Gospodarstvo

Davčna uprava dovolila odložitev plačila prispevkov

Celje, 29. 10. 2009 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odložitev plačila prispevkov delavcem Steklarske nove je dovolila davčna uprava, zato je celjsko okrožno državno tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zastopnika delavcev.

Davčna uprava RS je januarja letos dovolila odloženo plačilo davčnega dolga Steklarske nove, med drugim tudi prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. Zaradi takšnega ravnanja davčne uprave je Okrožno državno tožilstvo v Celju zavrglo kazensko ovadbo zastopnika delavcev Steklarske nove zaradi neplačila prispevkov.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

Kot so danes sporočili z omenjenega tožilstva, so od zastopnika nekdanjih delavcev Steklarske nove sindikata KNSS Neodvisnost leta 2007 prejeli kazensko ovadbo zoper odgovorne v Steklarski novi zaradi suma storitve kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in kršitve pravic iz socialnega zavarovanja.

Ker je bila ovadba nepopolna, je tožilstvo od odvetnika, ki je v tej zadevi zastopal sindikat, zahtevalo dopolnitev in jo prejelo septembra leta 2007. Ovadba je bila potem poslana na Policijsko upravo Celje z usmeritvami, da pridobi in zbere vsa potrebna obvestila in dokumentacijo. Po več urgencah in dopolnitvah je celjsko tožilstvo prejelo končno poročilo februarja letos.

Na podlagi tako zbranih podatkov in pridobljene dokumentacije so ugotovili, da je za navedeno družbo že od leta 2005 dalje izkazana plačilna nezmožnost plačevanja prispevkov in davkov, zaradi česar je bila s sklepom sodišča decembra leta 2005 uvedena prisilna poravnava.

Tudi po prisilni poravnavi, ki je bila zaključena junija 2006, Steklarska nova ni plačevala omenjenih prispevkov zaradi likvidnostnih težav. Davčni urad Celje je potem januarja letos izdal odločbo o odloženem plačilu davčnega dolga do konca julija letos, medtem pa je Steklarska nova maja že šla v stečaj.

Ker je davčna uprava dovolila odložitev plačila prispevkov, po ugotovitvah celjskega tožilstva ovadenim ni bilo mogoče očitati, da so ravnali naklepno oz. da namenoma niso plačevali prispevkov. Zato je tožilstvo tožbo oz. kazensko ovadbo, ki jo je reševalo 21 mesecev, zavrglo, zastopniku oškodovanih delavcev pa podalo pravni pouk, da lahko odločitev tožilstva preveri na sodišču, če se z njo ne strinja.

Po besedah predstavnika nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepana Miklaužića je njihov zagovornik Aleksander Čeferin, ki je to postal pred tednom dni, ugotovil, da kazenska ovadba, ki so jo sredi leta 2007 proti nekdanjemu direktorju Mihaelu Kolarju vložili delavci, ne bi smela biti enostavno zavržena.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
31. 10. 2009 07.26
In kje je tista velika rit...veliki borec za delavske jabke in krompir pardon delavsko članarino veliki Usranogatnik in LDS - ov Hlapec Čilumes..?? Baje je dobil od Fizioterapevtke komando marš u Kočo......lajati bo smel šele takrat, ko bo na volitvah zmagal ..če seveda bo... Janez Janša..??
Klizma
30. 10. 2009 17.23
ZAPADLE OBVEZNOSTI DO DELAVCEV, SO TRANSFORMIRANE V DRAGE VIKENDE, JAHTE IN OSEBNI VOZNI PARK. IZVOLI NESPOSOBNI DURS ! ! ! ! NASLEDNJIČ PA ŠE TECIMO NA VOLITVE IN POSLUŠAJMO VEČ KOT 55 LET STARE IN OBRABLJENE FLOSKULE!! ZA BRUHAT !!
8JASMIN
30. 10. 2009 16.50
To je Slovensko PRAVO, pa naj gredo nekam v 3 krasne, pa še višje plače in "bele stavke po nadzoru Zalarja", potem pa še naj kdo reče, da ni to BANANA DRŽAVA OZ PRAVOSODJE !!!!!!!!!!!!!! Postaja mi slabo, če pomislim kako se delajo norca iz delavnega človeka.
Leandra
30. 10. 2009 16.23
Rezultati EPF ovcev......to so tisti z diplomami za 10 Evrov in manj...? Ali Exkurzija Priština in podonbno..? Enega vsi poznajo Norega Maksa..T..??
DeadBull
30. 10. 2009 09.43
PA TO NI VEČ RES!!!!! A sebi so pa plače in nagrade nakazovali? Zdaj pa naj država poravna te obveznosti, saj so oni zakuhali vse to, s to potuho, ki so jo dali vodstvu... V tem primeru se več kot očitno vidi, da živimo v eni od najbolj pokvarjenih in skorumpiranih držav v Evropi. Res bo treba nekam ven....
Geronemo
30. 10. 2009 09.25
Čisti dokaz dvojnih meril!
Rastan Ra
30. 10. 2009 08.57
ne vidim problema. Naj pokasirajo direktorje vseh vpletenih firm in agencij. Poberejo jim naj premoženje in plačajo prispevke. Vsi so vedeli kaj delajo. Eni so že tudi dobili bogate nagrade in odpravnine za svoje delo. Smo pa res banana republika, ni kaj!
resslovenka
30. 10. 2009 08.09
Kakor kaže, je DURS odložila plačilo prispevkov za nedoločen čas in za leta nazaj. Kje je tu logika? Tudi navadni državljani, ki zelo težko dobimo odlog DURS moramo svoje obveznosti poravnavati obročno, v nasprotnem primeru takoj prileti izvršba na plačo, TRR. Kakšna dvojna merila in kakšno licemersko obravnavanje se gremo. Kdo bo tem delavcem in ostalim zapolnil izpade dohodka pri pokojninah? Sociala in to za opravljeno delo??
remember
30. 10. 2009 03.08
Ovadba se mora nanašati na to, da je odgovorna oseba izdala lažno listino delavcu (plačilni list) na katerem je viden obračun prispevkov in s tem zavedla delavca, da ima plačane prispevke (goljufija). Kazen za izdajanje ponarejenih listin z namenim goljufije.
Joze Dolar
29. 10. 2009 22.07
LEP PRIKAZ PRAVICE NAŠIH LUMPSODIŠČ .ČE JE DELAVEC DAVČNI DOLŽAN EN EVRO ,TI TUDI GATE SLEČEJO ,SODIŠČE TI DA RUBEŽ ZA TISTI EVRO ITD .ČE PA JE BARABA DOST VELIKA ,ALI PA DRŽAVA ALI NJENA LAST ,POL PA LAHKO VSE TUDI ZASTARA ALI PA SOD. OVRŽE ,SKRATKA DELAVCE JE TREBA ŠE BOLJ TEPS KOT SO ŽE TEPENI .
mentos12
29. 10. 2009 21.54
Zakaj je tako? Ker vlada z vsemi svojimi inšpekcijami,nadzornimi organi,sodiščem,krimiminalisti delajo z roko v roki,vse z enim ciljem,kako oguljufati delavca? Ker očitno tem požeruhom,tajkunom nesposobnim menedžerjem itd. ni že dovolj da delavci delajo za miloščino,so si zdaj privoščili še da ne plačujejo pokojninske prispevke. Sprašujem se kolk časa bomo v Slovenji še prenašali te goljufe in lopove?
milimix
29. 10. 2009 21.41
ŠE MAL PA BO ZASTARALO IN BO VSE POTIHNILO DSELAVCI BODO POTEGNILI TAKRATKO .
komarec
29. 10. 2009 21.28
Take stvari pripeljejo do tega, da se bo kmalu začelo streljati.
periot
29. 10. 2009 20.59
Gnilo okrožno državno tožilstvo
Klizma
29. 10. 2009 20.46
BRAVO CELJSKO OKROŽNO DRŽAVNO TOŽILSTVO !!! POKAZALI STE NEVERJETEN POGUM IN SOČUTJE DO TEH UBOGIH DELAVCEV !! POKAZALI NA ČIGAVI STRANI STE VEDNO BILI - NA STRANI POKVARJENEGA IN SMRDLJIVEGA KAPITALA!!! NA STRANI NAJBOLJ SKORUMPIRANE DRŽAVE!! HVALA
deadea
29. 10. 2009 20.39
ce bi bil dolznik nekdo od delavcev bi pa davcna uprava hitro izterjala svoj dolg. ta drzava je popolnoma zgresena, ocitno obstaja samo zato da pobira davke in izvaca produkte, kot nek veliki kokosnjak. sem preprican da se noben ni boril za tako drzavo.
Klizma
29. 10. 2009 20.34
odbogaposlan G.Pavček ima pri tolikih podjetjih v svoji lasti, popolno amnezijo za take malenkosti .......kot so recimo sluzavo,kičasti in stotine krat prežvečeni sklepi GZ.
Libra77
29. 10. 2009 20.26
Vse naše ugotovitve bodo zdaj glasne...kasneje pa se bodo spet utišale.
alterego
29. 10. 2009 20.11
Davčna uprava dovolila odložitev plačila prispevkov no, lepo! zdaj pa naj jih davčna še izterja za nazaj al pa plača iz svojga žepa!!! pa kako si država jemlje pravico, da dovoljuje odlog plačila DELA PLAČE DELAVCA brez SOGLASJA DELAVCA, niti ga o tem ne obvesti!? smo pa res TAJKUNSKA DRŽAVA, še banana republika ne!!!
odbogaposlan
29. 10. 2009 19.15
he,he! sindikat pa še meče denar za odvetnike! da podpira sistem, ki so ga ustvarili!