Gospodarstvo

Brez odločitve o ustavnosti trgovskega referenduma

Ljubljana, 15. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ustavno sodišče tudi na današnji seji ni sprejelo končne odločitve glede ocene ustavnosti referendumskega vprašanja o odpiralnem času trgovin ob nedeljah in drugih dela prostih dneh. Sodniki so končali z obravnavo zadeve, končna odločitev pa naj bi bila predvidoma znana prihodnji petek.

Ustavni sodniki so tokrat že drugič obravnavali zahtevo državnega zbora po ustavni presoji referendumske pobude. Tako kot na predhodni seji, 8. maja, so tudi danes opravili razpravo, končne odločitve pa še niso sprejeli.

Kot je znano, je državni zbor 9. aprila sklenil referendumsko pobudo Sindikata delavcev trgovine Slovenije in dodatno obrazložitev referendumskega vprašanja o odpiralnem času trgovin ob nedeljah in praznikih poslati v presojo ustavnemu sodišču. Če zakonodajalec ne bi zahteval ustavne presoje, bi moral predsednik državnega zbora Borut Pahor določiti rok za zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi. To bo moral sicer storiti tri dni po odločitvi ustavnega sodišča, seveda če bo to sklenilo, da je referendumsko vprašanje skladno z ustavo.

V sindikatu medtem, kljub temu, da ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve, že tečejo vse operativne priprave za izvedbo referenduma. Potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma bodo v sindikatu začeli zbirati takoj, ko bo predsednik državnega zbora razpisal rok za zbiranje podpisov.