Gospodarstvo

Delavci TVM na prisilnem dopustu

Maribor, 24. 03. 2010 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci Tovarne vozil Maribor so na prisilnem dopustu in še vedno čakajo zaostale plače. Sindikalisti že opozarjajo, da so delavci praktično brez sredstev in da tako ne morejo živeti naprej.

Tovarna vozil Maribor
Tovarna vozil Maribor FOTO: POP TV

Delavci Tovarne vozil Maribor (TVM) so od danes na prisilnem dopustu. Obvestilo o tem so dobili šele včeraj, vodstvo družbe pa jim je dopust odredilo do konca prihodnjega tedna. Za to naj bi se odločili, ker v podjetju nimajo denarja za nadaljevanje proizvodnje, je povedal sekretar sindikata SKEI Podravje Branko Medik.

"Čakamo še na informacije v zvezi z izplačilom zaostalih plač, kar je bilo obljubljeno za petek. V pogovoru z vodilnimi iz družbe Viator & Vektor smo izvedeli, da ima TVM probleme z jamstvi za sprostitev bančnih sredstev, tako da nimajo denarja za nadaljevanje proizvodnje, čeprav imajo naročila," je dejal. V četrtek bodo sklicali iniciativni odbor in se skupaj s predsednikom sveta delavcev odločili, kako naprej. Delavci so po njegovih besedah namreč praktično brez sredstev in tako ne morejo živeti.

Predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič pa je povedala, da v podjetju po njenih informacijah intenzivno iščejo denar za plače, saj želijo izpolniti obljubo o izplačilu do petka. Ob tem pa je vprašljiv tudi denar za financiranje proizvodnje, saj od bank ne dobijo denarja, zato so delavce poslali na dopust.

Kot je dejala, so delavci v težkem položaju, saj čakajo že na dve zaostali plači, ob tem pa je še večja težava negotovost, saj jim vodstvo podjetja in njihovi lastniki v Viator & Vektorju ne znajo povedati, kdaj plače bodo. Ker se agonija vleče že najmanj pol leta, v sindikatu delavcem skušajo pomagati po najboljših močeh, solidarnostno pomoč so jim že dali, zagotovljeno imajo pravno pomoč, zahtevali so posredovanje delovne inšpekcije.

Se ponavlja LTH, ko se delavci niso imeli na koga obrniti?

Obrnili so se tudi na vlado, vendar gre za zasebne lastnike, tako da se po besedah Jerkičeve na nek način ponavlja zgodba iz LTH, ko so bili ljudje brez plač, pa tudi brez možnosti, da bi jim kdo finančno priskočil na pomoč. Jerkičeva je še napovedala, da če se stvari ne bodo v kratkem normalizirale, potem bodo morali zaostriti razmere, saj dogovori in obljube doslej niso prinesli uspeha.

Iščejo način za izplačilo plač in regresa

Kot so pojasnili v skupini Viator & Vektor, so delavci TVM glede na dinamiko naročil od danes do 2. aprila na izrednem kolektivnem dopustu, izjeme so le dežurstva v dogovorjenih strokovnih službah.

Sicer pa so dodali, da sta uprava TVM in večinski lastnik v zaključnih pogajanjih, ki bodo omogočila normalen obseg proizvodnje in zagotovila zaposlitev za vse delavce, podjetje pa je v procesu zagotovitve nove bančne garancije za naročila za proizvodnjo avtobusov.

Uprava in lastniki prav tako nadaljujejo poslovne aktivnosti za nadaljnji razvoj podjetja, večji obseg proizvodnje ter poplačilo plač in regresa zaposlenim, in sicer v najkrajšem možnem času, še dodajajo v Viator & Vektorju, a ob tem ne pojasnjujejo, ali se bo slednje zgodilo že do obljubljenega petka.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetrolov
25. 03. 2010 10.06
včeraj še 1o, danes 9 podjetij ! ! katero bo naslednje, uspešni menedžer pavček !!! delavce pa na naša ramena !!! važno je izžeti podjetje in delavce do onemoglosti, za svoje koristi, kajne !!!
Absinthe
25. 03. 2010 03.36
Tako pa zgleda gospodarstvo,ki ga vodijo federmajstri tipa Pavćek,Do britkega konca
Aleš Kostanjevec
25. 03. 2010 01.11
Jaz ne verjamem več nikomur ker teh petkov in svetkov je že bili toliko dokler ne vidim na svojem računu da je nekaj bilo nakazano to že traja tri mesece.Kam nas to pelje g.Pavček???
bron
24. 03. 2010 19.28
SKRAJNI ČAS DA GREMO NA CESTO ČIM POZNEJ TEM BOLJE ZA NAS BUGATINE NA VRBE.
renib
24. 03. 2010 18.44
...garant, da bo propadla totalno vsa slovenska industrija...javna uprava pa bo lepo živela naprej..to je realnost naše države
POVOJ
24. 03. 2010 16.20
No ko pa jih bodo nogirali in poslali na Zavod za zaposlovanje, in se slučajno ne bodo zglasili na kakšno "seanso", ki jo organizirajo,jih pa čaka izpis iz registra nezaopslenih in plačevanje zdr. prispevka v višini 13 €, ki jih nimaš od kje vzeti. Ker: 1. Si nezaposlen 2. Ne delaš na črno 3. Postaneš odvisen od tvoje družine, če jo še iamš Žalostno.
Garfield7497
24. 03. 2010 16.18
VSI NA CESTE IN PRED TOVARNE POJ BO PA KMALU VSE POŠLIHTANO