Gospodarstvo

Brezplačna vožnja za konkurente

Luxembourg, 26. 04. 2006 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft je Evropsko komisijo obtožil, da jih je s svojo zahtevo prisilila, da svoje poslovne skrivnosti izdajo konkurenčnim podjetjem.

Microsoft pravi, da ga je Evropska komisija prisilila v izdajo poslovnih skrivnosti
Microsoft pravi, da ga je Evropska komisija prisilila v izdajo poslovnih skrivnosti FOTO: Reuters

Tretji dan zaslišanja pred Sodiščem prve stopnje v Luksemburgu v primeru Microsoft so odvetniki tega ameriškega računalniškega podjetja Evropsko komisijo obtožili, da je s svojo zahtevo, naj Microsoft svojim konkurentom razkrije del programske kode operacijskega sistema Windows, prisilila Microsoft, da je svoje poslovne skrivnosti dal na voljo konkurenčnim podjetjem.

Komisija je v svoji odločitvi iz leta 2004 ugotovila, da Microsoftova nepripravljenost, da bi konkurentom razkril tisti del programske kode Windowsov, ki omogoča medsebojno združljivost Microsoftovega operacijskega sistema s programsko opremo njegovih konkurentov, pomeni zlorabo prevladujočega položaja.

Microsoftov odvetnik Ian Forrester je ob tem dejal, da je komisija Microsoft preprosto obsodila zato, ker se ni uklonil zahtevam svojih konkurentov, naj jim posreduje veliko količino poslovnih skrivnosti, ki so zaščitena intelektualna lastnina. S svojo odločitvijo je po Forresterjevih besedah komisija Microsoftovim konkurentom dala možnost "brezplačne vožnje".
Komisija je sredi lanskega decembra ameriškemu podjetju zagrozila z dnevnimi globami v višini dveh milijonov dolarjev, če ne bo posredoval takšne tehnične dokumentacije o Windowsih, ki bo razvijalcem konkurenčne programske opreme omogočila učinkovito komunikacijo s tem programskim okoljem.

Komisija je sicer marca leta 2004 Microsoftu naložila plačilo 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega, skoraj monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov. V Bruslju so poleg tega zahtevali, naj ameriški gigant na evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in naj konkurentom na trgu programske opreme razkrije tisti del kode Windowsov, ki omogoča učinkovito komunikacijo Microsoftovih izdelkov z izdelki njegovih konkurentov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.