Gospodarstvo

Delavci tržaške pristaniške oblasti bodo stavkali

Trst, 06. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaposleni v tržaški pristaniški oblasti so se na sindikalni skupščini odločili, da bodo 17. maja izvedli 24-urno splošno stavko, prav tako še naprej ne bodo opravljali nadurnega dela in dela ob praznikih.

Taka oblika stavke je zdaj razširjena na vse uslužbence tržaške pristaniške oblasti in ne več le na tiste, ki so zaposleni na sedmem pomolu, ki je v 49-odstotni lasti Luke Koper, je pojasnil predstavnik sindikata Rosario Gallitelli.

Gallitelli je povedal, da z današnjo odločitvijo zaposleni v pristaniški oblasti dajejo družbi Trieste International Container Terminal (TICT) in tržaški pristaniški oblasti čas, ki je potreben za rešitev vprašanja petih delovodij oblasti, ki so bili dodeljeni TICT. Sindikati so sicer o sporu seznanili tudi tržaškega prefekta Vicenza Grimaldija. Prosili so ga, da v sporu posreduje, zato upajo, da bi njegovo posredovanje na nek način razrešilo nastali spor.

Kot je znano, TICT ne ugodi sindikalni zahtevi, da sprejme na delo pet delovodij, ki jih je predalo tržaški pristaniški oblasti, ker niso hoteli opravljati delovnih nalog na velikonočni ponedeljek. Zaposleni na sedmem pomolu so zato že 23. aprila sprožil stavko v obliki odpovedi nadurnemu delu in delu ob praznikih. Začasno je bila stavka prekinjena 26. aprila, 30. aprila pa se je znova nadaljevala.