Gospodarstvo

Delničarji podprli dokapitalizacijo

Ljubljana, 09. 01. 2009 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji Infond Holdinga so pričakovano podprli dokapitalizacijo. Delničarka Rankova je napovedala tožbo zoper sklep o povečanju osnovnega kapitala družbe.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: POP TV

Delničarji Infond Holdinga, med katerimi je z 71 odstotki daleč največja družba Center Naložbe, slednjo pa preko Kolonela obvladuje prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, so danes na skupščini pričakovano podprli dokapitalizacijo, je potrdila Sabina Hobacher iz PR Plusa, ki v mariborski finančni družbi skrbi za odnose z javnostjo.

S potrditvijo spremembe statuta so lastniki upravo družbe pooblastili za povečanje osnovnega kapitala družbe z izdajo novih navadnih imenskih kosovnih delnic za vložke v prvih petih letih po vpisu sprememb statuta v sodni register. Višino povečanja osnovnega kapitala določi uprava s soglasjem nadzornega sveta, vendar največ do 50 odstotkov trenutnega osnovnega kapitala družbe, kar znaša nekaj nad 42 milijonov evrov. Uprava je ob tem pooblaščena, da lahko ob soglasju nadzornikov deloma ali v celoti izključi prednostno pravico do novih delnic na podlagi soglasja nadzornega sveta.

Kot so že ob sklicu skupščine pojasnili v Infond Holdingu, jim odobreni kapital daje možnost povečanja osnovnega kapitala družbe po enostavnem postopku. Uprava lahko na podlagi pooblastila skupščine v primeru izkazanih potreb po dodatnem kapitalu izvede tudi večkratno povečanje osnovnega kapitala do določene višine brez sklica skupščine in sprejema posebnega skupščinskega sklepa.

"Zaradi finančne krize in razmer na finančnih in kapitalskih trgih se je družba znašla v položaju, ko mora uskladiti razmerje med kapitalom in obveznostmi. V ta namen načrtuje konverzijo dela obveznosti v lastniške deleže. Zaradi pospešitve postopkov je predvidena izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev do novoizdanih delnic," so pojasnili v Infond Holdingu.

Delničarji mariborske družbe, preko katere je Boško Šrot prevzel Pivovarno Laško, so tako del dolga zaradi prevzema izčrpanega holdinga spremenili v lastniški delež, ki bo na voljo nekaterim njihovim upnikom, po pisanju nekaterih medijev najverjetneje predvsem bankam in prijateljskim družbam. O tem, katere upnike bo Infond pozval ter kakšna bo cena preobrazbe dolgov v deleže, v družbi za zdaj ne želijo razkriti.

Na skupščini je delničarka Suzana Rankov, ki jo je na skupščini zastopal Primož Cirman, napovedala izpodbojno tožbo zoper sklep o povečanju osnovnega kapitala družbe, je Infond Holding objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Za napoved izpodbojne tožbe se je odločila, ker je bila skupščina "po oceni več pravnih strokovnjakov sklicana nezakonito," je pojasnila.



KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alfa1584
13. 01. 2009 00.29
uh, kok je ta srot grd, kot najbogatejsi slovenec pa bi si lahko privoscil vsaj plasticno operacijo na svojem frisu
tron3
10. 01. 2009 11.05
V narečnem jeziku v Celju ima pomen beseda Srot, odpad, smetišče....
JB 007
10. 01. 2009 09.58
Kdaj boste davkoplačevalcem omogočili da pridejo do svojega premoženja, ki so si ga prislužili z rokami in znojem v podjetjih v katerih kot Boško na lahek način prevzemajo podjetja in se bogatijo, bo moral kakšen tajkun pasti da bodo ostali previdneje hodili po ledu........
johndoe35
10. 01. 2009 00.04
SMRT KOMUNIZMU SVOBODA NARODU
mac4_m
09. 01. 2009 22.54
rok če se kradljivi podjetnik in koruptivni politik in sodnik zmenijo, da eni ne bojo pisali 'pravih' zakonov, da jih drugi ne bojo izvajali, ter tretji, da bojo pridno kradli in sčasoma nakaplali prvim dvojim plačilo? Temu se reče organizirani kriminal ali izdaja domovine. Za vso tako zalle.go bi bilo potrebno rubljenje vsega premoženja, večdesetletna zaporna kazen z fizično delovno obveznostjo ali pa napisat zakone po katerih se takim ljudem lahko sodi za izdajo, tako, kot se je sodilo včasih...Drugače so korupcija, goljufija in oškodovanje tuje lastnine kaznivi že po današnjih zakonih.. V tej deželi ne bo miru, ne reda, dokler se vsa zgoraj našteta klika ne kaznuje... Prihodnost pa prinaša mnogo večje, nepričakovane preobrate in stvari se bojo prej ko slej poračunale..
juventus
09. 01. 2009 22.47
Delničarji si ga bojo lohka povlekli med sabo , kajti dinarčkov nebo ! ! ! Prihaja glavni del recesije , POKOP KAPITALISTOV ! ! !
jerry7
09. 01. 2009 22.16
šrot je car pa še nič mu nemorejo!!
jo1956
09. 01. 2009 21.17
če bo tako šlo naprej kot gre Bavčarju... po Pivovarna Laško kmalo splavala po Savinji..... Šrot pa bomo tako porabil za futer se ve komu :-))))
Jožajoža
09. 01. 2009 20.15
šrot,baučar in drugi so pač žrtvovali svoja imena , da nekdo preko njih državi,volilcem in davkoplačevalcem krade denar.
rok81
09. 01. 2009 19.30
Tisti k se zgražate: Šrot je izkoristu slabe zakone. Če nebi on izkoristu bi pa ker drug namest njega. Tk da brezveze kritizirat. To bi lahka od leta 1991 - 2000 preprečli z zakoni če bi hotli. Pa niso, ker je biu to interes Kučana.
est
09. 01. 2009 18.49
Bojkotirajte Laško pivo in raje pijte vino.
yeyo.white
09. 01. 2009 18.49
srot je najboljsi
Dragon_13
09. 01. 2009 18.36
Šrot, daj se že enkrat sprijazni, da si popušil, in se vlež pod vlak, da nam ne bo treba vsak dan gledat tvojo bradavičasto faco ...