Gospodarstvo

Brezposelnost se bo povečala

Ljubljana, 11. 12. 2008 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gospodarski pogoji se bodo v prihodnjem letu dramatično zaostrili, rast BDP pa bo med 1,2 in 1,6 odstotka, kar bo zaostrilo tudi pogoje na trgu dela.

Jure Snoj iz republiškega urada za zaposlovanje je na današnjem posvetu na temo možnosti delodajalcev v času gospodarske krize, ki ga je v Ljubljani pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), povedal, da se bo po pričakovanjih zavoda prihodnje leto prijavilo 75.670 brezposelnih oseb, kar v primerjavi z letos pomeni 16,2-odstotni prirast priliva v brezposelnost. Skupno število registriranih brezposelnih pa naj bi se povečalo s 63.400, kolikor naj bi jih bilo po ocenah ob koncu letošnjega leta, na 71.886 ob koncu leta 2009.

Finančna kriza terja svoj davek.
Finančna kriza terja svoj davek. FOTO: Reuters

Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Bogomir Kovač je ocenil, da gre pri zdajšnji finančno-gospodarski krizi za t. i. stoletno krizo, ki se pojavlja na vsakih 50 oziroma 60 let. Globina krize je po njegovem izjemna, v krizi pa je zaradi povezanosti gospodarstev celotno svetovno gospodarstvo. Po njegovih ocenah naj bi kriza trajala najmanj 30 mesecev, oziroma če bodo "vsi ukrepi prijeli", do sredine leta 2011.

Kot dobro novico pri krizi Kovač vidi usklajeno delovanje finančnih sistemov in monetarnih oblasti, ki so doslej za reševanje krize namenili 7000 milijard dolarjev. Slaba novica – tako Kovač – pa je, da koordinacija ni najbolj dobra, prihaja do ekonomskega nacionalizma, kar je vidno tudi v EU, "prijelo" pa je le deset odstotkov ukrepov.

Za Slovenijo, ki ima izrazito izvozno gospodarstvo, ta kriza ni dobra, še posebej, če bo EU zaradi nje beležila ničelno oziroma negativno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Slovensko gospodarstvo pa tokrat, za razliko z obdobjem ob razpadu nekdanje Jugoslavije, nima toliko maneverskega prostora.

Brezposelnosti bo vedno več.
Brezposelnosti bo vedno več. FOTO: POP TV

V kratkem oziroma srednjem obdobju namreč ne more z drugimi trgi nadomestiti 70 do 80 odstotkov izvoza, kolikor ga gre na zahodne trge. Poleg tega je bila v 90. letih minulega stoletja, ko so se slovenska podjetja preusmerila s trgov nekdanje Jugoslavije, na Zahodu konjunktura, ki pa na vzhodnih trgih trenutno ni dovolj močna, je dejal Kovač.

Slovenska podjetja bodo zato morala veliko bolj globalno nastopati in iskati tržne niše. To bi morala biti strateška usmeritev slovenskega gospodarstva, ki je zaradi svoje strukture lahko veliko bolj prilagodljivo od nekaterih drugih.

Kovač je tudi ocenil, da je vlada zaradi samega postopka njenega oblikovanja, zamudila veliko priložnost za pogajanja s socialnimi partnerji. Zato obstaja velika nevarnost, da bomo dobili paket ukrepov, ki zaradi nasprotovanja socialnih partnerjev, predvsem sindikatov, ne bo dosegel mikro ravni, kar pomeni, da ne bo deloval.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je ocenil, da je trenutna finančno-gospodarska kriza resna, poleg tega pa naj bi se v prihodnjih tednih še zaostrila, vendar je tudi priložnost. Čez krizo se bo lahko gospodarstvo znebilo nekaterih slabih stvari, ki so se nabrale v letih "debelih krav" in iz krize izšlo močnejše.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arksikris
14. 12. 2008 14.12
Kako postajajo delavci razumevajoči in tihi! Če bi bila to Janševa vlada, bi bili že zdavnaj s svojimi sindikalnimi voditelji, v rdečih polivinilih, na sesti in zahtevali menjavo vladajoče garniture.
milan.k
12. 12. 2008 09.11
Brezposelnost se bo povečala predvsem zaradi nesposobnih, skorumpiranih uprav podjetij...
zogby
12. 12. 2008 02.07
Bog nam pomagaj.
bnam 2707
12. 12. 2008 01.42
Razumljivo,da se bo brezposelnost povečala,še zlasti v prvi polovici 2009,vendar država nima nobene pravice dajati davkoplačevalskega denarja zavoženim in nesposobnim upravam podjetij,ki skrbijo zgolj za svojo rit in se bodo še naprej šlepale na hrbtih delavcev.Prej,ko gre v franže,prej bo prišlo do spremenb.Kaj pa bodo kapitalisti brez delavcev.Brez njih so nule!
Elvis Hadži? 1
11. 12. 2008 23.07
važno da se debatira vsepovsod o džamiji,to da bomo lačni pa ni pomembno!
zakretene
11. 12. 2008 23.03
Jap, to so prvi rezultati nove super uspešne vlade. Namesto da bi sprejemali konkretne ukrepe, s katerimi bi pomagali gospodarstvu, se kregajo za položaje kot hijene okrog mrhovine in tekmujejo v tem, kdo bo za brezveze zapravil več denarja.
Buena Vita
11. 12. 2008 22.59
NE,OBLJUBA DELA DOLG PAHOR SE JE ZAOBLJUBIL ŠROTU,IN TAJKUNSTVU
veljo@email.si
11. 12. 2008 20.54
komaj drugic sem videl 500€..:( sam v roki ga se nisem imel...eni pa veckrat v roki drzijo 500€ kot pa 50€...jaoo jaoo
3000.000EUR
11. 12. 2008 20.41
Edino pametno je da vlada pomaga le dobrim podjetjem. Predlagam da vsa podjetja ki za procent povečajo zaposlene za enak procent znižamo davke. Država bo tako ali tako dobila davek na plače. Dobre firme ki rastejo bojo tako še hitreje rasle. slabe firme so vreča brez dna. Bolje je dati borzi za zaposlovanje in v socialni transfer. Ne preveč, sicer si ne bo nihce iskal dela.
b77
11. 12. 2008 15.51
kdor hoče delat ima vedno delo!