Gospodarstvo

Cerani: Kolonel sem kupil zaradi Radenske

Ljubljana, 29. 07. 2009 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J./N.D.
Komentarji
141

V Pivovarni Laško so potrdili, da je podjetje Iniziative Generali 96, ki ga vodi Pierpaolo Cerani, s 27. julijem postalo večinski lastnik podjetja Kolonel. Nakup je potrdil tudi Cerani.

Pivovarna Laško
Pivovarna Laško FOTO: Damjan Žibert

"Potrjujem nakup deleža v Kolonelu, vendar za zdaj ne bom odgovarjal na nobeno vprašanje glede tega nakupa," je povedal novi lastnik Kolonela Pierpaolo Cerani. In čeprav je dejal, da bo na vsa vprašanja odgovoril na novinarski konferenci v Ljubljani, ki bo predvidoma v petek oz. soboto, si je očitno premislil, saj je za Studio Delo dejal, da se je za nakup Kolonela odločil zaradi Radenske. Z radensko kot pijačo je, kot je dodal, povezan že od otroštva. "Ko sem slišal, da je skupina v težavah, sem se začel pogajati za nakup, saj v tem vidim poslovno priložnost," je dejal Cerani.

Pojavile so se informacije, da je Cerani Pivovarno Laško obvestil, da je postal večinski lastnik, delniška knjiga pa izkazuje, da ima Kolonel 30 odstotkov tujega lastništva. Cerani je odgovoril, da so kupili relevantno, ampak manjšinsko kvoto – okoli 30 odstotkov. Zanikal je, da bi njegovi odvetniki sporočili Pivovarni Laško, da je večinski lastnik, saj bi v tem primeru moral izpeljati obvezno prevzemno ponudbo.

Nakup so sicer potrdili tudi v Pivovarni Laško, kjer so prek spletnih strani ljubljanske borze sporočili, da je podjetje Iniziative Generali 96 s 27. julijem postalo večinski lastnik podjetja Kolonel. Pivovarno Laško je podjetje Iniziative Generali obvestilo preko pooblaščenega odvetnika.

Turnšek: Za spremembe v lastništvu lastnikov Laškega smo izvedeli iz medijev

Nadzorniki Pivovarne Laško pa so o spremembah v lastniški strukturi Kolonela izvedeli iz medijev, je povedal predsednik nadzornega sveta Anton Turnšek. Kljub spremembam pa pričakujejo normalno poslovanje in uskladitev pričakovanj z bankami upnicami.

Podjetje Iniziative Generali 96
Podjetje Iniziative Generali 96 FOTO: Dare Čekeliš

Kot je dejal, se nadzorni svet Laškega ukvarja s spremljanjem poslovanja družbe, v prihodnjih letih pa želi okrepiti poslovanje skupine predvsem na osnovnem poslu. Prodaja deležev v drugih družbah, ki jih ima Laško, je sicer možna, ni pa nikakršne potrebe po hitenju. Končno besedo o tem bodo vsekakor imeli lastniki, je poudaril.

Cerani ne namerava prodati podjetja iz skupine

Cerani je za časnik Delo povedal, da so njegovi načrti s skupino Pivovarno Laško takšni, da bo ohranil slovenske dobavitelje, zlasti v Mercatorju, pri tem pa je zavrnil možnost prodaje podjetij iz skupine. "Zelo cenim, denimo Radensko, ki jo pijem že več let, in si želim razvijati te slovenske blagovne znamke, v katere verjamem. Rad bi jih razvijal po vsem svetu, ker so veliko vredne, a še premalo razvite in imajo dovolj manevrskega prostora," je dejal Cerani.

O odnosih z direktorji podjetij v skupini je dejal, da je v torek večkrat klical predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka, da bi se mu predstavil kot lastnik, kar je običajna praksa, a priložnosti za pogovor ni dobil, ker se Zorko z njim ni utegnil sestati.

Lastnik Kolonela je družba Atka-Prima, ki jo obvladujeta Boško Šrot in njegova žena Anica. Kolonel ima v lasti 78 odstotkov Centra naložb, omenjena družba pa je 71-odstotna lastnica Infond Holdinga. Ta je s 55-odstotnim deležem večinski lastnik Pivovarne Laško, v lasti pa ima tudi 24,9 odstotka Mercatorja.

Cerani je še izrazil pričakovanje, da se v času novega lastništva podjetja ne bo dogajalo nič mimo tekočih poslov. Tudi sicer bi bil vesel, če bi imeli skupne cilje znotraj skupine in bi sodelovali pri vseh projektih, je poudaril za Delo. Dodal je, da namerava obdržati vsa delovna mesta in njihovo število celo povečati. "Imam predvidene finančne rešitve, s katerimi bo premoženje ostalo v Sloveniji, skupina pa se bo prestrukturirala in sanirala," je dejal.

Cerani je v Italiji znana medijska osebnost

Goričan Cerani, ki ima stalno prebivališče v Celovcu, je sicer znana medijska osebnost v Italiji in jugovzhodni Evropi, pozornost pa je pritegnil leta 2006, ko je bil vpleten v škandal s savojskim princem Vittorijem Emanueleom in njegovim bratrancem ter takrat bolgarskim premierjem Simeonom Saxe Coburgom. Cerani je takrat dejal, da je Saxe Coburg svojemu bratrancu in Ceraniju v zameno za finančno podporo v predvolilni kampanji obljubil posle v Bolgariji oz. da bosta zmagala na nekem javnem razpisu. Saxe Coburg je zanikal obtožbe, priznal pa je, da je koristil Ceranijeve usluge, in sicer se je večkrat vozil z njegovim letalom. Cerani je kasneje priznal, da je lagal.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: POP TV

Ceranijevo ime se je v italijanskih medijih pojavljalo večkrat tudi v zvezi z donacijo nekakovostnih zdravil Eritreji. Princ Vittorio Emanuele, ki je bil omenjen v več škandalih s prostitutkami, saj naj bi od svojih sodelavcev zahteval, da mu priskrbijo prostitutke, najraje je imel svetlolaske, naj bi želel donirati zdravila Eritreji, vendar pa bi morala biti ta, kot je domnevno zahteval, "ne preveč draga in ne nujno preveč kakovostna".

V posel naj bi bil vključen prinčev sodelavec Gian Nicolino Narducci, ki je sporna zdravila želel naročiti pri Ceraniju, ki ima farmacevtsko družbo v Trstu, je poročala La Repubblica.

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRN V PETI
30. 07. 2009 12.08
"Kaj zdaj jamrate,ko pa ste še pred nekaj dnevi v en glas tulili,kako lahko ima en Slovenec takšno premoženje.Očitno je,da v Sloveniji ne prenesemo domačih kapitalistov "TAJKUNOV".Zaradi fovšije...bomo pač dobili tuje,ker pač svojih nemaramo....Pa,da nebo pomote tudi tuji so in bodo zapufani:))))" A ti veš kaj pomeni tajkun? Joc pečečnik je pravi kapitlist. Takšen, ki je z znanjem in delom prišel do kapitala. Ti komunistični "kapitalisti" kot so ŠROT, BAVČAR, JANKOVIČ pa so prišli do premoženja preko političnega botra ta malega iz murgelj. In takšne se imenuje tajkun. Nekdo, ki je prišel do premoženja po sumljivih poteh. Oziroma če smo iskreni. Nekdo, ki je pokradel kar se je dalo, ker mu je bila neka politična opcija, rdeča, naklonjena.
Prvo Borec
30. 07. 2009 08.25
Holdingi v Sloveniji držijo v svoji lasti 30 milijard € bivšega našega kapitala in kolikšne so dividende ?? Zadnji primer je Monter Dravograd !! Za dividende dal 280000 € in ostanek 5 milijonov € dal za razvoj in čudno, Ta isti direktor, ki je odločal , kupuje Monter. VSI dobički so se zlivali v holdinge !!
lepdanzelim
30. 07. 2009 07.55
Ljubčki, Šrot ni bedak. V naši vladi pa so zgleda sami taki, ki jim je njihova plača dovolj velika, da ne zmorejo razmišljati kaj delajo, kakšne bodo posledice njihovih odločitev, kakšno zakonodajo imamo. Res je, da ves svet in tudi vse vlade vodi kapital. In v kapitalizmu tu ni kaj dodati.
jaskapaska
30. 07. 2009 07.19
Kakorkoli mesas in obracas - drek vedno smrdi !!!!!
comment123
30. 07. 2009 07.13
KAKO JE LAHKO ŠROT PRODAL NEKAJ, KAR JE NA SPOREN NAČIN OLASTNINIL ?KAJ NI BIL ŽE V PREISKAVI? ABSOLUTNO SE TO NE BI SMELO ZGODITI! KDO JE ODGOVOREN, DA TO USTAVI? NE TU JE NEKAJ HUDO NAROBE!!
vanderb
30. 07. 2009 06.15
PIVO-PIVNICA ŠROT-ŠROTARCA
dr.psiho
30. 07. 2009 05.56
Šrot je šrot...in če ni to delovanje proti Sloveniji nevem ,kaj bi bilo drugega??In še nič nebo odgovarjal??Dejte ga raje zaprite v rešetke ,ker takih SI menedžerjev RES NERABIMO!!!Šrot na večni odpad!!
Himself
30. 07. 2009 01.25
Če pa zdej ne gremo na cesto pol pa novmo šli nikol. Moj dedk se v grobu premika.
Princo
30. 07. 2009 00.44
Žalost da nas fašist kupi z ameriškim kapitalom.
partizan71
30. 07. 2009 00.28
Menedzerji napolnejo zepe,tujci kapitalisti, narod na cesto! Zelo provincionalno!
viharnik
30. 07. 2009 00.06
Kaj zdaj jamrate,ko pa ste še pred nekaj dnevi v en glas tulili,kako lahko ima en Slovenec takšno premoženje.Očitno je,da v Sloveniji ne prenesemo domačih kapitalistov "TAJKUNOV".Zaradi fovšije...bomo pač dobili tuje,ker pač svojih nemaramo....Pa,da nebo pomote tudi tuji so in bodo zapufani:))))
dirham
29. 07. 2009 23.39
Jaz bi jo na njegovem mestu potegnila daleč stran iz SLO ker eden se bo že našel,ki mu bo prekipelo.To je višek norčevanja iz ljudi.
TRN V PETI
29. 07. 2009 23.25
"Trn v peti .Polovico maš prav samo osebna imena nadomesti z pravimi.Recimo z osebo katere moto je kdo ni z nami je proti nam.Kljub temu ,da sva različnega mišlenja hvala za korekten odgovor." Zakaj ti tega ne narediš sam. Saj si ti tisti, ki očitno absolutno verjameš v "resnice". Tiste dnevnikove namreč.
TRN V PETI
29. 07. 2009 23.23
Boško Šrot. Eminenten član SDja. Pahorjeve partije.
poper00
29. 07. 2009 23.22
Trn v peti .Polovico maš prav samo osebna imena nadomesti z pravimi.Recimo z osebo katere moto je kdo ni z nami je proti nam.Kljub temu ,da sva različnega mišlenja hvala za korekten odgovor.
BlazLJ
29. 07. 2009 23.15
Vsi dvignt dnar iz bank pa da jih pol vidmo...
TRN V PETI
29. 07. 2009 23.14
"Trn v peti razloži mi to povezavo z Kučanom in kaj ma to zdaj veze z Šrotom.Za odgovor in dobro argumentacijo se ti že v naprej zahvaljujem." Šrota je ustvaril kučan preko kreditov, ki jih normalni smrtniki ne bi nikoli dobili! Šrot pa je na ukaz kučana in s pomočjo propagande od mencingerja kupil UNION. Kar je bilo za pivovarno laško preveč. Toliko profita ni mogla ustvarit, da bi slovensko gospodarstvo lahko za boška kupila. In ves denar, ki bi lahko šel za višje plače in razvoj je šel za kredite boška in foruma 21 kateremu boško pripada. Saj se še spomniš v kateri stranki je boško bil član? Točno. SD. No sedaj po krizi ko je denarja za kredite zmanjkalo pa bomo slovenci ostali brez lastnega gospodarstva in z balkanskimi plačami. Le boško bo na karibskih otokih nazdravljal nacionalnemu interesu in neumnemu slovenskemu narodu. Denar boška bi v resnici moral bit denar države slovenije. A je kučan preko kada in soda uspel polastninit srebrnino države. Tako je to.Vsi, ki ste volili za levico ste dejansko omogočili popolno razprodajo slovenskega gospodarstva zelo spornim osebam. In tudi če delate v državni službi boste od sedaj morali vzet v obzir možnost, da boste prej ali slej zgubili delovno mesto. Čas debelih krav je mimo. Gospodarstvo bo pa crknilo, če bo še moralo podpirat enak pošastni aparat kot sedaj.
LazniviZares
29. 07. 2009 23.12
Med drugim tudi pivo in vodo kupujem v Lidlu v Italiji tako da teh polproizvodov iz laskega ne potrebujem,me pa veseli da propade ta rec.
SPICELJ
29. 07. 2009 23.05
vse kaže,da nas bodo spet Italjani okupirali..
Hrvat2
29. 07. 2009 23.02
In tudi Lasko in povezane pol Slovenije ni vec Slovenske!! :))