Gospodarstvo

Colarič: Prevzemu bomo nasprotovali

Ljubljana, 07. 08. 2006 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave Krke Jože Colarič je poudaril, da bo ob morebitni prodaji družbe temu ostro nasprotoval.

Vem kaj je dobro za Krko, pravi Colarič
Vem kaj je dobro za Krko, pravi Colarič FOTO: POP TV

Uprava Krke je v svoji strategiji zelo jasno zapisala, da bo šla Krka samostojno pot in da bo ob morebitni prodaji družbe kateremu koli partnerju odkrito in javno nasprotovala, je v pogovoru za Delo FT poudaril predsednik uprave Krke Jože Colarič.

"Vem, kaj je dobro za Krko in njene delničarje," je pojasnil Colarič. Zaveda se tudi, da bi imela odtujitev Krke nedvomno velike posledice ne samo za Dolenjsko, ampak tudi za slovensko gospodarstvo.

Prvi mož Krke je ocenil, da je kar veliko tistih, ki bi za nekaj milijard evrov kupili takšno in drugačno farmacevtsko tovarno. "Krka je zdaj vredna okrog 2,2 milijarde evrov, z drago delnico smo močno dvignili vrednostni prag prevzema in verjamem, da še nismo rekli zadnje besede," je dodal. Če bo imel kdo apetite po Krki, to torej ne bo kdor koli, ampak zares veliki mastodonti.


Krka je trenutno vredna okrog 2,2 milijarde evrov
Krka je trenutno vredna okrog 2,2 milijarde evrov FOTO: POP TV

Colarič je potrdil, da je projekt uvrstitve dela Krkinih delnic na Londonsko borzo oz. o programu globalnih lastniških potrdil (GDR) še vedno odprt. Vendar so se iz dogodkov zadnjih nekaj mesecev, npr. iz primerov Plive in še nekaterih, veliko naučili o programih GDR in o tem, kaj pomeni, če se spraviš na tujo borzo. Usoda tistih, ki so pretežno na Londonski borzi, se odloča tam, je poudaril. "Projekt GDR je še vedno odprt, gledamo, kaj so njegove prednosti in slabosti, uprava bo igrala tako, da bo v korist družbe," je napovedal.

Krka bi bila po Colaričevem mnenju varna pred prevzemom, če bi bila razmeroma slabo stoječa družba in bi se temu primerno obnašala tudi vrednost njene delnice. Ker pa je Krka dobra družba in ker so potenciali rasti še bistveno večji, ni varna pred prevzemom, je ugotovil.

Vlada je pred kratkim uvrstila Krko v skupino podjetij za prodajo, kjer rok prodaje še ni določen. Vendar Colarič dvomi, da jih bodo prodajali. "Mislim, da je država predvsem na podlagi gospodarskih rezultatov v letih 2005 in 2006 zelo hitro ugotovila, kdo so paradni konji slovenskega gospodarstva. Nobenega dvoma ni, da je med njimi tudi Krka in jo je pač uvrstila med skupino podjetij, ki jih ne bo prodajala," je še dejal Krkin predsednik uprave.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrbeanmladen@yahoo.co.uk
08. 08. 2006 07.36
Krke ne prodat!