Gospodarstvo

Cedevita za 6,90 evra? 'Zbirajo za popravilo klančine'

Zagreb, 07. 09. 2024 07.38 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Plaz reakcij na družbenih omrežjih je na hrvaškem sprožila zdaj že viralna fotografija s trajekta Jadrolinije. Avtorica fotografije naj bi namreč na trajektu Šolta - Split za plastenko cedevite plačala "vrtoglavih" 6,90 evra. Medtem ko so se nekateri zabavali, so drugi spomnili na dogajanje v Jadroliniji, ki je imelo v zadnjem času tudi tragične posledice.

Jadrolinija
Jadrolinija FOTO: Profimedia

"Zbirajo denar za popravilo klančin," je menil eden od komentatorjev "Je to rekord?"  se je spraševal drugi. "Gospa, poglejte ceno, preden kupite," je potnici svetoval tretji. "To je grozno in sramotno," pa je pripomnil četrti. 

Cedevita v trgovini stane približno en evro, včasih malo več, so ob tem pripomnili pri hrvaškem Jutarnjem listu. 

Čeprav je mnoge vse skupaj precej zabavalo, visoke cene na Hrvaškem pač že nekaj časa skrbijo za val komentarjev, večini, ko gre za nekdanji ponos hrvaškega gospodarstva – Jadrolinijo – ne gre na smeh, še posebej ne po zadnjih incidentih s klančinami, ki so že vzeli življenja, vrstijo pa se vprašanja - ali bo moral umreti še kdo, da bodo pristojni zares ukrepali. 

Primer Jadrolinije in nesrečo na trajektu "Lastovo" je znova komentiral minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković. Hrvaška SDP namreč zahteva tematsko sejo o razmerah v Jadroliniji, je poročal HRT. 

Po njegovih besedah je tragedijo, v kateri so ugasnila tri življenja, treba raziskati. Ponovil je, da je treba počakati na zaključek neodvisne preiskave. Ko bodo vedeli odgovore na vsa vprašanja, bodo obvestili javnost.

"Za nas je v tem trenutku najpomembnejše da dobimo odgovore na vsa tista vprašanja, ki vznemirjajo javnost - in ki vznemirjajo vse nas. Videti moramo ali bi se temu lahko izognili in kaj bi lahko storili, da do te tragedije ne bi prišlo. Po drugi strani pa veste, da se je kasneje zgodil še en incident s padcem klančine. Raziskati je treba, ali je sistem vzdrževanja in remonta v Jadroliniji v redu in ali je treba kaj izboljšati," je dejal Butković.

Odgovori na vsa ta vprašanja ne zanimajo le politike, ampak predvsem zaposlene in potnike, med slednjimi je vsako leto tudi veliko Slovencev. 

Po drugi strani pa predvsem na hrvaško politiko letijo kritike, da dela nič ali premalo, ko gre za Jadrolinijo. In da nihče ne prevzame odgovornosti. Doslej je škandal odnesel le tehničnega direktorja Jadrolinije. Česar denimo premier Andrej Plenković te dni ni želel podrobneje komentirati. 

Na vprašanje, kaj meni o razrešitvi direktorja pred koncem preiskave v Jadroliniji, je odgovoril, da je "to njihova odločitev, ki pa nima nobene zveze s tem, kar bo pokazala preiskava o vzrokih nesreče trajekta Lastovo konec". Dejal je, da še vedno ne vidi odgovornosti, niti moralne, prvega moža Jadrolinije. Meni, da ta ne more vedeti, kaj se dogaja na vsakem trajektu.

Po njegovem imajo trajekti na Hrvaškem 600 odhodov in prihodov na dan, zato je to nemogoče. 

Pa še, da je bila turistična sezona najboljša doslej in da ima Jadrolinija pri tem veliko vlogo. "Zaradi ene nesreče, prve te vrste po 77 letih, se poskuša s politično instrumentaliziranimi sredstvi ustvariti okvir o nezanesljivosti nacionalnega prometa, torej to počne nekdo, ki želi slabo. Zelo preprosto."

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
07. 09. 2024 20.42
+1
Gašper ima tudi dvojnika po imenu aezakmi,, be,, bo.
Kostorog
07. 09. 2024 20.40
+2
Gašper4690 pametuje na portalu, zgleda da Hrvaške in sveta še ni videl drugače kot na socialnih omrežjih,,, be,, bo,,, ja extra pameten fant, 25 ur na dan srfa po internetu in misli da je pojedel znanje celega sveta, ubožec se primerja z svetovnimi zvezdami in Jet setom,, ja čist not je Padu,, be,,, bo.
Gasper4690
07. 09. 2024 20.53
-2
Lol..jst sm jo vidu mnogo ..dovolj da lahko ocenjujem..ce pa ti ocenjujes po dolocenih krajih znotraj hr kjer je res zalost je pa to cisto posplosevanje..pa pozabljate da so imeli oni vojno..oz si hotrl povedat da imamo mi neki blazno boljsi standard..nimamo ga..ampak tikaj se gre bolj za turizem..zakaj velecejo oni boljse pozeze od nas,ki smo po vasem neki vec ..pa smo dalec od tega na mnogih podrocjih
aezakmi
07. 09. 2024 19.29
-1
V hr pride nesteto sv zvezd z miljoni sledilcev ..ce bi malo gledal socialna omrezja bi vedel da so vsi navduseni nad njihovimi lepotami..ogromno se vlaga gradi..ne da bodo cene padale ..zvisevale se bodo..gradijo se vile,lux hoteli,kampi, vodnj parki ..vse v smeri da se pripelje gosta z veliko kupno mocjo..njim ni v interesu mnozicen turizem..imajo vs epogoje ,da pride visji sloj ljudi..ti seveda ne razumes da z visokimi cenami mogoce pride manj gostov ampak se manj dela in vec zasluzi.
zhadum
07. 09. 2024 17.49
+0
naj dajo ceno 450 evrov mal oluplene jabuke notri dat, plus malo lamov drek in lahko prodajajo kokr ana ros. je... ce noces ne kupit.
Betuul
07. 09. 2024 16.23
+3
A bi lahka poleg Jadrolinije Hrvati popravili in usposobili se brod 🛳Josipa Broza Tita GALEB 🛳in kje je zdaj??
IQ190oRmore
07. 09. 2024 15.47
+0
Mi gremo letos pač k njim, zaradi dojenčka, ampak peljemo vse s seboj, dobesedno vse. Pri njih potem kupimo samo zelenjavo ipd, ko nam pač zmanjka. Pač, plačaš hišo z bazenom (seveda smo se konkretno scenkali, ker obupano spuščajo cene), turistično takso, cestnino. Vse ostalo pa pripelješ iz Slo in je to to. Tudi na plažo lepo nesemo hladilko in uživamo. Naslednje leto pa zopet letalo in kakšen Dubai, kjer si pa seveda privoščiš res dobro hrano, vrhunske hotele ter izjemno postrežbo.
Gasper4690
07. 09. 2024 16.52
+1
Ti dubai primerjas s hrvasko...pa to je res noro..dobr razen ce ne hods v umag ali cervar
IQ190oRmore
07. 09. 2024 16.58
+0
Ooo, si našel kostiko. Ne skrbi, ne primerjam, teh dveh destinacij niti približno ne moreš primerjati. Jaz sem samo napisal primer, kjer bomo naslednje leto lahko zopet doživeli vrhunski dopust, postrežbo, hrano. Letos pač z avtom v lepo njihovo, v hišo z bazenom ter ograjo (po akcijski ceni seveda), vse ostalo pa vzamemo s seboj. xD
Gasper4690
07. 09. 2024 20.50
Ja ni primerjave..duabi je enkrat za videt in to je to..v dalmacijo si pa lahko skos..se pravi ni nobene primerjave ..hods pa v dubai da se lahko pohvals..ali pa pac nimas okusa ..kar je bolj verjetno glede na to da smo ruralna drzava kjer okusa ni za nic..dubai je dobr za mehankarje na eni strani in po drugi za jet set z mnogo denarja..mam obcutk da si v prvi kategoriji
Ročak
07. 09. 2024 15.39
+4
Isti trajekt - trije piri 21€. Nein, danke, mama.
IQ190oRmore
07. 09. 2024 16.21
+2
S seboj vzameš, ni lepšega, kot jih gledat kako so jezni, ko odpreš svoj pirček, al pa vzameš iz hladilke svoje sadje, sendvič. xD
IQ190oRmore
07. 09. 2024 16.59
+1
Ne sekiraj se, samo letos, ko bo sinko dovolj velik za letalo, gremo marsikam drugam. ;)
Tone69
07. 09. 2024 15.07
+2
Hrvati6so pač ponoreli z svojo pojlepnostjo. Vsak se bo sam odločil ali gre na kakšne lepše in cenejše destinacije ali bomo zgolj zaradi lažje komunikacije njim nosili denar.
Gasper4690
07. 09. 2024 16.50
-1
Pa kaj ti govoris be..bo..paceu svetovni jet set hodi na hrvasko ..a misls da uato ker je poceni..oni takih janezov k si ti ne rabjo..naslednja sezona bo spet rekordna ..nac bat
IQ190oRmore
07. 09. 2024 18.15
+0
Cel svetovni jet set. Pa tebi tista megla v Lj resno kisa možgane. Daj pojdi malo na Koroško na zrak recimo. Ali Pohorje. Zapomni si, da večino ljudi lahko samo 1x nateg.. Potem gredo pa drugam probat. Smešen si že, prodaj stanovanje, spakiraj kovček in lepo na rivo. Boš videl da ti bo bolje, ne pa da si tu med Janezi. Ne rabiš ti tega. Ti si boljši. Ti si Gašper.
bazilika555
07. 09. 2024 14.09
+4
Kot študenta sva se s kolegom švercala na metrju. Kontrolor naju je fizično zabrisal dol in dejal: If ju hev no mani, stej et hom and voč TIVI! Sem si zapomnil...
bazilika555
07. 09. 2024 14.10
+2
aezakmi
07. 09. 2024 14.57
+1
POZOR - RATP Metro PREVARA Včeraj sva s fantom potovala po Parizu z metrojem in na postaji podzemne železnice Champs D’Elysses so naju ustavili kontrolorji RATP, ki so preverjali, ali imajo vsi vozovnice. Oba sva imela veljavne papirnate vozovnice za odrasle, toda iz nekega razloga se je moja papirnata vozovnica izkazala za neuporabljeno in zaradi tega me je kontrolor RATP oglobil s 35 evri. To me je zmedlo, saj sem za vstop v podzemno železnico res uporabil karto. OČITNO je, da je veliko metrojev pri sprejemanju papirnatih vozovnic napačnih in zaradi tega veliko papirnatih vozovnic ni potrjenih kot "rabljenih". Obratovalni križ naj bi po uporabi papirnate vozovnice natisnil majhen roza žig, in če tega ne storite, se bo v sistemu pokazalo, da potujete brez potrjene vozovnice. Med potovanjem sem preizkusil več papirnatih vozovnic na različnih vrtilnih oknih podzemne železnice in lahko preverim, da jih je VELIKO pokvarjenih in ne potrdijo vaše vozovnice. Zato bodite pozorni na nadzornike RATP, ki bodo v celoti izkoristili svoj pomanjkljiv sistem podzemne železnice in vas kot turista, da vas bodo oglobili. Verjamem, da dobijo odstotek od glob, ki jih uvedejo. Bili so popolnoma nesramni do nas in so celo priznali, da je veliko njihovih strojev pokvarjenih. Edini ljudje, ki uporabljajo papirnate vozovnice, so turisti, zato so 100-odstotno usmerjeni na nedolžne turiste, zlasti na postajališčih podzemne železnice z velikim prometom, kot sta Champs-Elyse's ali Louvre. Videl sem, da so ustavili TOLIKO nedolžnih turistov za mano in jih tudi oglobili. To srečanje me je tako razjezilo, zato sem želel vse prihajajoče obiskovalce opozoriti na to, naj še enkrat preverijo svoje vstopnice!! TLDR; Na tone podzemnih vrtljivih križev je okvarjenih in ne bodo pravilno potrdile vaše papirnate vozovnice v Parizu. Ne glede na to bodo RATP kontrolorji to izkoristili in vas oglobili!!
plasticar
07. 09. 2024 13.38
+9
bili na bracu ne bom dolgovezil itd posteno smo se najedli nas 6 zmotlo pa me je razrez pice in sucer 4e.aloo tole je pa preko vseh mej normale.in valda smo zapeli z kelnarjem in on nam ako zovem gazdu ne cete dobro proci??a nam grozis al kaj ??no na koncu nismo placali razreza pice in gazda je prinesel 6 travaric in je blo vse ok.a gazda kaze pa zasto nebi kad ima b...le da plate....
bazilika555
07. 09. 2024 14.19
+1
Tipično SLO...kok se je fajn kregat še na dopustu...mega.
Gasper4690
07. 09. 2024 14.29
+3
S hrvatom se da vse zment ce se hoce ..zgleda nisi iz ruralne slovenije..kmetje cez trojane tega ne znajo zato majo povsod tezave
Sushilover
07. 09. 2024 13.17
+3
Glede cene na trajektu kupljene c edevite: nekdo mora to dostavt, zložit na ladjo, ohladit, postrežt iz hladilnika... FIzično. To pa malo več stane upravičeno, kot na kopnem :) In kot so že svetovali: vsak pameten ki gre organizirano na trajekt, si vrže v nahrbtnik potrebno pijačo, kak prigrizek...Nekateri pa: samo da jamrajo potem po socialnih omrežjih, to jim je hobi. Niso pa j hrvaški trajekti tako kot np. na Japonskem, ko imaš gor avtomate za prodajo vsesorte stari po cenah za "makarone".... Zakaj ne dajo torej gor par avtomatov s tisto hrano in pijačo in kavni avtomat ? Jasno da ni interesa... Pa še to: Jadrolinija trajekt lastovo leto izgradnje 1969, za japonskega prevoznika, kupljen s strani jadrolinije 1978...... Pričakovana življenska doba tudi trajektov je nekje med 30-50 let.... Torej je tudi ta trajekt že preko njegove doživete in pričakovane operativne dobe. Jadrolinija, kaj še čakate - začnite menjat dotrajane trajekte....
Grma53
07. 09. 2024 12.55
-1
Mi smo jim dali Istro. Sedaj pa ljubosumno gledamo, da pri njih turizem gre, mi pa med turiste štejemo tiste, ki na avtocesti stojijo v vrsti.
Gasper4690
07. 09. 2024 13.21
-2
Se tisti ki pa prideno so backpeckerji k majo komaj za kavo..zrcalo nasega razvoja turizma je bohinj z propadajocim hotelom ,ki ga je merlak hotel obnoviti..temu se rece banan drzava..zamislte si kaj bi blo da mamo tolk obale kot hr
Panter 63
07. 09. 2024 12.50
-7
Slovenciljni ostanite doma ce vam je vse pre drago. Portoroz, Ankaran vas pricakuje. Res da se na Slo plaze preporoca kot obvezna oprema čelada da ti kaksni kamen ne pade na glavo, kakor je ze bilo v preteklosti. Glavno da se mi okvarjamo s cenami lignji, cedevite, pira ......in skozi gledamo kako je na sosedovom dvorišču. Pri nam pa sve klapo v niclu glede turizma? Samo vprasam.
mr_green
07. 09. 2024 13.16
+3
Najdi mi trikotnik predpakirani sendvič za 8€ na SLO, kot je bil na trajektu Jadrolinije, pa bo tvoja trditev imela kaj smisla.
Omas1313
07. 09. 2024 16.05
+5
Mi nimamo trajekta😂, imamo pa hod dog v portorožu za 10e…
sseebbaa
07. 09. 2024 12.43
+9
kje so časi in cene ko smo se na trajektu do lošinja napil da je bil sestop zlo težak
Gasper4690
07. 09. 2024 12.58
-12
No evo ..zatadi tocno takih se dvigujejo cene..ti se lepo drzi strunjan,lucije ..tam kjer se zbira vevino ruralne slovenije
Volja
07. 09. 2024 12.42
+1
Očitno se dotični, ki kritizirajo niso kaj dosti vozili s trajekti. Čisto običajne cene na Jadroliniji...
fofnudl
07. 09. 2024 13.58
+3
Ah bejž no. Kava, cocacola, rogljiček 14€?
Grma53
07. 09. 2024 12.32
-4
Hrvaška ni več destinacija za vse reveže tega sveta. Zato dragi Slovenceljni pojdite na Kolpo med sebi enake.
Artechh
07. 09. 2024 12.37
+8
Cene res niso vse, ampak vzdrževanje pa je na nivoju Indije. Tako da dajejo mešane občutke
franc1972slo
07. 09. 2024 12.49
-2
Artechh zgleda si bil nazadnje tam, ko je bila še Juga ali pa hodiš v poceni kampe.
čevapgpt
07. 09. 2024 12.27
+0
5 let nazaj je bila kava z mlekom na trajektu 4.5e. Zakaj bi bilo v današnjih casih pa drugače.
Kostorog
07. 09. 2024 12.25
+10
Vse bližje je dan ko bodo treznih glav čakali v pristaniščih z napisi na,kartonih,, sobe, app fraj,, in nas cukali za rokav, njihov pohlep po denarju je brez mejen.
Gasper4690
07. 09. 2024 12.53
-7
To lahko napise samo en ki ima komaj zakljuceno srednjo solo in so to njegove mokre sanje..be..bo hrvaska je ena najbolj prepoznavnih drzav na svetu z eno najlepsih obal na svetu..na svetu???!!..obiskalo jo je ze nesteto sv zvezd z miljoni sledilcev ..ce bi malo gledal socialna omrezja bi vedel da so vsi navduseni nad njihovimi lepotami..ogromno se vlaga gradi..ne da bodo cene padale ..zvisevale se bodo..gradijo se vile,lux hoteli,kampi, vodnj parki ..vse v smeri da se pripelje gosta z veliko kupno mocjo..njim ni v interesu mnozicen turizem..imajo vs epogoje ,da pride visji sloj ljudi..ti seveda ne razumes da z visokimi cenami mogoce pride manj gostov ampak se manj dela in vec zasluzi..win win..
Rožice so zacvetele
07. 09. 2024 13.16
+4
Kostorog, ko sem bil nazadnje v Dalmaciji, je bilo točno tako, kot opisuješ.
Gasper4690
07. 09. 2024 13.23
-3
Kako je pa to v grciji??..v dalmacino seveda ne mores vec it, ker je zate predrago
bazilika555
07. 09. 2024 13.52
+0
in tudi naša želja po njihovem morju s čimmanj denarja...Nau šlo!
ssecnik
07. 09. 2024 14.27
+2
Gasper,je ze bilo tako ne tako dolgo nazaj in to večkrat
Gasper4690
07. 09. 2024 14.31
-1
Gasper4690
07. 09. 2024 14.31
-1
banda56
07. 09. 2024 12.07
+6
Vse jih šokira, vsi jamrajo, a še vedno vsi hodijo dol in kupujejo 😂😂😂😂 To me najbolj fascinira.....
Lojze Biber
07. 09. 2024 12.01
+3
Slana voda je gratis.
Kostorog
07. 09. 2024 12.22
+3
Pa komarji so tudi v all inclusive ponudbi.