Gospodarstvo

Delničarji preložili skupščino TICT

Trst, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji družbe Trieste International Container Terminal, ki so se danes zbrali v Trstu, so preložili skupščino na 30. september. Sindikati nasprotujejo načrtom reorganizacije dela, zato so za 26. september napovedali 24-urno splošno stavko.

Delničarji družbe TICT, v kateri ima Luka Koper 49-odstotni lastniški delež, bodo o nadaljnji usodi družbe, ki upravlja tržaški pomol za pretovor zabojnikov, odločali, ko bodo od tržaške pristaniške oblasti prejeli končno odločitev glede zahtev za reorganizacijo dela.

Dokler upravni odbor TICT ne bo od pristaniške oblasti prejel končne odločitve o odpoklicu vseh delavcev, nameščenih na sedmem tržaškem pomolu, delničarji ne bodo odločali, ali so ustvarjeni pogoji za sanacijo poslovanja TICT, je poudaril poolaščeni upravitelj TICT Pavle Krumenaker. Dodal je, da aktivnosti in dogovori potekajo v smeri udejanjenja zahtev upravnega odbora.

Rečeno je potrdil tudi predsednik tržaške pristaniške oblasti Maurizio Maresca in dodal, da mora pristaniška oblast v naslednjih dneh oblikovati natančen načrt reorganizacije dela v pristanišču. Kajti 85 zaposlenih, ki jih bo pristaniška oblast odpoklicala s sedmega pomola, bo razporejenih na druga delovna mesta v pristanišču, čemur ostro nasprotujejo sindikati, dejavni v pristanišču. Maresca je nad odzivom sindikatov razočaran. "V tem trenutku delamo z Luko Koper na strateški promociji sedmega pomola, da bi resnično postal osrednji pomol za pretovor zabojnikov v sevrnojadranskem bazenu," je povedal predsednik tržaške pristaniške oblasti.

Zaostritev odnosov med tržaško pristaniško oblastjo, sindikati in vodstvom TICT, ki je v 49-odstotni lasti Luke Koper, so sprožile zahteve, ki jih je upravni odbor TICT oblikoval konec avgusta. Nanašajo se na reorganizacijo dela, znižanje stroškov dela ter sanacijo poslovanja. Upravni odbor TICT tako med drugim zahteva, naj pristaniška oblast s sedmega pomola odpokliče vseh 85 nameščencev, TICT pa bo na sedmem pomolu zaposlil delavce po pogojih nacionalne kolektivne pogodbe. Zaposleni so se na to odzvali s stavko v obliki odpovedi nadurnemu delu, ki še vedno traja. Minuli petek, 13. septembra, pa je na sedmem pomolu potekala splošna stavka. Isti dan je v Trstu potekala tudi skupščina delničarjev TICT, ki pa so jo prekinili in nadaljevali danes. Medtem so se nadaljevala pogajanja med tržaško pristaniško oblastjo, sindikati ter TICT.