolj za pretok opranega denarja iz Srbskega in Jankovičevega gospodarstva. Mislim, da bi bilo prav, da poslovanje in premoženje Jankoviča pregledata policija in davkarija. To bi bilo zanimivo.