Gospodarstvo

Center za razvoj prometa

Ljubljana, 08. 02. 2007 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtoprevozniška zbornica je ustanovila Center za razvoj prometa, s katerim bodo nadzorovali tovorni promet.

Center bo poskušal ustvariti enotno statistično sliko velikosti slovenskega avtoprevozništva
Center bo poskušal ustvariti enotno statistično sliko velikosti slovenskega avtoprevozništva FOTO: Reuters

Avtoprevozniška zbornica je ustanovila Center za razvoj cestnega prometa. Kot so sporočili iz zbornice, bo center najprej poskušal ustvariti enotno statistično sliko (dokumentacijo) o velikosti slovenskega avtoprevozništva in dogajanju v zvezi z njim, o nadzoru tovornega prometa na cestah in kaznovanju prekrškov. Nato pa bo poskušal prispevati strokovne podlage za pomembne odločitve v prometni politiki.

V Avtoprevozniški zbornici navajajo, da so od svoje ustanovitve 13. januarja letos sicer zelo aktivni. Med drugim pripravljajo poenostavljen sistem obračunavanja vozniških dnevnic. Minuli ponedeljek so se predstavniki zbornice sestali z direktorjem republiške davčne uprave (DURS) Ivanom Simičem in njegovimi sodelavci glede problemov dokumentiranja. Kot je zatrdil Simič, naj bi bil tudi DURS zainteresiran za poenostavitev sistema.

Zbornica pa nadaljuje tudi s prizadevanji za poenostavitev sistema zaposlovanja tujih voznikov. Predstavniki zbornice so se na to temo pred dnevi sestali z Robertom Drobničem z ministrstva za delo in poskušali poiskati primerne poenostavitve. Rezultati pogovora so spodbudni, navajajo v zbornici.

Predsednik avtoprevozniške zbornice Štefan Kocijančič
Predsednik avtoprevozniške zbornice Štefan Kocijančič FOTO: POP TV


Avtoprevozniška zbornica je bila ustanovljena 13. januarja letos. Njen predsednik je Štefan Kocijančič, sicer predsednik Sindikata avtoprevoznikov Slovenije. Zbornica ima 15-članski upravni odbor, tričlanski nadzorni odbor in petčlansko častno razsodišče. Sedež zbornice je v logističnem centru v ljubljanskem BTC.

Zbornica ima dve vrsti članov, avtoprevoznike in ostale, za vsako pa so glede članarine tri kategorije. Za avtoprevoznike, ki imajo do deset vozil, je mesečna članarina deset evrov (in en glas na skupščini), za tiste z do 30 vozili 30 evrov (dva glasova) in za tiste, ki imajo več kot 30 vozil, 50 evrov (trije glasovi). Ostali člani so v te tri kategorije razvrščeni glede na število zaposlenih, in sicer v prvi so tisti, ki imajo do deset zaposlenih, v drugi tisti, ki imajo do 30 zaposlenih, in v tretji tisti, ki imajo več kot 30 zaposlenih.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
08. 02. 2007 15.59
Cestninske postaje ukint! V tako kratki Sloveniji je teh kot gob. Avti stojijo, izpušni plini frčijo, čas izgubljamo. Nemčija jih k sreči ni trapasto uvedla, tud Avstrija ne, pa Švica...Ta pametn...Naalepke, ko prideš v SLO, pa z registracijo..obvezno za vsacga, saj ga ni , ka ne bi šel kdaj na avtocesto. Vse ceste spravt na isto.