Gospodarstvo

Delavci na cesto tudi pri nas?

Ljubljana, 18. 11. 2008 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
2

Evropska družba za izposojo avtomobilov Avis bo zaradi upada prometa v povezavi s finančno krizo ukinila 315 delovnih mest. Pri Avisu Slovenija pravijo, da je strah odveč.

Podjetje Avis Europe v zadnji četrtini letošnjega leta beleži opazen upad prometa, zato bo pet odstotkov zaposlenih izgubilo službo, zapreti bodo morali tudi nekaj poslovalnic. Nekaj stroškov bodo privarčevali s tem, da bodo zaposlene iz angleškega mesta Hayes premestili v centralo v Bracknell.

Direktor podjetja Pascal Bazin je ob tem sporočil: "Tovrstni ukrepi so potrebni, da zmanjšamo stroške in ohranimo fleksibilnost. S tem, pa tudi z izboljšanjem naših storitev, bomo pripravljeni na težke pogoje v letu 2009 in tudi sicer na daljši rok.“

Podrobnosti o tem, koga in kje natančno bodo odpuščali, še niso znane, bodo pa ti ukrepi podjetju privarčevali 16 milijonov evrov letno.

Ogroženi tudi naši delavci?

Ker družba Avis opravlja storitve tudi v Sloveniji, smo preverili, kakšno je stanje pri nas. Se tudi tu obetajo kakšna odpuščanja, spremembe ali posebni ukrepi?

Andrej Cergolj, vodja prodaje in marketinga Avis Slovenije, zatrjuje, da ne. "Nikakor ne nameravamo odpuščati zaposlenih ali uvajati kakršnihkoli sprememb. Kakšnega posebnega upada prometa nismo opazili, prav tako ne opažamo nobene direktne povezanosti z recesijo,“ je zatrdil za 24ur.com. Strah zaposlenih je torej odveč, nasprotno pa nekatere druge izposojevalnice avtomobilov trdijo, da je upad prometa opazno viden.“Morda gre za drugačno strukturo strank,“ je še pojasnil Cergolj.

V rent-a-car družbi Budget so za 24ur.com povedali, da se potrebnim spremembam prilagajajo: "Seveda se pozna upad prometa zaradi gospodarske krize! Pri nas je od meseca julija upadel kar za 20 odstotkov. Temu se prilagajamo tako, da bomo zmanjšali najem poslovnih prostorov in s tem bolj ekonomično porazdelili delovno silo. Odpuščati pa ne nameravamo.“

Aleksander Počivašek iz podjetja Hertz Slovenija je za 24ur.com pojasnil, da bi kot pri Avisu morali narediti primerjavo s Hertzom v Evropi, kjer pa po njegovem mnenju govora o odpuščanju ni. V njihovi družbi so opazili upad prometa na začetku septembra, a to lahko pripišejo več dejavnikom: “Pozna se, da je Ryanair prenehal leteti, zaradi česar smo beležili velik upad angleških turistov. Tudi ameriških turistov je bilo letos sedem odstotkov manj kot lani. Razmerje dolar–evro je bilo neugodno ... Ne bi mogel ravno reči, da gre za recesijo, je pa vse nekako povezano,“ je pojasnil Počivašek. Posebnih ukrepov ali odpuščanja v družbi za zdaj ne načrtujejo, se pa koncentrirajo na nižanje stroškov.

V družbi Atet so pojasnili, da tako kot vsi izposojevalci avtomobilov občutijo klasičen upad prometa izven sezone, tam nekje konec oktobra, posledic zaradi gospodarske krize pa še ne opazijo. Zato še ne razmišljajo o kakršnihkoli ukrepih, niti o odpuščanju.

Tudi v podjetju Europcar pravijo, da imajo dobre poslovne rezultate. "Europcar tako doma kot v svetu vedno skrbi za zadovoljstvo svojih strank, zato se te rade vračajo. Trenutno večjega upada prometa nismo zabeležili. Glede na konstantno rast podjetja in dobre poslovne rezultate, odpuščanja v naših vrstah niso predvidena. Če bo rast podjetja še intenzivnejša, bo treba razmišljati tudi o dodatnem zaposlovanju," so zapisali v sporočilu za javnost.

V slovenskem podjetju Agio pa neposrednega vpliva gospodarske krize ne čutijo. “Nekega drastičnega upada prometa ni, vpliv gospodarske krize čutimo le posredno. A razlog je v tem, da smo slovensko podjetje in nam je zaradi tega zaenkrat še prizaneseno. Podjetja v svetovnem merilu pa krizo zagotovo bolj občutijo.“ Odpuščanj tudi tu torej ne bo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skk
19. 11. 2008 10.17
pri SIXT-u v Sloveniji so pa še nove ljudi zaposlil baje začetek meseca. Da ni to razlog da nekaterim promet pada, ne pa recesija...
jelkom
18. 11. 2008 09.15
\"Avis bo po Evropi odpuščal, v Sloveniji pa naj se to ne bi zgodilo. \" .... Slovenija je tudi Evropa... Pravilno bi bilo - drugod po Evropi... :) Lp