Gospodarstvo

Brez regresa na železnicah?

Ljubljana, 12. 06. 2006 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet ni odobril novega zadolževanja, zato naj bi bilo ogroženo izplačilo plač.

Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice (SŽ) danes ni dal soglasja za najem 3,5 milijarde tolarjev posojila, ki ga je poslovodstvo predlagalo za zagotovitev tekoče likvidnosti in izplačilo regresa.

Po besedah predsednika sveta Petra Verliča bi s tem presegli zadolževanje, predvideno v poslovnem načrtu. V torek zjutraj bo poslovodstvo nadzornikom predstavilo oceno poslovanja. "Zaradi zavrnitve posojila je ogroženo tudi izplačilo plač," je po seji nadzornega sveta povedal generalni direktor SŽ Jože Jurkovič.

Do torka, ko se bo znova sestal nadzorni svet, bo poslovodstvo pripravilo rešitev za zagotovitev plač. "Odprto pa ostaja izplačilo regresa, za katerega potrebujejo 1,6 milijarde tolarjev," je dejal Jurkovič.

Sindikati zahtevajo razrešitev generalnega direktorja

Predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu so zaradi tega, ker poslovodstvo v pol leta ni pripravilo ukrepov za izboljšanje poslovanja, danes zahtevali razrešitev generalnega direktorja.

S posojilom naj bi Slovenske železnice zagotovile tekočo likvidnost za šest mesecev, saj za plačilo davka na dodano vrednost potrebujejo 500 milijonov tolarjev, za nujne obveznosti do dobaviteljev 800 milijonov, po 140 milijonov za odplačilo kreditnih obveznosti in odloženih prispevkov iz preteklih let, za izplačilo regresa 1,6 milijarde tolarjev ter 320 milijonov tolarjev za poravnavo zapadlih obveznosti do Centralnih delavnic, Tiskarne, odvisne družbe ŽIP in Železničarskega zdravstvenega doma.

Nova lokomotiva Slovenskih železnic
Nova lokomotiva Slovenskih železnic FOTO: Mirko Kunšič

Regres na železnici 198 tisoč tolarjev

Medtem ko so se socialni partnerji (reprezentativni sindikati, gospodarska in obrtna zbornica) na državni ravni uskladili za regres v gospodarstvu v višini 145 tisoč tolarjev, pa bo regres v okviru Slovenskih železnic znašal 198 tisoč tolarjev. Po pisanju Časnika Finance železničarji vztrajajo pri enkratnem plačilu regresa, čeprav naj bi vsota, potrebna za izplačilo regresa pomenila skoraj polovico 3,5 milijarde tolarjev posojila.

Predsednik nadzornega sveta, sicer državni sekretar na ministrstvu za promet Verlič je za Finance povedal, da razrešitve vodstva železnic sicer nimajo na dnevnem redu, “vendar je dejstvo, da smo nadzorniki počasi že zelo kritični do vodstva Holdinga Slovenskih železnic”.

Državne pomoči ne pridejo v poštev

Slovenske železnice imajo v letošnjem načrtu predvideno zadolževanje ožje dejavnosti v višini 5,6 milijarde tolarjev. Obveznosti za investicijsko vzdrževanje naj bi po pojasnilih družbe poravnali iz lastnih sredstev.

Holding zaradi pravil konkurenčnosti, ki veljajo v Evropski uniji, ne more več računati na velikodušne državne pomoči kot v preteklosti. Železnice sicer lahko dobijo državna poroštva za najem posojil, vendar pod enakimi pogoji kot to velja za vsa ostala podjetja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.