Gospodarstvo

Telekom ima nove nadzornike

Ljubljana, 22. 04. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tomaž Berginc, Ciril Kafol, Tomaž Kalin, Zvonko Kremljak, Marko Hočevar in Jaroslav Berce so novi nadzorniki Telekoma Slovenije. Sejnine bodo okoli 300 evrov bruto.

Telekom ima nove nadzornike.
Telekom ima nove nadzornike. FOTO: Dare Čekeliš
Telekom Slovenije nadaljuje svojo uspešno pot in mislim, da je pred nami veliko pomembnih odločitev. Verjamem, da bodo nadzorniki odgovorno sprejeli svoje delo, in sodelovanja z njimi se veselim. Predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj

Skupščina Telekoma Slovenije je imenovala šest novih članov nadzornega sveta, ki predstavljajo kapital. To so postali Tomaž Berginc, Ciril Kafol, Tomaž Kalin, Zvonko Kremljak, Marko Hočevar in Jaroslav Berce. Mandat jim bo začel teči 26. aprila, torej po poteku mandata sedanjemu nadzornemu svetu. Delničarji so sprejeli nasprotni predlog, ki ga je podala država, in sicer so namesto Bogdana Topiča v nadzorni svet kot člana sprejeli Kremljaka, sekretarja na direktoratu za ekonomske odnose s tujino na ministrstvu za gospodarstvo. Vlada se je za to, da namesto Topiča med nadzornike predlaga Zvonka Kremljaka, odločila pretekli teden. ''Topič je sprejel delo v upravi Istrabenza, ki je v hudih težavah in so pred njim veliki izzivi, zato bo več kot preobremenjen že z delom, ki ga opravlja tam,'' je takrat pojasnil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Napovedanih izpodbojnih tožb ni bilo, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič pa je ogorčen, "ker večinski lastnik oziroma država prihaja na samo skupščino z nasprotnimi predlogi. S tem se nadaljuje stara praksa, za katero smo v združenju upali, da se bo končala in se bodo razmere normalizirale, tako da bo dejansko sam postopek peljan transparentno in se bodo tudi pravočasno, vsaj o tako pomembnih odločitvah, lahko seznanili vsi delničarji," je dejal. Izpostavil je, da imajo mali delničarji v Telekomu, ki je po njegovih besedah ena najpomembnejših slovenskih družb, skupaj več kot 20-odstotni delež. Tako so že sredi februarja na nadzorni svet oziroma njegovega predsednika naslovili dopis, v katerem so ga pozvali, da pri oblikovanju predloga za izvolitev članov nadzornega sveta upoštevajo tudi predloge malih delničarjev oziroma njihovega združenja.

Združenje je v dopisu zapisalo, da je VZMD v želji po zagotovitvi uravnotežene sestave nadzornih svetov, ki bi ustrezno odražala lastniško strukturo, "zagotovil nabor kompetentnih in neodvisnih strokovnjakov, ki so temu primerno ter seveda v interesu posamezne delniške družbe pripravljeni sprejeti odgovornosti članstva in delovanja v nadzornih svetih". Pričakujejo, da bodo nadzorniki to upoštevali pri oblikovanju svojega predloga za izvolitev članov nadzornega sveta ter morebitnem oblikovanju nominacijskega odbora, kakor ga opredeljuje kodeks korporativnega upravljanja Kapitalske družbe.

Žal pa v združenju, nad čemer so prav tako ogorčeni, od nadzornega sveta niso prejeli nikakršnega odgovora. Zato VZMD nove nadzornike poziva, da se v bodoče vzpostavi drugačna praksa in primeren odnos tudi do malih delničarjev. "Ti namreč predstavljajo pomemben segment v lastniških strukturah gospodarskih družb v Sloveniji, zato je koristno vzpostaviti pogoje, v katerih bodo ostali v lastniški strukturi oziroma se bo še več malih delničarjev vključilo ter s tem pridobilo pomembno lastništvo v ključnih, če ne celo strateških družbah."

Nadzornikom 275 evrov bruto na sejo

Država je v Telekomu neposredno lastnica nekaj manj kot 53-odstotnega deleža, Sod ima 14,3-odstotni delež, Kad pa obvladuje skoraj 7,4-odstotni delež.

Skupščina delničarjev, na kateri je bilo prisotnega 78,83 odstotka kapitala, je odločala tudi o nagrajevanju nadzornikov, pri čemer so sprejeli predlog sklepa, kot sta ga oblikovala uprava in nadzorni svet. Tako bodo člani nadzornega sveta po novem dobili 275 evrov bruto na sejo, predsednik nadzornega sveta pa 357,50 evra bruto na sejo. S sprejetjem teh sejnin bi skupščina upoštevala usmeritve vlade glede izplačevanja sejnin in nagrad nadzornikom podjetij v neposredni ali posredni državni lasti.

Pri tej točki dnevnega reda so delničarji sprejeli tudi odločitev glede upravičenosti članov nadzornega sveta do povračila stroškov, ki jih imajo z opravljanjem dela v nadzornem svetu, v obliki dnevnice, prevoznih stroškov in stroškov za prenočišče, ter glede stroškov izobraževanja in izpopolnjevanja nadzornikov na področjih, ki so pomembna za kakovostno in učinkovito reševanje njihovih nalog. Nosi jih Telekom Slovenije.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.