Gospodarstvo

C Market: Novi protesti

Beograd, 05. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred sedežem srbske vlade sta protestirali dve nasprotujoči si skupini protestnikov iz vrst malih delničarjev C Marketa.

V večji skupini približno 1000 protestnikov so bili zaposleni in člani uprave C Marketa, ki so nasprotovali prodaji največje srbske trgovske verige, v drugi pa približno 100 malih delničarjev, ki so zahtevali, naj jim oblasti omogočijo trgovanje z njihovimi delnicami, ki je bilo nedavno prekinjeno na podlagi sklepa beograjskega trgovskega sodišča.

Labus je v četrtek zatrdil, da je bil trgovsko sodišče v Beogradu ravnalo napak, ko je prejelo sklep o začasni prekinitvi trgovanja z delnicami največje srbske trgovske verige
Labus je v četrtek zatrdil, da je bil trgovsko sodišče v Beogradu ravnalo napak, ko je prejelo sklep o začasni prekinitvi trgovanja z delnicami največje srbske trgovske verige FOTO: Dare Čekeliš

Približno 500 zagovornikov prodaje C Marketa se je že v četrtek zbralo pred vladnim sedežem. Izsilili so sprejem pri podpredsedniku srbske vlade Miroljubu Labusu in ministru za gospodarstvo Predragu Bubalu. Protestniki so obdolžili trgovsko sodišče, da jim je s svojim sklepom o prepovedi trgovanja z delnicami onemogočil uveljavljanje njihovih pravic oziroma razpolaganje s delnicami po lastni presoji.

Protestniki so obdolžili tudi srbsko vlado, da podpira generalnega direktorja C Marketa Radulovića, ki naj bi mu bilo v interesu prepoved trgovanja z delnicami. Labus in Bubalo sta v četrtek sprejela predstavnike protestnega shoda in zatem priredila konferenco za novinarje, na kateri sta malim delničarjem svetovala, naj varstvo svojih pravic uveljavljajo v rednem postopku na sodišču, ne pa od vlade.

"Po mojem mnenju bo postopek s C Marketom zaključen marca prihodnje leto, kdo ga kupil, pa ne vem... Ne računamo na uspešen prevzem, saj bomo morda v nekem trenutku ponudbo za prevzem celo umaknili," je zatrdil Zoran Jankovič.

Protestniki zahtevajo, naj njihove predstavnike sprejme tudi Vojislav Koštunica
Protestniki zahtevajo, naj njihove predstavnike sprejme tudi Vojislav Koštunica FOTO: Reuters

Zaposleni in člani uprave C Marketa so na protestnem shodu zahtevali, naj njihove predstavnike sprejmeta premier in njegov namestnik, Vojislav Koštunica in Labus, od katerih nameravajo zahtevati, da ne dovolita prodaje največje srbske trgovske družbe, in sicer z izgovorom, da še približno 18.000 njenih zaposlenih delavcev ni dobilo delnice. Predsednik upravnega odbora C Marketa Milivoje Belić je zatrdil, da se je pred vladnim sedežem zbralo 2000 nasprotnikov prodaje trgovske družbe, ki so prišli organizirano, z avtobusi, iz več krajev Srbije.

SORODNI ČLANKI