Gospodarstvo

Črni seznam Droge Kolinske

Ljubljana, 02. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

146 delavcev podjetja Droga Kolinska je izvedelo, da bodo ostali brez službe. Preveč delavcev pa je po združitvi tudi v administraciji.

Robert Ferko, predsednik uprave Droge Kolinske
Robert Ferko, predsednik uprave Droge Kolinske FOTO: POP TV

V upravi podjetja Droga Kolinska so pripravili seznam s 175 imeni delavcev, ki jih podjetje po novem ne bo potrebovalo. "Številka je pričakovana in pravzaprav ni večja od tiste, ki smo jo napovedovali in o kateri je tekla beseda. Kriterije za presežne delavce smo uskladili s sindikati. Tako bo dejansko odločbe od 175 zaposlenih dobilo 146 delavcev, za ostale pa bomo znotraj skupine našli druge zaposlitve. Gre za delavce, ki spadajo pod t.i. varovane kategorije," je dejal Robert Ferko, predsednik uprave Droge Kolinske.

Starejši delavci, sindikalni zastopniki in drugi varovani delavci s seznama naj bi bili torej prerazporejeni. Ljubljano, točneje proizvodnjo nekdanje Kolinske, in Izolo, torej obrate nekdanje Droge, naj bi odpuščanje udarilo v skoraj enakem obsegu, vseeno so bile prve reakcije različne: "V Ljubljani smo pričakovali, da se bo kaj podobnega zgodilo, tako da nas to ni presenetilo. Bomo pa se potrudili in se že trudimo, da vsem tem delavcem, ki so presežki, najdemo ustrezno službo, ki je izobrazbi primerna," meni Ljubo Berdajs, predsednik sindikata ZSSS KŽI Droge Kolinske.

Na Primorskem pa je odločitev dvignila več prahu in sindikati v nekdanji Drogi so bili bolj kritični. Ali bodo v Drogi Kolinski v prihodnje potrebna še kaka odpuščanja, ni popolnoma jasno, uprava pa zagotavlja, da bodo odpuščali le, če bo treba opustiti še kakšne programe. V perspektivnih programih pa naj bi bile službe delavcev varne.