Gospodarstvo

Delavci Steklarske nove: Davčna naj prevzame odgovornost

Ljubljana, 04. 11. 2009 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. /E.K.
Komentarji
14

Delavci, ki jim podjetja niso plačevala prispevkov, so na vlado naslovili pismo – če do 13. novembra ne bodo prejeli odgovora, bodo 18. novembra pripravili protest.

steklarska nova
steklarska nova FOTO: Kanal A

Kot je povedal Stjepan Miklaužić iz Steklarske nove v stečaju, so se predstavniki delavcev, ki jim podjetja ne plačujejo prispevkov, v torek na sestanku dogovorili, da na vlado naslovijo novo pismo za pomoč pri rešitvi njihovega problema. Če od vlade do 13. novembra ne bodo prejeli odgovora, bodo pripravili protestni shod, ki ga ne bodo zapustili, dokler se ne najde rešitev, je še povedal Miklaužić.

Kot je znano, Steklarska nova delavcem ni plačevala prispevkov za socialno varnost iz naslova plač. To je podjetju z odlogom plačila omogočila Davčna uprava RS (Durs). Kaj bo sedaj s tem dolgom, pa ni znano.

Delavci Steklarske nove menijo, da bi odgovornost za neplačane prispevke zato moral prevzeti davčni organ. "Davčna uprava je prevzela odgovornost, ko je dovolila odlog plačila prispevkov in bi zato sedaj, ko prispevki niso plačani, morala prevzeti tudi odgovornost za izplačilo teh prispevkov,“ pravi Miklaužić.

Davčna uprava je odlog plačila obveznosti dolžna zagotoviti

Na Dursu pa so pojasnili, da morajo podjetjem, ki izpolnjuje pogoje, omogočiti odlog plačila obveznosti, saj je tako zapisano v zakonu. Plačilo obveznosti lahko podjetju odložijo, če bi s tem preprečili veliko gospodarsko škodo ali če podjetja izplačila kako drugače zavarujejo.

Po podatkih davčne uprave je 30. junija aktivni dolg iz naslova prispevkov za socialno varnost znašal skupno 160,7 milijona evrov – to so vsi tisti, ki jim je rok za plačilo obveznosti že zapadel.

Podjetij, ki dolgujejo nad 4000 evrov prispevkov za socialno varnost, pa je bilo 5. oktobra 3.081. Skupni aktivni dolg navedenega števila podjetij je na ta dan znašal 75,1 milijona evrov, v teh podjetjih pa je bilo skupno zaposlenih 52.808 delavcev.

Na davčni upravi pravijo še, da je ves denar omenjenega dolga pokrit z ukrepi davčne izterjave. Če gre podjetje v vmesnem času v stečaj, kot se je to zgodilo pri Steklarski novi, je Durs potem eden izmed upnikov podjetja in se ti dolgovi poplačajo iz stečajne mase.

100-odstotni lastnik Steklarske nove je bila Kapitalska družba.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
06. 11. 2009 09.40
dejkometod Se strnijam s tabo. Problem pa je eden: Je že kater direktor firme kdaj odgovarjal??? In drugo - zakaj ne naredijo sistema v katerem bi delodajalec plačal svojemu zaposlenemu bruto - zaposlen pa bi si plačal prispevke sam! Če je naš sistem narejen, da te delodajalec lahko prnese okol, je to najbolj pametna rešitev!
Cofar
06. 11. 2009 09.36
Teli zaposleni imajo povsem prav. DAVČNA BI MORALA PREVZET ODGOVORNOST! Če je plačevanje prispevkov obvezno - potem je krivda davčne da pet let niso iztžili oz. sploh noben ni vedel da ne plačujejo. Sam imam s.p, in verjemte mi, če lahko za male podjetnike veljajo vsi zakoni in se ti takoj davčna usede na račun , če nebi plačal prispevkov svojim zaposlenim, potem na kontroli nekaj ne štima. Prvo: Al so vsi med sabo povezani Drugo: Da se davčna niti ne upa v te firme ker so čist mafijske :)
spidi33
05. 11. 2009 19.01
Ja ja, davčna bo prevzela................., še tisto, kar je delavcem ostalo, to pa zato ker jim firma, v katero so na njihovo žalost, vlagali trud in denar, ni plača prispovko!!! BANDA LOPOVSKA
dejkometod
05. 11. 2009 15.39
Delavci s poštenim delom nimajo nobene odgovornosti. Prejeli so plačo na kateri jih je delodajalec bremenil plačilo prispevkov. Delodajalec je dolžan v zakonitem roku plačati prispevke. Davčna bi morala obvestiti delodajalca o plačilu prispevkov zaposlenih. Zakaj tak molk DURS , je njihova zadeva , vsekakor bo moral delodajalec plačati vse te prispevke s pripadajočimi obrestmi sicer se to smatra kot davčna utaja in revizija bo pokazala kam je šel ta denar za prispevke. Vse se da ugotoviti in dogovoriti.
comment123
05. 11. 2009 07.47
DAVČNA SLUŽBA IMA NALOGO DELATI PO ZAKONIH IN POŠTENO. TEMU V TEM PRIMERU PA NI BILO TAKO.!!!
odbogaposlan
04. 11. 2009 19.25
verjeten je reku tista ščuka pogšnikova, da ni treba plačevat pripsevlke po navodilu janževca, simčiččip je pa odobru!
odbogaposlan
04. 11. 2009 19.24
dons imam dan za komentiranje, sm me cenzurirajo!
odbogaposlan
04. 11. 2009 18.58
mislim, na tistga bivšega direktorja davčne!
odbogaposlan
04. 11. 2009 18.58
se strinjam! naj jim simčim plača te davke, od svoje firme, ki jo je prodal kao na Nikozijo!
dejkometod
04. 11. 2009 15.30
Tako je .z DURSOM nekaj ni v redu. DURS je dolžan obvestiti vse o neplačanih prispevkih, ki jih mora delodajalec plačati v zakonitem roku. Pa so bili vsi tiho . Pa se delajo take strokovnjake. Vsak zaposleni ima pravico dobiti obvestilo DURS če ni bilo kaj plačano ., prispevki, davki. Nekaj je hudo narobe, še posebej če želi nekodo iti v pokoj in izve da nima plačanih prispevkov. Na plačilni listi je lepo razviden odtegljaj od bruto plače , ki pa ga je delodajalec dolžan plačati sicer ne more izplačati plače. To me čudi in preseneča. Denar je šel v neke druge"ŽEPE. Kam , vedo delodajalci.To pa ni dobro za tiste ki se lahko upokojijo, pa se ne morejo ker nimajo plačanih prispevkov. To prinaša nižjo pokojnino ali pa se sploh ne morejo upokojiti. Čudi me da DURS toliko let ni obveščal komintentov da nimajo plačanih prispevkov, obvestijo ažurno da je treba (do)plačati akontacijo dohodnine.Pa še tu se zateka , bliža se konec leta pa še veliko delojemalcev ni prejelo odločbe o dohodnini za leto 2008, ki jim pripada. Vsak delodajalec mora ob izplačilu plače plačati vse prispevke. To je zakonsko določeno.Kako se bodo dogovorili delodajalci in DURS je njihov problem , delojemalci so "žrtev" vsega pa nič krivi. Zato je dobro da se vsak napoti na DURS in pozive DURS, ki je pristojen za to, da izstavi vsa plačila plačanih prispevkov.
anjerd
04. 11. 2009 14.16
Mogoče pa bo težave rešil superman, ki ga vneto vsiljujete.
nibo
04. 11. 2009 14.04
To je zato ker v državni upravi nihče ne odgovarja za svoja dejanja, potem pa s tujim denarjem igrajo. TO NI BIL DENAR OD DAVČNE UPRAVE AMPAK OD DELAVCEV KAKO SI UPA DAVČNA UPRAVA ODLOČAT O TEM DENARJU !!!!!!!!
nibo
04. 11. 2009 13.31
Točno tako je je davčna to dovolila naj tudi to sama plača, pa naj si mal pri plači vzamejo
HellWolf
04. 11. 2009 13.28
Sej se ne čudim da pokojninska blagajna koni ko sneg... sej marsikatero podjetje sploh ne plačuje prispevkov za pokojnino. Kje je tukaj inšpekcija in policija? Ni čudno da so mel v steklarski novi tolk da so si kr nagrade izplačeval osnovnih obveznosti pa niso poravnal. In kdo bo pa na koncu kril te stroške?? Država iz proračuna kot delna lastnica podjetja. Sramota da smo sploh v EU.