Gospodarstvo

Cena nafte nekoliko padla

New York, 08. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) v ponedeljek najavila, da pripravlja strategijo za stabilizacijo mednarodnega trga nafte, če bo cena nafte v naslednjih 20 dneh višja od 28 dolarjev za sod, je cena surove nafte nekoliko padla.

V Venezueli, ki je ena največjih proizvajalk nafte, so vrste za bencin postale vsakdanjost
V Venezueli, ki je ena največjih proizvajalk nafte, so vrste za bencin postale vsakdanjost FOTO: Reuters

Po pisanju Wall Street Journal Europe, ki se sklicuje na neuradne vire, naj bi OPEC količino načrpane nafte lahko zvišal za največ dva milijona sodov na dan. S tem bi nadomestili izpad načrpane nafte zaradi večtedenske splošne stavke v Venezueli, ki črpa le del svojih zalog. Analitiki menijo, da je prihodnost črpanja nafte v tej državi nejasna in opozarjajo na posledice, ki bi jih imelo hkratno povečanje proizvodnje držav OPEC s ponovnim povečanjem črpanja nafte v Venezueli.

Analitiki predvidevajo še, da bodo cene v naslednjih dneh ostale nad 30 dolarjev za sodček, tudi zaradi morebitnega ameriškega vojaškega posredovanja v Iraku in zmanjšanih ameriških naftnih zalog. Napoved o morebitnem povečanju proizvodnje je vplivala na spremembe na trgu in botrovala množičnemu trgovanju na obeh straneh Atlantika. Cena črnega zlata se je v ponedeljek zvišala na najvišjo raven v zadnjih dveh letih in dosegla 33,08 dolarja za sod.