Gospodarstvo

Delavci preobremenjeni, plače prenizke

Nova Gorica, 14. 01. 2009 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni v Elektro Primorski so stavkali, s čimer so hoteli opozoriti na slabe delovne razmere. Primanjkuje namreč delavcev, plače pa so nižje kot v primerljivih podjetjih.

Stavka ni zmotila oskrbe Primorske z električno energijo.
Stavka ni zmotila oskrbe Primorske z električno energijo. FOTO: Reuters


Stavka na Elektro Primorska, ki ima 510 zaposlenih, je trajala med 7.30 in 10.30, in sicer na delovnih mestih. V tem času se je oglasilo nekaj strank in poslovnih partnerjev, a so jim pojasnili situacijo, kar so ti z razumevanjem sprejeli, je po stavki povedal predsednik sindikata v podjetju Valter Vodopivec. Poudaril je, da bo stavka trajala do izpolnitve vseh zahtev. Če bodo pogajanja z vodstvom Elektro Primorske, ki naj bi jih nadaljevali po enotedenskem premoru, neuspešna, bodo delo ponovno za tri ure prekinili 28. januarja, nato pa stavko zaostrili s "presenečenjem", kot se je izrazil.

Sindikat v Elektro Primorska, ki ga je podprl tudi predsednik Sindikata energetike Slovenije Franc Dolar, tako zahteva dosledno spoštovanje določil podjetniške pogodbe, upoštevanje zakonskih določil o predpisanih počitkih med dvema delovnima dnevoma v smislu varstva pri delu ter povišanje plač za 9,5 odstotka.

Delavci preobremenjeni

Slabo leto po podpisu nove podjetniške pogodbe, po kateri je lahko posamezen delavec ob rednem delavniku le sedem dni na mesec v pripravljenosti na domu, uprava Elektro Primorske tega področja ni uredila, je prepričan Vodopivec. Po njegovih besedah v tem trenutku za ustrezno izvajanje določil primanjkuje 12 usposobljenih delavcev. Posledično so delavci preobremenjeni, manjša pa je tudi varnosti pri delu. Tako je za silvestrovo 160 gospodinjstev v Škofijah za sedem ur ostalo brez elektrike.

Medtem ko so pri zagotavljanju 12-urnega počitka med dvema delovnima dnevoma "našli rešitev, ki ni čisto v skladu z zakonom, a ščiti pravice zaposlenih", bodo težje našli rešitev pri dvigu plač zaposlenim. "Plače niso najbolj izpostavljena stavkovna zahteva. Želimo le uveljaviti nov plačni model, kot smo se dogovorili s kolektivno pogodbo. Ker uprava tega ni v stanju ponuditi, zahtevamo začasno korekcijo plač na nivo, kot ga imajo drugi zaposleni v elektrodistribuciji," je poudaril Vodopivec. Sindikat je med drugim zavrnil ponudbo uprave za dvig plač z januarjem za 2,3 odstotka, nato pa še dvakrat v isti višini do maja.

Nižje plače kot drugje

Plače v Elektro Primorski za plačami v primerljivih podjetjih zaostajajo za deset odstotkov, trdijo zaposleni.
Plače v Elektro Primorski za plačami v primerljivih podjetjih zaostajajo za deset odstotkov, trdijo zaposleni. FOTO: Reuters

Po besedah Vodopivca so v Elektro Primorska s trenutno povprečno bruto plačo 1433 evrov (brez upoštevanja plač poslovodstva družbe) pri repu slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, saj za plačami v primerljivih družbah zaostajajo za več deset odstotkov. "Vse tri stavkovne zahteve ostajajo odprte. Rešiti jih je mogoče le s pogajanji. Upam, da bomo z upravo našli skupno rešitev," je dejal.

Sicer pa je Vodopivec zavrnil namigovanja, da so v ozadju dela sindikata drugi interesi in ne izpolnitev stavkovnih zahtev. Povedal je, da stavka ni nezaupnica vodstvu Elektro Primorske, saj se "s tem ukvarjajo lastniki". Opozoril je še na dejstvo, da zaradi preobremenjenosti zaposleni zapuščajo podjetje, usposabljanje novih pa traja tri leta.

Predsednik uprave zavrača očitke

Z dovolj volje bi bilo mogoče zahteve rešiti v dnevu ali dveh, je prepričan predsednik uprave Elektro Primorske Julijan Fortunat. Kot je povedal, škode zaradi stavke, ob kateri oskrba z električno energijo na Primorskem ni bila motena, še niso izračunali.

Fortunat je napovedal tudi nadaljevanje pogajanj, čeprav uprava svoje ponudbe ne bo višala. "Lastniki se ne strinjajo z višjimi ponudbami kot so bile dane v tem trenutku. Vlada je že pozvala k skrajno racionalnemu poslovanju. Po ponovnem preverjanju na ministrstvu za gospodarstvo smo dobili priporočila, da nikakor ne moremo višati ponudbe," je poudaril.

Po njegovih besedah povprečna bruto plača zaposlenih v Elektro Primorska znaša 1521 evrov, saj je treba upoštevati tudi božičnico. Manjkajočih 12 delavcev naj bi zaposlili že letos, zavrnil pa je tudi navedbe sindikata, da naj bi zaposleni zapuščali podjetje. Glede razmer in varnosti pri delu je dejal, da so po smrtni nesreči delavca v Braniku, kjer preiskave niso pokazale krivde podjetja, sprejeli 14 ukrepov za izboljšanje.

Tako Vodopivec kot Fortunat drug drugega tudi obtožujeta diskreditacij v pogajanjih in javnih izjavah, sindikat in uprava Elektro Primorske pa si tudi nista enotna, katera stran nima idej za reševanje nastale situacije.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 01. 2009 22.04
KJE ????V GOSTILNAH
prist22
15. 01. 2009 22.03
same lape so vas ko pojma nimate...nekateri!!!!
HudoResen
15. 01. 2009 14.22
Že zaradi solidarnosti do delavcev v gospodarstvu bi moral ti falirani eletričarji, ki so dubl službe po vezah, bit tih, ker jim nič ne manjka.
Cofar
15. 01. 2009 12.08
Jasno da smo delavno aktivni prebivalci preobremenjeni. Prispevki za socialno, pokoj. in zdravstveno so celo višji kot v skandinavskih državah!!!! Sram naj bo našo vlado in vse vlade prej. Za take kot so pr nas gor je še Hitler prenežen :)
resslovenka
15. 01. 2009 10.25
To si lahko privoščijo le tisti, katerim ni treba skrbeti ali bo denar prišel na račun ali ne. Torej tisti, ki jim jih filamo mi. Če zmanjka, podražijo in tako v nedogled. Nekateri v 35 ali 40 letih delovne dobe ne dobijo božičnice ali 13 plače. Niti plač velikokrat ne. Pa veljajo za vse enaki zakoni. Ni torej več važno kaj si, ampak kje si! Smešno, res smešno!
rozi49
15. 01. 2009 10.13
Nekdo je zapisal, da ne bo več plačeval davkov. Kdo pa koga kaj vpraša? Saj si sami vzamejo!
rozi49
15. 01. 2009 10.09
Plače, plače! Samo izsiljevanje! Več majo, več bi radi.Država pa to dovoljuje.Seveda, če si državniki višajo plače, zakaj pa ne delavci? Ta prvo taki, ki že tako imajo velik Nižji sloj si ne upa niti pisniti, kaj šele kaj zahtevati. Vsi se zgledujmo po gos. Pahurju, pa šparajmo pri kavici itd! Za bruhat! Me zanima, kam nas bo ta vlada privedla.
cev
15. 01. 2009 07.54
Banda prokleta! Šiht imajo zagarantiran. Plača nadpovprečne sedaj bi pa štrajkali. Pa ne ga srat no!
night.rider.mg
14. 01. 2009 22.48
1433 eur bruto ? in še se pritožujejo ? naj stopijo malo dol s katedrala med smrtnike da si lahko ogledajo kako živijo plebejci
andrej69
14. 01. 2009 21.53
vsi delavci v sloveniji si zaslužimo večje plače
proofreader
14. 01. 2009 21.27
Če mislite, da bi morali zaslužiti več, odprite s.p. in ponujajte električarske storitve. Višino plače si boste lahko določali sami.
brencl
14. 01. 2009 19.09
Drugič kombi skrijte:)
elsevide
14. 01. 2009 17.59
a ko pa delamo pri -20 stopinjah,pa pri metru snega,takrat pa nobeden ne vidi,vidijo pa vsi kombi pred gostilno
Domoljub2
14. 01. 2009 17.44
ne vem kje je problem pr zvišanju plač, sej v elektrodistribucijah je dnar doma
prist22
14. 01. 2009 17.23
+1
vsi ki so zaposleni na elektru maribor,primorska,ljubljana,gorenska in celje(tisti ki delajo na terenu tak kot jaz recimo- E maribor)bi mogli dobit plače najmanj 2000 eu bruto!!!!!
samorastnik
14. 01. 2009 17.14
naj si pa pisarniški voluharji ter njivove uprave zmanjšajo plače in dajo delavcem ki res delajo na terehiv v nemogočih razmerah.. Vodilni pa so tako samo tam da vlečejo plače in si delijo nagrade in izplačujejo dnevnice ki jih ne zaslužijo.. Saj če nekateri vodilni hodijo k ljubcam,to še ne pomen da si mora dat izplačat potne stroške in dnevnico...
b77
14. 01. 2009 17.05
v komunizmu je bili tako da tisti ki so delali najmanj so se najbolj pritoževali in izsiljevali! NO KAM GREMO! Delavka ki za 500EUR dela kot nora in še teh ne dobi se ne pritožuje! Pa ne klamfajte o strokovnosti, kes ste vsi eni sami bleferji in lenuhi. TELEKOM , ELEKTRO. KONUNALA , .........
andrej69
14. 01. 2009 16.58
pa tak ne zaslužijo slabo