Gospodarstvo

Brez sporazuma

Nova Gorica, 08. 05. 2010 21.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat igralniških delavcev in uprava družbe Hit se kljub večurnim pogajanjem nista uspela sporazumeti, zato je sindikat za nedeljo napovedal stavko.

Popoldne so se v Novi Gorici na pogajanjih sestali predstavniki uprave družbe Hit in novogoriškega sindikata igralniških delavcev (SIDS). Kljub dejstvu, da so pogajanja potekala pet ur, pa se uprava in sindikat nista sporazumela, saj slednji ni sprejel kompromisnega predloga uprave o načinu delitve napitnin, so sporočili iz Hita.

Uprava tako ugotavlja, da se sindikat očitno ne zaveda resnosti položaja, v katerega z napovedjo stavke potiska družbo, njene zaposlene in številne druge ljudi in podjetja na Goriškem, ki so s svojim delom odvisni od tega podjetja.

Pogajanja se bodo nadaljevala jutri, če pa do 17. ure ne bo dogovora, se bo začela stavka, ki naj bi po napovedih sindikatov trajala do ponedeljka zjutraj.

Bodo v Hitu stavkali?
Bodo v Hitu stavkali? FOTO: Dare Čekeliš

Člani sindikata SIDS naj bi do 1. ure zjutraj v ponedeljek stavkali v igralnicah hotelov Park, Perla in Corona ter igralnem salonu Drive In. V primeru, da se z upravo ne bi dogovorili, bodo stavkali tudi dve prihodnji soboti, 15. in 22. maja, takrat pa naj bi stavko podaljšali, in sicer na 12 oziroma 24 ur.

K tokratnim pogajanjem je vodstvo sindikata pozvala uprava družbe, ki jim je predstavila svoje predloge delitve napitnine. Podrobnosti niso znane.

Prav delitev napitnine, kot jo določajo zadnje spremembe igralniške zakonodaje, po katerem naj bi vso zbrano dobili le igralniški delavci v igralnicah, je bila tudi prva zahteva sindikata. Zdaj se napitnina, ki jo letno zberejo za 10 do 12 milijonov evrov, razdeli, in sicer 80 odstotkov jo pripade igralniškim delavcem, 20 odstotkov pa drugim, ne vodstvenim, zaposlenim v igralnicah.

Z zahtevo na sodišče

Da bi preprečili "nepopravljivo škodo" zaradi napovedane stavke, je uprava družbe Hit v torek na delovno in socialno sodišče v Novi Gorici vložila zahtevo za izdajo začasne odredbe za prepoved stavke. Prepričani so namreč, da bi zaradi napovedane stavke nastala velika, če ne že nepopravljiva škoda za družbo, ki je v tem trenutku v izjemno težkem položaju.

V petek so od sodišča prejeli sklep o zavrnitvi predloga o prepovedi stavke. Družbi Hit kot delodajalcu sodišče sporoča, da ne izpolnjujemo zakonskih določb zakona o igrah na srečo, saj marca niso razdelili celotne napitnine, pač pa samo 80 odstotkov. Poleg tega so zadržali tudi pobrano napitnino z igralnih avtomatov, blagajn in recepcije.

Uprava Hita bo glede na mnenje sodišča še enkrat vsem trem sindikatom predlagala v podpis delitev napitnine, in sicer na najbolj pravičen način do vseh, ki ta dobiček soustvarjajo, so po današnjih pogajanjih, ki so trajala več kot pet ur, danes poudarili predstavniki uprave. Predstavniki sindikatov pa za pojasnila niso bili dosegljivi.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

procesija
11. 05. 2010 09.08
brez sporazuma - brez pameti (stavkajočih)! nove stavke - še večja kriza podjetja! pamet v roke!
gufla
09. 05. 2010 12.39
moj link na RTVSLO portal pa vztrajno brišejo,ker je preveč resnice v njem Zapisi iz močvirja na portalu RTVSLO,pa bo marsikaj jasno!
sidsowc
09. 05. 2010 11.38
"Prav delitev napitnine, kot jo določajo zadnje spremembe igralniške zakonodaje, po katerem naj bi vso zbrano dobili le igralniški delavci v igralnicah, je bila tudi prva zahteva sindikata." Novinarji, NE IZMIŠLJUJTE SI PODATKOV!!! Tu se ne gre za VSO pobrano napitnino, ampak SAMO in IZKLJUČNO za napitnino ki je pobrana na igralnih mizah!!! Ostale službe imajo ŽE svojo napitnino, ki jo večinoma spravljajo V ŽEPE!! In sedaj hočejo POLEG svoje še NAŠO!!! NEHAJTE ZAVAJAT JAVNOST!!! "Družbi Hit kot delodajalcu sodišče sporoča, da ne izpolnjujemo zakonskih določb zakona o igrah na srečo, saj marca niso razdelili celotne napitnine, pač pa samo 80 odstotkov. Poleg tega so zadržali tudi pobrano napitnino z igralnih avtomatov, blagajn in recepcije." Sodišče je bilo VEČ KOT JASNO!!! UPRAVA KRŠI ZAKON IN LASTNO PKP!!! In kaj naredi sedaj uprava?! "Uprava Hita bo glede na mnenje sodišča še enkrat vsem trem sindikatom predlagala v podpis delitev napitnine, in sicer na najbolj pravičen način do vseh, ki ta dobiček soustvarjajo" Ja seveda, glede na to, da je sodišče reklo da naj NEHA KRŠIT ZAKONE, bo seveda ŠE ENKRAT poskušala KRŠIT ZAKON z novim predlogom delitve, ki se spet NJEJ zdi najbolj pravičen - ko šiša zakone in sodišče - oni lahko delajo kar jim paše!!! Še vedno so, in to brez posledic... Ta nesposobnost presega že vse meje!
tinkopalinko
09. 05. 2010 03.57
oj gufla škoda besed ker ta beden narod ne razume oziroma noče razumeti ,da je stavka legitimna pravica delavcev. Me pa zanima če bo uprava sama plačala pravne storitve ,ker je namreč pri vseh pravnikih ki jih hit premore vzela privat svetovanje ŠPARANJE PA TAKO -NAJ KRAVOS IN PODOBNIK POKAŽETA DA STA PLAČALA IZ SVOJGA ŽEPA POTEM PA SE BOMO POGOVARJALI
gufla
08. 05. 2010 23.01
51254396 na koncu linka
gufla
08. 05. 2010 22.39
Hvala bogu,pa se je izkazalo,da je stavka upravičena! Plačujejo nas zgolj iz napitnine,vse drugo so pa zafučkali,torej naj zdaj še sami popravljajo škodo! Več kot to,da je delovno sodišče izdalo tako odločbo ni kaj komentirati.
retni
08. 05. 2010 22.38
Menim, da gre v primeru HITA za zlorabo imena sindikat. Potrebno je vedeti, da sindikat zastopa interese razvajenih krupjejev, katerih mesečna plača je krepko nad 2000 €, da o delavni obvezi, bog ne daj pa izobrazbi le teh, sploh ne govorim. Problem je le v tem, da le ti s 100 € manj plače ne morejo shajati, kajti razvajenci z 1800 € mesečno ne znajo več preživeti. Uprava se v teh časih sploh ne bi smela pogajati, komur ni kaj prav, naj pač oddide. Če so bili poleg takrat, ko so se talali dobički in bajna napitnina, naj bodo še sedaj, ko temu ni tako. Res je, da je HIT kot tak marikasj prispeval k razvoju severne Primorske, vendar je res tudi to, da je zlasti v Novi Gorici strari postavil na glavo predvsem pa vrednote. Nobena skrivnost ni, da mladim ni do šolajnja ali študija, saj bodo itak delali na HITU, kjer z končano osnovno šolo dobiš 2000 €.
erikferfoljo2
08. 05. 2010 22.34
Jaz ne razumem kam gre ves denar, ko pa vsak Italijan pusti po 5000€ na noč???
kartagina
08. 05. 2010 22.30
ne razumem, kako so lahko podjetja in cela goriska odvisni od napitnine, ki po zakonu pripada delavcem na igralnih mizah. a je hit vendarle priznal, da krupjeji hita ne stanejo nic, saj jim daje placo le v visini napitnine, ki si jo zasluzijo s svojim dobrim delom??