Gospodarstvo

Camembert, brie in bordeaux nezaželjeni

Pariz, 14. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Da sta politika in gospodarstvo neločljivo povezana, nazorno kaže najnovejši primer ohladitve odnosov med čezatlantskima partnerjema ZDA in Francijo. Posredne "žrtve" vojne v Iraku so tako postali tudi francoski siri in vina.

Potem ko je Francija uradno nasprotovala vojaškemu napadu, so se Američani patriotsko odločili za svojstven bojkot izdelkov, ki so narejeni v Franciji. Uradnih statističnih podatkov, kakšne so posledice tega bojkota na zmanjšanje prodaje francoskih izdelkov, še ni, vendar pa nihče ne dvomi o tem, da bodo. Tu so pa še drugi učinki.

Tako so zastopniki francoskih proizvajalcev vina in sirov v zadnjem času, dokler se čezatlantski odnosi znova na normalizirajo, odločili za zmanjšanje aktivnosti oz. celo za odpoved nekaterih že napovedanih promocijskih akcij v ameriških mestih. K boljši prodaji tako ni pomagalo niti diskontno znižanje cen izdelkov.

Nekateri Američani pozivajo svoje rojake in domača podjetja tudi k bojkotu drugih francoskih izdelkov; tako je "na udaru" celo francoska letalska družba Air France. V tem trenutku ni mogoče napovedati, da kdaj bo trajal bojkot. Nekateri uvozniki so že začeli razmišljati o iskanju zamenjave za francoske sire ter možnostih uvoza angleških sirov. Ali je bojkot francoskih izdelkov le "muha enodnevnica", povezana z napetim vojnim ozračjem, bo pokazal čas. Vsekakor pa je dejstvo, da v tem trenutku "paradni" francoski camembert, brie in roquefort ter vino bordeaux v ZDA niso zaželeni gostje.