Gospodarstvo

Člani ESS pri izhodiščih za pokojninsko reformo na nasprotnih bregovih

Ljubljana, 12. 07. 2024 12.55 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Člani ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so znova sedli za skupno mizo. Med glavnimi temami je obravnava izhodišč za pokojninsko reformo. Medtem ko delodajalci opozarjajo, da je treba začeti razmišljati o zniževanju njihovih prispevnih stopenj in daljšanju delovne dobe zaposlenih, sindikalna stran poudarja ravno nasprotno.

Kot je pred današnjo sejo ESS ocenil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice(OZS) Blaž Cvar, bo danes za delodajalsko stran najbolj pereča tema pokojninska reforma, kjer se bo po njegovih besedah "začela debata odvijati bolj resno".

Ob tem se je zavzel za izpolnitev izsledkov poročila Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), da slovensko gospodarstvo dobro funkcionira, a da je treba začeti razmišljati o zniževanju prispevnih stopenj na plače zaposlenih v korist višjih neto plač. "OECD priporoča, da zaradi tega, ker dlje živimo, razmišljamo tudi o daljšanju delovne dobe. To je žal kruta realnost, s katero se bomo morali soočiti, ne pa ravno nasprotno, da ohranjamo delovno dobo v obstoječih letih in da samo zvišujemo prispevne stopnje" je ocenil.

Sindikalna stran pa si na drugi strani želi, da se zaposlenih ne bi pretirano dodatno obremenjevalo. "Zelo jasno smo že povedali, da ne pristajamo na nobeno podaljšanje delovne dobe, hkrati je pa za nas izjemno pomembno, kakšna bo realna pokojnina, ki jo bodo ljudje, ki so pošteno delali 40 let, prejemali," je povedal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Ob tem je znova poudaril, da delodajalci v Sloveniji glede prispevkov že zdaj prispevajo bistveno manj, kot je to v večini evropskih držav. "Ta vrzel, ki nastaja prav zaradi tega manjšega prispevka delodajalcev, ki je nenormalen za evropske razmere, se pozna in to bo tudi ena od točk, ki jo bomo sindikati seveda poskušali kot resno odprto vprašanje odpreti," je napovedal.

Člani ESS pri izhodiščih za pokojninsko reformo na nasprotnih bregovih
Člani ESS pri izhodiščih za pokojninsko reformo na nasprotnih bregovih FOTO: Shutterstock

Delodajalska stran je kritična do obveze plačevanja tečaja slovenščine za tuje delavce 

Med glavnimi temami današnjega srečanja socialnih partnerjev je tudi zaposlovanje tujih delavcev in znotraj tega področja tudi predlog interventnega zakona, s katerim želi vlada razbremeniti zaposlene na upravnih enotah.

Delodajalska stran je kritična do obveze plačevanja tečaja slovenščine za tuje delavce in visokih glob vse do 30.000 evrov, če zahtev zakona ne izpolnijo. Po Cvarjevih besedah je treba po posameznih panogah pregledati, kje je domač jezik sploh treba obvladati na ravni, ki jo želijo doseči z 80-urnim tečajem. Ob tem je izpostavil primer tujih delavcev iz Srbije in Hrvaške, ki do določene mere jezik že znajo in se ga zlahka naučijo, ob zahtevi za dodaten tečaj pa bi lahko dobili odpor do zaposlitve v Sloveniji.

Glede predloga Zakona o čezmejnem izvajanju storitev, o katerem bo prav tako tekla razprava, pa je spomnil, da je bilo vnovično odprtje zakona tudi ena od zahtev delodajalcev, da so se vnovič vrnili v ESS. "Tukaj moramo priti do neke davčne nevtralnosti oziroma do razbremenitve, če smo že obremenili prispevke za zaposlene, ki delajo v tujini. Vsaj začasno, dokler se tudi ostale države, kot je Hrvaška, tem pogojem ne približajo," je poudaril in dodal, da konkretno pričakujejo razbremenitve na področju dohodnine.

Predsednik Konfederacije sindikatov KS 90 Damjan Volf pa je na drugi strani opozoril na previdnost pri določanju pogojev glede zaposlovanja tujcev. Ob tem je izrazil tudi pričakovanje, da se bodo dotaknili spremembe odredbe o določitvi poklicev. "Zelo jasno opažamo, da je daleč največ kršitev ravno med tujo delovno silo, ki prepogosto ne pozna slovenskega jezika, posledično ne pozna tudi delovne zakonodaje, tako da o tem pričakujemo kar zanimivo, predvsem pa burno debato," je poudaril sogovornik.

Inšpektorat za delo
Inšpektorat za delo FOTO: Shutterstock

Po Volfovih besedah bo sindikalna stran na seji tudi znova opozorila na težave Inšpektorata RS za delo. "Ta je vse preveč ujet v lastno birokracijo, namesto da bi bil branik delavskih pravic," je ocenil Volf, ki je tudi član Sveta inšpekcije RS.

Kot je dodal, je pri letnih poročilih o delu inšpektorata, o katerem bo govora tudi na današnji seji ESS, vsako leto ogromno napisanega o pomanjkanju inšpektorjev in povečevanju števila pravnih oseb. "Ne glede na to pa nobena vlada ne stori koraka naprej, da bi intenzivno šla v to, da bi povečala število inšpektorjev in da bi s tem postavila tisti gabarit, ki ga od vlade in predvsem tudi od inšpekcije, ki je ključna za zaščito delavskih pravic, pričakujemo že več kot desetletje," je bil kritičen.

Da Inšpektorat za delo ni ustrezno kadrovsko urejen in da ne opravlja svoje naloge tako, kot bi moral, je opozoril tudi Štrukelj. "Če Inšpektorat za delo ne funkcionira, to delodajalci takoj zaznajo in kršitve ter zlorabe se stopnjujejo. To ni dobro, ker navsezadnje meče slabo luč tudi na tiste delodajalce, ki so pripravljeni spoštovati zakonodajo in teh je veliko," je izpostavil.

Glede neizpolnjenih zaposlitvenih kvot inšpektorata in odhodov zaposlenih pa je dejal, da "minister za delo ne more imeti nobenega opravičila, da se to ne uredi tako, kot je treba".

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr en 123
14. 07. 2024 10.14
+2
Prispevek delodajalca se samo reče, da izgleda manjša razlika med neto in bruto.. večina sploh ne ve, da je bruto bruto 16% večji, kot bruto, ki ga vidi na plačilni listi. Po logiki imena prispevka, prispevek delodajalca bi človek pomislil, da bo delodajalec delal za ta prispevek. Delavci vsi veseli, da bi bil prispevek delodajalca čim višji, čeprav nimajo od njega nič, morajo pa oni narediti toliko več, da podjetje posluje pozitivno...
jank
12. 07. 2024 18.11
-8
Poznana izhodišča reforme so povsem sprejemljiva in realna. Kam bi pa prišli, če se ne bi pojavili neki, ki morajo pametovati.
ROMELS
12. 07. 2024 18.04
+15
Tile socialni partnerji so ponižali moške upokojence, ki so se upokojili po letu 2013 s 57,2% odmernim odstotkom za 40 let delovne dobe, medtem , ko so se ženske s 40 let delovne dobe upokojile s 64 odmernim %. Če sta oba tako moški in ženska imela izračunano osnovo 1000 evrov je moški dobil 572 evrov pokojnine, ženska pa z isto osnovo 640 evrov pokojnine. Toliko o teh neumnih socialnih partnerjih.
ROMELS
12. 07. 2024 18.07
+15
..............ki bi se sedaj pogajali o pokojninski reformi?????????? Sram jih naj bo, naj se poskrijejo, ne pa da se kažejo v javnosti..
kakorkoliže
12. 07. 2024 18.02
+2
Vse z namenom čim nižjih pokojnin za čim krajši čas.
vednokontra
12. 07. 2024 17.17
+10
Pokojninski sistem v sedanji obliki je VELIK nateg za vplačevalce. Povprečen Slovenec-ka, vplača pri povprečni plači 160.000 evrov, če bi se obrestovalo v 40 letih znaša znesek 200.000 evrov. Pri predvideni starosti 76 let, se izplača 120.000 evrov. KJE KONČA RAZLIKA?????? Pokojninska blagajna bi morala vplačani denar plemeniti, vsaj 3-5% letno, trenutno pa je prazna, ker vlade porabljajo denar za druge namene.
jank
12. 07. 2024 16.03
+1
Ne morem razumeti takšnih razmišljanj delodajalcev. Kot da so delavci nujno zlo, iz katerih je potrebno vse in še več izžeti. In da takšne streljajo v zbornicah! V njih so večinoma nesposobneži, ki nimajo kaj za pokazati kot gospodarstveniki, če so sploh kdaj bili. Te zbornice so bolj ali manj parazitske organizacije, ki služijo za lobiranje članov. Naj povedo, kaj so storili za razvoj gospodarstva, razen če ne verjamejo, da je dovolj kričanje po znižanju davkov. Kako preprosto in brezvezno!
Uškakola
12. 07. 2024 16.24
+8
Kaj je pa javni sektor naredil za zmanjšanje stroškov tistih ki ustvarjajo, samo redijo se kot miši v kašči.
Tičfirič
12. 07. 2024 15.34
+9
Slovenci smo itak bedaki im mi govorimo srbohrvaško,namesto, da bi se tujci učili slovensko
Uporabnik1921539
12. 07. 2024 15.27
+9
delovno dobo je treba skrajsati,ker je treba se malo ziveti potem,ko se upokojis30 dni dopusta/leto je premalo.Svoje delo imam rad in ce bi delodajalec omogocil razlicne nacine dela,ki jih moje delovno mesto omogoca,bi bili tudi bolj motivirani.Ni vse v denarju.Ce imata zakonca vsak po min 3kEur neto place,jima 100 ali 200 Eur ne pomeni nic.Cas in druge ugodnosti so pomembnejse
Castrum
12. 07. 2024 15.03
-1
Ob tem je znova poudaril, da delodajalci v Sloveniji glede prispevkov že zdaj prispevajo bistveno manj, kot je to v večini evropskih držav. ".......To ne drži!!!!
jank
12. 07. 2024 15.51
-4
Rožice so zacvetele
12. 07. 2024 14.50
+2
Anglija ženske 65, moški 67, lahko zaključijo prej, vendar penzije jim pred to starostjo ne izplačajo.
Rožice so zacvetele
12. 07. 2024 14.49
+18
Dlje bo živela samo še povojna generacija, milenijci nič več. Način življenja, prehrana, nič gibanja... osnovnih pogojev nimajo, da dosežejo visoko starost, žal.
Arhaist
12. 07. 2024 14.42
+17
Pokojninska reforma je še eden od nate g ovanj a naroda. Vzamejo 40 let delovne dobe in dvignejo vse skupaj na 77%, rečejo da bo večja pokojnina, v resnici pa bo manjša, ker npr ko si zače delat je bila plača 500 eur ko si pa končal po 40 letih dela je pa 950 eur, vzamejo pavšal 40 let recimo 725 eur ven dobiš pa 558 eur penzije. In tako bo narod spet nasedel in samo jamral da je nizka penzija...
scharcy
12. 07. 2024 17.56
+0
Najbrž ne bo tako in se bo primerjalo vsako leto glede na povprečno/minimalno plačo (in ne absolutnih zneskov). Je pa res, da bo to daljše obdobje relativno znižalo pokojnine tistih, ki skozi kariero stalno napredujejo, razmeroma bolje bo pa za tiste, ki so ves čas na isti plači. Država se spet spravlja nad tiste, ki nadpovprečno prispevajo k skupni blaginji, pokojnine pa bodo za povrh še naprej navzgor omejene... Slovenija: poberemo neomejeno, dobiš omejeno.
Julijann
12. 07. 2024 14.36
+18
Poslušam, da se bo starost za upokojitev sčasoma povečala do 62.leta starosti. Delovna doba pa ostane 40 let. Me zanima koliko ljudi se lahko že sedaj upokoji pri 62.letih? Generacija, ki je šla kmalu na delo in ga obdržala do konca, izginja. Vsi, ki so študirali, četudi pridno in so izpolnjevali vse obveznosti, pa so že sedaj stari 64, 65 let ko nadelajo 40 let. Zato, kakšno vezo ima potem omemba starosti? Važna so narejena leta!
123soba
12. 07. 2024 14.29
+12
Vprašanje za štrukla. Zakaj potem skoraj vsi lenuhi v javni upravi hodite počivat do napolnjenih 43 let delovne dobe. Aja zato, da v treh letih dobite 25% večjo penzijo. Ne zaradi preotrujenosti od 40 let garanja. Banda...
Banion
12. 07. 2024 14.26
+7
zanimivo d asindikalist govori o poštenem delu, ko ne dela drujga kot čveka. Pošteno pomeni v proizvodnji in tam se z delom ustcarja nova vrednost. Tudi oni smolič je menda delal dokler se ga niso naveličali in pri tem bil proti vsakemu podaljševnaju delovne dobe.
gizmo49
12. 07. 2024 14.21
+8
ce so tuji delavci dobri za delo im je treba omogocit da se naucijo slovenscine
brabusednet
12. 07. 2024 14.19
+10
Golobarjem so več migranti,kot upokojenci.Meni država ukrade vsak mesec,čez 100 evrov.Ker sem se upokojil z 57,25 procentni stopnji.Od takrat mene več ni na nobenih volitvah.Več so vredni migrantski pritepenci,kot mi ki smo delali 41 let in vplačevali dener v pokojninsko blagajno.
spoštovanje
12. 07. 2024 14.18
+11
a spet Štrukelj...za javni sektor, ki pa živi od rok delavcev v gospodarstvu.....gospodarski sektor, pa nič
Delavec_Slo
12. 07. 2024 14.10
+11
Ja nič, zmanjšajte JU za 50%, zaposlite socialce, sterajte migrante, ne odpirajte vojn, pa one cvetke zaprite- dolžnike slovenije, pa bo tudi za upokojence!!!
Uškakola
12. 07. 2024 13.49
+10
Problem ni starost problem je javni sektor gre za ARMADO ljudi, ki ne plačuje, davkov prispevkov, to je problem..?? 200 000 ljudi celo življenje ne ustvari niti centa dodane vrednosti in ne plača niti centa prispevkov..