Gospodarstvo

Bruselj proti Volkswagnu

Bruselj, 13. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški avtomobilski gigant iz Spodnje Saške naj bi s spornimi določili svojega statuta kršil pravila EU o prostem pretoku kapitala.

S pravico veta za vse pomembne odločitve naj bi podjetje kršilo pravila o preostem pretoku kapitala
S pravico veta za vse pomembne odločitve naj bi podjetje kršilo pravila o preostem pretoku kapitala FOTO: Reuters

Evropska komisija bo na tedenskem zasedanju v Bruslju predvidoma odločila, ali bo spor z Nemčijo glede statuta nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen nadaljevala pred Sodiščem Evropskih skupnosti v Luxembourgu. Komisija namreč Volkswagnu očita, da statut podjetja krši pravila evropskega notranjega trga o prostem pretoku kapitala. Evropski komisar za notranji trg Frits Bolkenstein, ki je nadaljevanje postopka tudi predlagal, je prepričan, da se bo večina od 30 članov komisije strinjala s tožbo.

Tožba pred Sodiščem Evropskih skupnosti bi bila zadnji korak v postopku Evropske komisije proti nemškemu avtomobilskemu gigantu. Za komisijo sporen statut podjetja nemški zvezni deželi Spodnja Saška, ki ima v Volkswagnu čez 18,2 odstotka delnic in glasovalnih pravic, omogoča monopolen položaj v podjetju. Za pomembne strateške odločitve statut podjetja predvideva 80 odstotkov glasov, tako da ima Spodnja Saška pravico veta na vse pomembne upravljalske odločitve. Možnost veta izhaja iz določb zakona, s katerim je bila leta 1960 opravljena privatizacija Volkswagna.

Določbe tega zakona, ki delež glasovalnih pravic drugih lastnikov omejuje pri 20 odstotkih, ne glede na to, ali je njihov lastniški delež večji, po Bolkensteinovem prepričanju omejujejo prost pretok kapitala v EU, saj omenjena ureditev Volkswagen uspešno ščiti pred tujimi prevzemi.

"Zaradi določb zakona so Volkswagnove delnice manj zanimive za evropske vlagatelje, saj ne morejo učinkovito sodelovati pri upravljalskih odločitvah," svoje stališče do spornega statuta pojasnjuje komisija.

Komisija bo v morebitnem postopku na sodišču izpodbijala omenjene določbe tega zakona, saj meni, da predstavljajo kršitev temeljnih evropskih pogodb, iz katerih izhaja tudi pravica do prostega pretoka kapitala.

Tako dežela Spodnja Saška kot podjetje Volkswagen omenjene obtožbe komisije zavračata kot neutemeljene.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA