Gospodarstvo

Delavci Mure ostali brez plač

Murska Sobota, 18. 05. 2009 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prokuristu in glavni finančnici Mure ni uspelo zagotoviti sredstev za izplačilo aprilskih plač 3300 uslužbencem. Za izplačilo neto plač bi v Muri potrebovali 1,8 milijona evrov.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš
Po mnenju sindikalista Draga Forjana je tragika Mure ravno v razpršeni lastniški strukturi, v kateri so tudi zaposleni, nekdanji delavci, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba.

Kot poroča spletno Delo, prokuristu Zdenku Podlesniku in glavni finančnici Mure Marinki Glavač danes pri bankah ni uspelo zagotoviti sredstev za plače 3300 zaposlenih. Podlesnik je povedal, da je bilo veliko tistih, ki bi denar lahko zagotovili, zasedenih, in dodal, da bo storil vse, da bodo zaposleni čim prej prejeli plače. Podlesnik je vodstvo Mure prevzel po tem, ko je odstopil zadnji predsednik uprave Franc Huber.

Da delavci niso dobili plač, je potrdil tudi predsednik Murinega sindikata Drago Forjan. Kot je povedal za spletno Delo, se je sindikat z vodstvom dogovoril, da bodo na plače počakali do konca maja, če pa se to ne bo zgodilo, bodo pred vladno palačo organizirali protestni shod.

V Muri bi za izplačilo mesečnih neto plač potrebovali 1,8 milijona evrov, za izplačilo bruto plač pa 2,5 milijona evrov, poroča časnik. Kot je povedal Podlesnik, se je po letu 2002 prvič zgodilo, da delavci do 18., ko je plačilni dan, niso prejeli plač.

Bo dokapitalizacija uspela?

Skupščina Mure je 12. maja potrdila dokapitalizacijo. Podlesnik pa meni, da je dvom ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika o uspešnosti dokapitalizacije zbudil dodatno nezaupanje pri bankah. Kot pravi, ima vzvode za reševanje Mure v rokah država. Sod je njen drugi največji lastnik, največja lastnica bank, ki so upnice Mure, pa je prav tako država.

Lahovnik je sicer v petek povedal, da bi bila država pripravljena pomagati Muri, če bi bili lastniki pripravljeni na njeno prestrukturiranje. Za ta namen bi Kad ustanovil posebno družbo za prestrukturiranje, kamor bi prenesli določene deleže trenutnih lastnikov. Kad bi tako postal okoli 75-odstotni lastnik družbe.

Franc Huber
Franc Huber FOTO: POP TV

Če bi država podjetje po neki visoki ceni dokapitalizirala, bi to pomenilo, da mora dati kvečjemu prevzemno ponudbo, in sicer po nekih nerealno visokih cenah, od tega pa bi nazadnje imeli korist neki zasebni lastniki Mure in na koncu banke. "Ko govorimo o prilivu, o dodatnih finančnih injekcijah za Muro, je treba najprej pripraviti natančen program prestrukturiranja Mure, tako da bomo vedeli, če rečemo A, kaj je tudi B in C," je povedal Lahovnik.

Čas za dokapitalizacijo je do 31. maja. Največji lastnik Mure je NFD (Stane Valant) z 18,6 odstotka, drugi največji pa Kad.

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malec
19. 05. 2009 11.32
Kaj je bilo moje mnenje bogokletno, da ga niste ovjavili?
malec
19. 05. 2009 11.31
Obnašanje vodstva Mure kaže na pomanjkanje samozavesti, kajti murine šivilje so najboljše na svetu. Še nikoli nisem prijela v roko tako brezhibno in vrhunsko mojstrsko izdelanih oblačil, kot so Murina. Situacija kaže na nesposobnost menadžerske ekipe, ki je najverjetneje postavljena po političnih kriterijih. Mura si zasluži najboljše, vrhumsko usposobljeno vodstvo, ki bo znalo prodati murine mojstrovine. Ne šivilj na cesto, vodstvu pokažite vrata!
Irbusank
19. 05. 2009 10.32
Cene oblek spustit za 50-70 % pa bo folk mogoč še kupoval od Mure, s tem bi jim tud šlo. Ne pa da majo zgubo pa vlečejo dnar od države..naj jo zaprejo.
resslovenka
19. 05. 2009 08.20
Imamo skrajno izkoriščevalsko delovno zakonodajo, ki dovoli da delavci delajo 3 mesece zastonj in šele potem lahko prekinejo delovno razmerje, da gredo lahko na Zavod za zaposlovanje, kjer so upravičeni do prejema nadomestila. Da ne govorimo o tem, da morajo materialne stroške prevoza na delo pokrivati ves ta čas sami pa se nihče v tej državi ne vpraša če zmorejo. Sram naj bo delodajalce in naše sindikate, še posebno slednje, ki to dopuščajo. Medtem ko se eni preseravajo koliko se jim morajo plače dvigniti, drugi črnačijo zastonj. In za slednje ni varovalke. Tale Mura se je že tolikokrat prestrukturirala in toliko denarja je država vložila vanjo, da bi morala blesteti ne pa da je spet pred propadom. In za takšno stanje niso krivi delavci ampak tolikokrat zamenjani nesposobni vrh podjetja. Naj že enkrat rečejo bobu bob ali po domače smo pač luzerji, ker ne znamo rešiti in vzpostaviti reda niti v enem večjem podjetju, ko se to znajde v krizi. Samo kadre menjavajo, da ti še dodatno izčrpavajo podjetje, pa še odpravine pokasirajo. In za njih je denar vedno. Odgovoren za povzročene škode pa tako ali tako ni nihče v tej državi.
Millena
19. 05. 2009 07.51
Če 1 mesec ni cole kuj nehat delat nehit bit budale ljudje nimate kej hodt zastonj na šiht no sužnjelastništvo je mim bol da ste doma kokr pa da kurte keš za benz pa za autobus nakonc pa če cole ni mislm hallo razmišljejte mau z glavo.
alduri
19. 05. 2009 07.07
Ce bi Muro zaprli takrat, ko je bilo treba, bi se delavci ze zdavnaj znasli po svoje, tko pa hodjo kmetje v Muro po po pokojninski stalez. Zpret Muro pa pika, dragi so ko pes.
naivna
19. 05. 2009 03.22
Ce bodo se drazje prodajali, kot jih sedaj, le kdo bo jih kupoval? Slovenija nima zadost prebivalcev in odkupovalcev, za druge drzave pa ni slavno , ker ni znanih modnih kreaterjev , kot so Dolce & Cabana ali Kalvin Klein Versaci in podobni.
zakretene
19. 05. 2009 01.50
So pa bedniki njihovi prodajniki, a ne vejo da bi lahko dražje prodajali te obleke? Beda....
tinie100@email.si
18. 05. 2009 21.18
Svoj maturantski ples sem preplesal v Murini obleki. Ni me sram povedati da sem zanjo varčeval pol leta. V tem času opral marsikateri avto, porezal par živih mej, pokosil trate pri svojih sosedih, delal čez počitnice v Avstriji, ..., da sem si jo privoščil. Ni me sram povedati. Sram me je povedati da je po 15 letih edina v moji omari !!!
freca
18. 05. 2009 21.00
yeyo.white 18.05.2009, 16:33 Ti si Butelj na kvadrat. Kaj je tu neprimernega.Banda!
manco-capac
18. 05. 2009 20.38
En bivši direktor (uspešne firme!) je rekel, da če podjetje ne more izplačevati minimalnih plač, je zanič vodstvo in nič drugega!
Jozsef
18. 05. 2009 20.33
Samo tole bom ponovil: Ko v kurben houzu upade promet zamenjajo kur_be in ne postelje. Tudi v MURI bi morali zamnejati enako (NE DELAVCEV) CELOTNI VRH UPRAVE. Poudarjam VSE!, ne samo predsednika uprave.
danaaajaaa
18. 05. 2009 19.48
No, in ko bo šlo vse k hudiču, si bodo spet izplačali nagrade! Trobijo da ni zakona po katerem bi lahko odgovorne kaznovali! Pa so! Samo upoštevati jih je treba. Eden pravi nekako takole: če odgovorna oseba povzroči nepopravljico škodo iz neznanja, malomarnosti ali pridobivanja osebnih koristi se ga kaznuje....... Smo že slišali za koga pri katerem bi to upoštevali? Kje pa, še nagrado se jim izplača! Ajde, minister za gospodarstvo in minister za finance, pa ti Ivana Orleanska..... kaj ko bi nekaj naredili! Ali ste res popolne nesposobne ovce? Potem je tudi vas potrebno kaznovat zaradi nesposobnosti? koristoljuba? pokvarjenosti? Samo da bo za izbrisane in rome denar, pol pa če cel slovenki narod crkne!
danaaajaaa
18. 05. 2009 19.47
No, in ko bo šlo vse k hudiču, si bodo spet izplačali nagrade! Trobijo da ni zakona po katerem bi lahko odgovorne kaznovali! Pa so! Samo upoštevati jih je treba. Eden pravi nekako takole: če odgovorna oseba povzroči nepopravljico škodo iz neznanja, malomarnosti ali pridobivanja osebnih koristi se ga kaznuje....... Smo že slišali za koga pri katerem bi to upoštevali? Kje pa, še nagrado se jim izplača! Ajde, minister za gospodarstvo in minister za finance, pa ti Ivana Orleanska..... kaj ko bi nekaj naredili! Ali ste res popolne nesposobne ovce? Potem je tudi vas potrebno kaznovat zaradi nesposobnosti? koristoljuba? pokvarjenosti? Samo da bo za izbrisane in rome denar, pol pa če cel slovenki narod crkne!
yeyo.white
18. 05. 2009 19.16
@flozo ne samo s 1000, tudi z 10000eur bi tezko prezivel. sicer pa lepo te prosim. seveda, svetovne zvezde, svetovni voditelji se oblacijo v MURO. ne smesi se. ime Mura je preslabo ime za njih. in ne bezi pred kruto resnico. menda pa ja poznam njihove kolekcije in so po moji oceni navadna srednjeveska zalost in nic vec. in, ce nisi zasledil, sem govoril o nesposobnih predsednikih uprave in drzavi kot nesposobni lastnici in ne o delavcih. delavci niso popolnoma nic krivi. mura bi morala krepko spremenit filozofijo oblikovanja in nasploh trzenja. da o promociji niti ne govorim. na zalost je takih ljudi v sloveniji izjemno malo, ki bi bli to sposobni nardit, tisti, ki pa so, se pa s tem drzavnim sranjem ne bodo ukvarjali. mura bi morala dozivet pravo revolucijo, ce kdo zeli, da prezivi. do tega pa ne bo prislo. in lahko ze kr zdej zapremo in bo mir.
Black_Panter@mailinator.com
18. 05. 2009 19.09
še enkrat zbriši komentar.....
Black_Panter@mailinator.com
18. 05. 2009 19.07
če jutri ne bo plače,potem.....
d899
18. 05. 2009 19.00
še teh 300-400 eur po delavcu ne morejo izplačat.. pa kolk so nesposobni ne moreš da verjameš
Kathalena
18. 05. 2009 18.20
Kresalova naj svojo stranko in Lopove katere predsednica je povpraša zakaj so zapravljali za Falkona..in 14 milijonov Evrov samo stroškov z njim. Tako malo, da ve kje se nahaja in kje naj svoj nos zaposli...kar v svoji kriminalni stranki...??' Sicer je pa poleg falkona in 12 Letnega LDS ovskega uničevanja Slovenije sama največja katastrofa.
DarkorR
18. 05. 2009 18.16
lahovnik daj mal še podražite bencin in si povišite plače!! Sej mi itak ne rabmo dnarja veš!!! Kmet