Gospodarstvo

Cenejša oblačila, dražje sadje

Ljubljana, 31. 07. 2007 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Julija so cene življenjskih potrebščin v povprečju ostale nespremenjene. Zaradi razprodaj so se pocenile obleke.

Kljub temu je znova prišlo do dviga letne ravni cen, saj se je ta petič zapored zvišala in sedaj znaša 3,8 odstotka (v enakem obdobju lani 1,9 odstotka). Julija se je zvišala tudi povprečna 12-mesečna rast cen, ki znaša 2,7 odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Tako kot lani se je tudi letos glavni vpliv poletnih sezonskih razprodaj oblačil in obutve odrazil v juliju
Tako kot lani se je tudi letos glavni vpliv poletnih sezonskih razprodaj oblačil in obutve odrazil v juliju FOTO: Dare Čekeliš

Julija so se storitve podražile za 1,9 odstotka, medtem ko je bilo blago v povprečju cenejše za 0,8 odstotka. Med blagom se je poltrajno blago v povprečju pocenilo za 7,6 odstotka, trajno blago za 0,5 odstotka, medtem ko se je blago dnevne rabe v povprečju podražilo za 0,9 odstotka. Podobno kot pretekla dva meseca so med storitvami izstopale počitnice v paketu, ki so se julija podražile za 13,7 odstotka.

Letna stopnja inflacije v območju evra, katerega članica je od 1. januarja tudi Slovenija, se je julija v primerjavi z junijem nekoliko zmanjšala in je znašala 1,8 odstotka, je danes v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Končno stabilizacija cen

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je po današnji objavi podatkov za julijsko inflacijo ocenil, da so se cene po pričakovanjih stabilizirale. "Vladi še naprej priporočamo dosledno izvajanje sprejetih ekonomskih politik," je pojasnil Boštjan Vasle iz Umarja, ki bo sredi septembra prevzel položaj direktorja v tem uradu.

Po mnenju Umarja mora vlada v skladu s programom stabilnosti in rasti naprej omejevati rast reguliranih cen ter zniževati delež javnofinančne porabe. Po navedbah urada bo dogovor o plačni politiki, dogovorjen v okviru socialnega sporazuma, omogočal nadaljevanje rasti plač, ki ne bo povzročala dodatnih pritiskov na inflacijo. Urad pa bo pozorno analiziral dogajanja in vlado, če bo ocenil, da bi morala povečati restriktivnost ekonomskih politik, na to pravočasno opozoril, je zagotovil Vasle.

Dražje počitnice v paketu, tobačni izdelki in sadje

K skupni mesečni rasti cen so višje cene počitnic v paketu prispevale 0,5 odstotne točke, alkoholnih pijač in tobaka 0,3 odstotne točke, ostale podražitve v skupini hrana in brezalkoholne pijače 0,2 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa še višje cene sadja ter goriv in energije.

V juliju so se cene zvišale v skupinah alkoholne pijače in tobak (v povprečju za 5,2 odstotka), rekreacija in kultura (za 4,3 odstotka), komunikacije (za 0,9 odstotka), stanovanje (za 0,8 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,6 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 0,5 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 0,3 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 0,1 odstotka).

Na dvig cen v skupini alkoholne pijače in tobak so vplivale tako višje cene tobačnih izdelkov (v povprečju za 7,9 odstotka) kot tudi višje cene alkoholnih pijač (za 0,4 odstotka). Rast cen tobačnih izdelkov gre pripisati prvemu letošnjemu povišanju trošarin za cigarete. Med alkoholnimi pijačami se je vino podražilo za 1,5 odstotka, cene piva so ostale v povprečju nespremenjene, žgane pijače pa so se pocenile za 0,9 odstotka.

Cene tobačnih izdelkov so se zvišale v povprečju za 7,9 odstotka
Cene tobačnih izdelkov so se zvišale v povprečju za 7,9 odstotka FOTO: Reuters

V skupini rekreacija in kultura so se že prej omenjene počitnice v paketu v povprečju podražile za 13,7 odstotka, medtem ko so se manjši izdelki za zabavo, šport in razvedrilo pocenili za 0,5 odstotka, avdio video, foto in računalniška oprema pa za 0,2 odstotka.

Zaradi razprodaj so se znižale cene oblek in obutve (v povprečju za 11,2 ).

Časopisi, knjige in pisalne potrebščine ter storitve za rekreacijo, kulturo in šport pa so v juliju v povprečju ostale nespremenjene. Na dvig cen v skupini komunikacije so vplivale višje cene telefonskih storitev in izdelkov (v povprečju za 0,9 odstotka), medtem ko so cene poštnih storitev ostale v povprečju nespremenjene. Omenimo, da so se v prvi podskupini telefonske storitve podražile za 0,9 odstotka, telefonski in drugi aparati pa za 0,6 odstotka.

V skupini stanovanje so se za 1,2 odstotka podražila goriva in energija, za 0,5 odstotka pa je bila dražja tudi najemnina. V podskupini goriva in energija so se najbolj podražili plin (v povprečju za 3,1 odstotka), tekoča goriva (za 2,5 odstotka) ter daljinska energija (za 0,8 odstotka), medtem ko so cene električne energije in trdih goriv v povprečju ostale nespremenjene.

Za 0,6 odstotka so se podražile še gostinske in nastanitvene storitve, med katerimi so bile gostinske storitve dražje za 0,7 odstotka, nastanitvene storitve pa za 0,2 odstotka. Storitve v gostinskih lokalih so se julija podražile za 1 odstotka.

Čeprav v juliju običajno beležimo znižanje cen tudi v skupini hrana in brezalkoholne pijače, se je letos v tej skupini pocenila samo zelenjava (za 9,2 odstotka)
Čeprav v juliju običajno beležimo znižanje cen tudi v skupini hrana in brezalkoholne pijače, se je letos v tej skupini pocenila samo zelenjava (za 9,2 odstotka) FOTO: Kanal A

V juliju so se opazneje povišale še cene sadja (za 9,5 odstotka), rib in bolnišničnih storitev (za 2,3 odstotka), gaziranih in negaziranih pijač (za 2,1 odstotka), zavarovanja prometnih sredstev (za 1,5 odstotka), kruha in drugih izdelkov iz žit (za 1,2 odstotka), finančnih storitev (za 1 odstotka), zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev ter tekstilnih izdelkov za gospodinjstvo (za 0,9 odstotka), izdelkov za osebno nego ter steklenine, posode in pribora (za 0,7 odstotka).

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
01. 08. 2007 10.01
exim pazi rdeči polž Ti leze po jagodi.
exim@t-2.net
01. 08. 2007 09.53
Take zabave pa še ne:Komentarji, da te kap: Ali ti nagci res ne vedo, da se cene prosto oblikujejo glede na ponudbo in povpraševanje, kar se sadja, zelenjave, .. tiče. Če si ne morete kupiti sadja in pira ob Ljubljanici, se pa oblecite, saj so šle cene oblačil "dol". In kdo določa cene sadju? Vlada, mogoče?
Samo.Jst
01. 08. 2007 08.41
Spomnim se še kako so na dolgo in široko razlagali, kako se ne bo nič spremenilo z uvedbo evra... hmmm... sej se res ni nič..no skoraj... prej si na bankomatu lahko min dvignil 1000... in če si mel 500 v žepu... no, se je dalo nekako preživeti večer... zdaj je min dvih 10€...in s 5€ je zelo podobno...se da preživeti večer...edini problem je tisti faktor 2,4 vmes... ob Ljubljanici je cena pira od 2.5€ gor...pa baje da bodo zvišali na 3.30€... ej, min 600sit za pir?!... pa sej to je več kot urna postavka blagajničarke v Merkatorju!!
KLIPAN71
01. 08. 2007 01.06
Srečo imamo, da bo vlada letela drugo leto, drugače bi počasi imeli 10 inflacijo.
Prvo Bore
01. 08. 2007 00.38
boskopetek koliko Vam pa ostane na koncu meseca ? Mene ne zanima , kaj se dogaja drugod, ampak kaj se dogaja v Sloveniji. V Franciji je zastonj zdravstvo V Angliji je zastonj zdravstvo. Zakaj tega ni v Sloveniji ? Zato ker nekaterim Ni Slovenija domovina, e tukaj leži zanka. Samo 2 miljona nas je. Malo več kot Munchen, samo politike bi bilo malo treba prefukat pa bi bilo.
kriss714@amis.net
31. 07. 2007 23.37
Kaj se preseravajo s cenami. Resnični generator inflacije je požrešna država s celo vojsko nepotrebnih birokratov.
?ri?ek
31. 07. 2007 21.47
Predstavniki vlade v svojih javnih nastopih zaradi višine inflacije doslej niso bili zaskrbljeni, včeraj objavljeni podatki pa bi morali ta trend zanikanja problema obrniti. V juliju se je namreč letna stopnja inflacije zvišala peti mesec zapored in dosegla kar 3,8 odstotka, na 2,7 odstotka pa se je zvišalo tudi 12-mesečno povprečje inflacije. V istem obdobju pa se je že tako nizka letna inflacija evroobmočja z 1,9 znižala na 1,8 odstotka.
Malo_vesti
31. 07. 2007 16.31
Ali je kdo prebral ta stavek "Julija so cene življenjskih potrebščin v povprečju ostale nespremenjene." namreč julijska inflacija je bila 0,0 , samo ker je bi lani -0,2, je letni kazalec višjo za 0,1 ker pač ne računajo na dve decimalki.
?ri?ek
31. 07. 2007 16.22
boskopetek samo, da te ne bodo tvoji na vasi linčal, kaj bo pa župnik reku? Se boš mogu v mest preselit, tko kot je tedndenca kmetov, na vas prijavljen v mest delat, davke navas, drugim službe krast, gužvo delat in ceste uničevat!
Bostjan Petek
31. 07. 2007 13.26
E moj čriček;)) Si naiven vidm. Ti loh zamenjaš 10 vlad sam velke razlike nebo. PrvoBorec lep pozdrav. Ja seveda dajem v skupno gospodinjstvo , samo ne mami k sm zasebe. A če sm poročen? A se nisva že neki menla okol tega? Ne nism pa se tut ne bom! Zato da dva skupej živita in si skupaj ustvarta družino ni potrebna poroka. Tu se loh sam denarja znebiš če ga maš kej viška. Kaj šele cerkvena poroka...to je pa itak razred zase! Saj je itak že preveč naivnih pa naj od tistih župniki služjo od mene bo bl mal prculal. Ja dorau bojo evropske plače bojo....okrog leta 2030 ampak do takrat je še dolga. Ej a misliš da je v drugih državah kej bl poštiman to...no ja nč ne rečem tut so take države, samo v marsikateri ja pa še bl use zašponano tako da je kar uredu če je tako kot je zdej. Zato k je loh še velik slabši. Hja treba je pa vedet da so reveži povsod. Kajti brez revežev bogatih ni Lp.
Prvo Bore
31. 07. 2007 12.46
?ri?ek
31. 07. 2007 12.37
Za rešitev problema obstajata dve varianti in sicer: - zamenjati vlado...., ki mora nositi štroške vseh zgrešenih zadev.... - zamenjati 80 prebivalcev.... V vsakem primeru je cenejša prva varianta!
Prvo Bore
31. 07. 2007 12.33
boskopetek živjo ne me napak razumet, ampak mlad si še in še neizkušen, pa saj se boš naučil, kaj je faks življenja. Sloveniji več ne pomaga dvigovanje cen Tobaka, ker že švercajo cigarete, na mojo žalost, če mi verjameš. Namesto, da bi služila država, bodo švercerji vozili v Slovenijo. Kakšna podobnost z zeleno mafijo- gola naključje. Zakaj bi zniževali ceno kruha, če pa smo ovce. Na kruhu je že marsikatera vlada padla, samo pri nas bo, ker smo OVCE. Lep dan še naprej Boško ! Ali daješ kaj za skupno gospodinjstvo mami, Boško ali si poročen ?
dorau@email.si
31. 07. 2007 12.26
evropske cene so že dolgo časa, sedaj bomo še dolgo časa čakali (in mislim da nikdar dočakali) na evropske plače, ni čudno, da bo vedno več revnih družin v sloveniji in posledično bo nižja rodnost, izseljevanje, ker bodo ljudje skapirali, da se da tudi zunaj naše države dobit službo in temu primerno plačo. Da o cenah kruha sploh ne govorim, zgleda se bom res morala naučit sama peči kruh:)
Matej Rojc
31. 07. 2007 12.23
Malo se mi zdi nenavadno, da si teh zaslug vlada ne pripisuje :)) Od kod pa je potem prišla inflacija :)) Vlada dela dobro :)) in ne dela napak :))) Ja, počasi bodo začeli govoriti, da jim inflacijo delajo komunajzerji :)))
Bostjan Petek
31. 07. 2007 12.20
ja v povprečju so se zvišale za tolko! No ja sicer pa glede tega nevem k ne spremlam tok tole verjamem teb PrvoBorec. Glede zvišanja cen tobačnih izdeljkov je pa prov. Nej se dvignejo pa še premalo kokr se. Kruhu kot osnovnemu živilu nej odvzamejo par centov stran pa nej dajo na cigarete. Lp.
Prvo Bore
31. 07. 2007 11.41
Cene tobačnih izdelkov so se zvišale v povprečju za 7,9 odstotka Pa kaj lažejo !! Samo zadnja podražitev je bila 10 procentna.
whereareweheadedto
31. 07. 2007 11.37
Tu bi pa morala vlada ukrepati. Takšna rast cen ni normalna, sploh glede na to, da do pocenitev v takih kategorijah blaga in storitev ne pride. Pričenjajo se euro podražitve, saj je bilo samo do junija potrebno označevati dvojno ceno. Welcome to Europe!;) Še enkrat smo Slovenci dokazali da se nismo sposobni učiti na napakah drugih. (Ob uvajanju evra).