Gospodarstvo

Carine za jeklo stopile v veljavo

New York/Bruselj, 20. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Veljati je začel ukrep ZDA o uvedbi višjih carin za uvoz jekla iz tujine. Slovenske jeklarske industrije začetek veljave zaščitnih ukrepov pri uvozu jekla v ZDA ne bo bistveno prizadel, bolj ogorčene pa so največje svetovne proizvajalke jekla.

V pisarni evropskega komisarja za trgovino Lamyja odgovore na ameriške carine še pripravljajo
V pisarni evropskega komisarja za trgovino Lamyja odgovore na ameriške carine še pripravljajo FOTO: Reuters

Bush se je za ukrep odločil 5. marca, po priporočilu Komisije za mednarodno trgovino (ITC). Ta je decembra lani ugotovila, da je uvoz tujega jekla ovira za prestrukturiranje domače jeklarske industrije in priporočila uvedbo dodatnih carin, ki naj bi se gibale med 8 in 40 odstotki. Predsednik Bush je kot zgornjo mejo zaščitnih carin za 19 vrst jekla, ki bodo veljale tri leta, določil 30 odstotne carine. Ameriška jeklarska industrija je zadovoljna, razočarani pa so zagovorniki proste trgovine, ki menijo, da carine niso rešitev za težave ameriških jeklarjev.

Slovenske jeklarske industrije začetek veljave zaščitnih ukrepov pri uvozu jekla v ZDA ne bo bistveno prizadel, bolj ogorčene pa so največje svetovne proizvajalke jekla, med njimi EU, Japonska, Južna Koreja in Brazilija, ki so pred Svetovno trgovinsko organizacijo že sprožile pritožbene postopke.

EU protiukrepe še pripravlja

EU napovedane ukrepe za zaščito svojih trgov pred pričakovanim povečanim uvozom še pripravlja. "Toda sprejeti bodo v nekaj dneh in v veljavo bodo najverjetneje stopili takoj," pojasnjuje tiskovni predstavnik evropskega komisarja za trgovino Pascala Lamyja, Anthony Gooch. Za kakšne ukrepe - carine, kvote ali kombinacijo obojega - se bo EU odločila, pa še ni jasno.

Ukrepi EU bodo uvedeni na podlagi določil Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki zaščito trga zaradi nevarnosti povečanega uvoza dovoljujejo, je poudaril Lamyjev tiskovni predstavnik. Za takojšnjo uvedbo začasnih ukrepov zadostuje že nevarnost povečanja uvoza, medtem ko mora biti dolgotrajna uvedba ukrepov podprta z dokazi. Na nevarnost jasno kažejo, saj sta EU in ZDA največji uvoznici jekla na svetu: letno uvozita okrog 26 oz. 27 milijonov ton jekla. "Če ena od njiju zapre svoj trg za približno 16 milijonov ton, je jasno, kam bo to jeklo preusmerjeno," je bil prepričan Gooch.

Zaradi ukrepov pa je EU ukrepala tudi pred WTO ter sprožila postopek za trgovinski spor z ZDA in postopek za zagotovitev nadomestila zaradi uvedenih ukrepov. V obeh primerih je prepričana v svoj prav. Razlog za uvedbo ukrepov so velike težave ameriške jeklarske industrije, ki ni pravočasno in temeljito izpeljala prestrukturiranja, in ne nenadoma zelo povečan uvoz jekla, ki sicer uvedbo ukrepov dovoljuje, menijo v EU. Tudi pravico do nadomestila, ker jo zagotavljajo pravila WTO, unija zagovarja in želi odškodnino v obliki trgovinske poravnave v višini 2,5 milijarde evrov letno. "To je približna vrednost evropskega uvoza jekla v ZDA," je pojasnil Gooch.

Prva posvetovanja pred WTO, ki so se na to temo začela v torek, pa rezultatov niso prinesla, ZDA so evropska stališča vzele na znanje in to je bilo vse, je še pojasnil Lamyjev tiskovni predstavnik. Da bi se ZDA premislile že v fazi posvetovanj v okviru postopkov pred WTO, unija niti ne pričakuje, temveč se pripravlja na dolgotrajen boj za svojo zmago.