Gospodarstvo

Damijan: Ne želimo vnašati zmede

Rogaška Slatina/Ljubljana, 30. 09. 2005 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja vladnega odbora za reforme se zavzema za čim prejšnje popravke zakonodaje.

Člani odbora za reforme pod vodstvom Jožeta P. Damijana so danes vladi izročili predloge strukturnih reform oz. sistemskih sprememb na ključnih področjih, ki so jih pripravljali v zadnjih dveh mesecih in pol.

Vodja vladnega odbora za reforme Jože P. Damijan
Vodja vladnega odbora za reforme Jože P. Damijan FOTO: POP TV

Menedžerji niso dovolj inovativni, prevelika navzočnost države v gospodarstvu pa zmanjšuje njegovo konkurenčnost. Na najbolj odgovorna mesta v gospodarstvu prihajajo taki, ki si ne upajo tvegati. Jože P. Damijan, vodja vladnega odbora za reforme

"Bistvo napovedane davčne reforme je povečati konkurenčnost slovenskega gospodarstva, pospešiti njegovo rast in ohraniti ali celo izboljšati socialno državo ter ohraniti socialno varnost vseh zaposlenih," je na okrogli mizi Združenja Manager v Rogaški Slatini povedal Damijan.

Enotna davčna stopnja bi bila nižja od sedanje

Po Damijanovi oceni je odbor pripravil uravnotežen predlog davčne reforme tako s socialnega kot tudi z ekonomskega vidika. Glede morebitne uvedbe enotne davčne stopnje je Damijan pojasnil, da je okrog tega še veliko vprašanj. "Ena izmed možnosti je, da ohranimo različne davčne stopnje ali uvedemo enotno, ki je lahko nižja od sedanje," je povedal Damjan, ki sicer zagovarja pregleden davčni sistem ter enotno davčno stopnjo. "Vse več držav se nagiba k uvedbi enotne davčne stopnje, ki lahko pripomore k preglednejšemu gospodarskemu sistemu."

Prihodnost slovenskega gospodarstva je v inovativnih storitvenih dejavnostih
Prihodnost slovenskega gospodarstva je v inovativnih storitvenih dejavnostih FOTO: Reuters

Hitri popravki, celovita reforma kasneje

Damijan je tudi opozoril, da brez konkurenčnega gospodarstva ni niti socialne države. Meni tudi, da je treba v Sloveniji strukturne reforme peljati hitreje. Meni tudi,da je treba vztrajati na razbremenitvi stroškov v podjetij - znižati davek na plače -, in da se država takoj umakne iz gospodarstva.
"V naslednjih 15 mesecih moramo pripraviti vso potrebno zakonodajo in rešitve za uvedbo enostavnega davčnega sistema. Če bo vse po sreči in če bo vlada sprejela predlog reform, bo ta nov sistem začel veljati predvidoma leta 2007," je povedal Damijan.

Tekstilna industrija: Delovno intenzivnim panogam je zaradi pritiska globalizacije mednarodnih trgov odklenkalo
Tekstilna industrija: Delovno intenzivnim panogam je zaradi pritiska globalizacije mednarodnih trgov odklenkalo FOTO: POP TV

Davčnih stopenj ne gre menjavati vsako leto

Dodal je tudi, da se predlogi, ki so jih pripravili v odboru, nanašajo na daljše časovno obdobje, določene ukrepe je možno izvesti takoj, z uresničitvijo davčne reforme pa Damijan predlaga, da se malo počaka. "Vsako leto ne moremo uvajati novih sprememb, ki potem vnašajo zmedo v gospodarstvu in med prebivalci," je dejal Damijan.

O vsebini reformnih predlogov njihovi avtorji doslej niso hoteli javno govoriti. Kot sta sredi tedna zagotovila predsednik vlade Janez Janša in vodja odbora za reforme Jože P. Damijan, pa naj bi šlo za "kakovostne in medsebojno usklajene predloge, ki bodo pomagali Slovenijo pripraviti na nove izzive".

SORODNI ČLANKI