Gospodarstvo

Brez dogovora o plačah

Ljubljana, 24. 12. 2007 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delodajalci in sindikati so obravnavali nov plačni predlog, vendar so še vedno brez dogovora.

Delodajalci in sindikati tudi na zadnjih letošnjih pogajanjih o kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač z inflacijo niso dosegli dogovora.

Sindikat Pergam
Sindikat Pergam FOTO: POP TV

Sindikalna stran je predstavila nov predlog, po katerem bi se izhodiščne in najnižje osnovne plače povišale za razliko med letošnjo inflacijo in 2,5-odstotnim avgustovskim dvigom ter da bi se za to razliko zvišali osnova za izračun mesečnih plač ter koeficienti, je povedal predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj.

Delodajalci bodo predlog proučili do naslednjih pogajanj, ki bodo 7. januarja 2007. Rebolj je dejal, da so delodajalci ponovno poudarjali, da imajo mandat samo za pogajanja o dvigu izhodiščnih plač in ne osnovnih plač, "kar pomeni, da ne bi šla plača gor niti desetini delavcev".

Delavske demonstracije
Delavske demonstracije FOTO: Damjan Žibert

"Če bodo delodajalci vztrajali pri svojem mandatu in ne bodo ponudili nič drugega, mislim, da do dogovora ne bo prišlo," je povedal Rebolj. Sam sicer ne izključuje možnosti, da bi se lahko pojavil predlog o dodatku k izplačani plači v fiksnem znesku, česar pa da v Pergamu ne bi podprli.

Rebolj meni, da so možnosti na pogajalski ravni izčrpane in da bi se morali sestati vodje vseh delodajalskih in sindikalnih organizacij.

Dvig osnovnih plač za delodajalce nesprejemljiv

Jože Smole iz Gospodarske zbornice Slovenije pravi, da bodo proučili, kako bi nov predlog sindikatov vplival na plačno politiko. To bo osnova za naslednja pogajanja, na katerih bodo sindikatom predlagali, da bi "povečali dinamiko pogajanj".

Dvig osnovnih plač je za delodajalce popolnoma nesprejemljiv. Strinjajo pa se, je povedal Smole, da je treba poiskati način, da se bodo povečale plače tistim z najnižjimi plačami in jih rast življenjskih stroškov najbolj prizadene. "To je problem, ki ga je treba rešiti. Na delodajalski strani se zavedamo, da je rast življenjskih stroškov visoka," je dejal Smole. Dodal pa je, da "v večini podjetij to rešujejo ne glede na naša pogajanja, kar kaže realna rast plač".

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
25. 12. 2007 19.50
Edina prava pot ( sploh pa učinkovita ) je boj za evropsko primerljivo splošno dohodninsko olajšavo, saj bi evropski izračun omogočil realno precej višje NETO PLAČE . Če gospodje sindikalisti te matematike ne razumejo, pa se naj poduče pri nemških kolegih namesto, da se blamirajo z nekimi zahtevami po 2,5 procentnem povečanju plač ob 25 procentih povečanjih cen osnovnih živil.
jurrr
24. 12. 2007 23.30
malo pobrskaj pa boš našel podatek brez skrbi ;)
politik70
24. 12. 2007 23.21
jurrr Lobotomijo praviš? Ja če misliš levo si..... Jankoviča praviš da pogrešam? Jurr postavil sem ti vprašamje na katero še nisi podal odgovora! Ne vem zakaj načenjaš novo temo če nisi še star končal? Saj se spomniš koliko znaša javni dolg na Slovenca..... Pozdrav Politik70
jurrr
24. 12. 2007 23.16
khm... 1. politik spet zagovarjaš Merkator! 2. Tisto o vgraviranju levičarske ideologije v lobanjsko skorjo je izgleda resnično, saj podzavestno zagovarjaš Merkator pa četudi ti poberejo do zadnjega evra plače. Zbudi se...Jankovića ni več v merkatorju, če te to rajca? 3. Treba bo it na lobotomijo ;)
politik70
24. 12. 2007 22.40
fmunih Saj ne rečem da nimaš prav samo po drugi strani te pa vprašam ? Povej mi za trgovino ki mi lahko nadomesti kvaliteto in postrežbo Mercatorja! Pozdrav Politik70
fmunih@email.si
24. 12. 2007 22.31
Da ni dogovora je logično, ker se vrednost Eura ni zmanjšala in ker delodajalci ne morejo povečati plač, če so trgovci neupravičeno dvignili cene. Sedaj, ko nas trgovci "kradejo", bi rast plač, da bi vrnila kupno moč, zmanjšala konkurenčnost gospodarstva in hkrati prelila kapital od delodajalcev k trgovcem. HALO!!!??? Delodajalci, ne dvignite plač. Z manj denarja v obtoku (razlika je že pri trgovcih v več dobička) je kupna moč prebivalstva močno zmanjšana, kar že občutijo trgovci. Edina rešitev za trgovce je, da vrnejo cene na februar 2007 in nam povrnejo kupno moč. LJUDJE, NE KUPUJTE V INTEŠPARU, MERKATORJU IN TUŠU, KER SO PRETERANO DVIGNILI CENE IN VAS Z VSAKIM NAKUPOM OSKUBEJO. NITI NE NASEDAJTE CENOVNIM AKCIJAM VEČ KOT TO, DA KUPITE SAMO BLAGO V AKCIJI. S ČASOMA BODO TRGOVCI PRISILJENI DATI VSE BLAGO V AKCIJO. TO PA NAM BO POVRNILO KUPNO MOČ, NE DA BI POVEČALI PLAČE. KUPUJTE PRI KONKURENCI, KI NI DVIGNILA CEN. IMAJO ZELO KVALITETNO BLAGO.
mc_burek@email.si
24. 12. 2007 15.00
realna rast plač je bl mjhna, če pogledamo cene hrane 2 let nazaj in zdej lahk vidte da se je skor za 100% vse podražil, plače niso šle tok gor.....sploh je pa zanimiv gledat letošno reklamo ki jo pošiljajo špar in podobni ter ono od lanskega decembra, in vidte da je cena recimo za pršut letos več kot 50% višja