Gospodarstvo

Boško Šrot na čelu Pivovarne Laško

Laško, 29. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Pivovarne Laško je za novega direktorja s petletnim mandatom imenoval Boška Šrota.

Boško Šrot bo novi direktor Pivovarne Laško
Boško Šrot bo novi direktor Pivovarne Laško FOTO: POP TV

Boško Šrot, sicer tudi brat celjskega župana Bojana Šrota, je doslej delal kot namestnik direktorja pivovarne, bo novi mandat nastopil 11. novembra. Sedanji direktor Tone Turnšek, ki se je v Pivovarni Laško zaposlil leta 1981, direktor pa je bil zadnjih 24 let, se bo po izteku mandata upokojil.

Šrot, ki je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, je v Pivovarno Laško prišel pred 11 leti, med leti 1981 in 1994 pa je bil zaposlen na laški občini, je podjetje zapisalo na spletnih straneh Ljubljansko borze. Ob napovedanem odhodu je Tone Turnšek dejal: "Verjamem, da bo Pivovarna Laško tudi v bodoče vodilna pivovarna v Sloveniji in vodilna v skupini slovenskih proizvajalcev pijač. V 180 letih je Pivovarna Laško zmeraj našla odgovor na izzive, ki jih je ponudil trg. Prepričan sem, da bo tako tudi v prihodnje," je povedal Turnšek.
Šrot pa je poudaril, da prevzem vodenja družbe, ki je v zadnjih desetletjih imela vodilni položaj na slovenskem trgu piva in pijač, zanj predstavlja veliko odgovornost in še večji izziv.

"Čeprav smo v zadnjih nekaj letih uspeli združiti slovensko industrijo pijač in ji s tem omogočili dolgoročen obstoj na domačem trgu, želimo v bodoče okrepiti tržni položaj na tujih trgih. To pomeni na tistih, kjer smo že prisotni sami ali s povezanimi družbami, kot tudi na ostalih trgih jugovzhodne Evrope in EU," je pripomnil Šrot.

Tone Turnšek je bil direktor Pivovarne Laško skoraj četrt stoletja
Tone Turnšek je bil direktor Pivovarne Laško skoraj četrt stoletja FOTO: POP TV

Ob začetku prvega Turnškovega mandata je Pivovarna Laško letno proizvedla 700.000 hektolitrov piva. V začetku 90. let je z 1,3 milijona hektolitrov proizvodnje piva postala prva pivovarna v takratni Jugoslaviji. V zadnjem obdobju, ki ga je zaznamovalo uspešno združenje slovenske industrije pijač, je pivovarna zrasla iz družbe z 1,2 milijona hektolitrov letne proizvodnje v skupino Pivovarna Laško, ki pokriva celoten segment piva, pitnih voda in osvežilnih pijač. Skupina tako letno proizvede več kot pet milijonov hektolitrov pijač in sodi med pomembnejše proizvajalce pijač v regiji in EU.

Poslovanje v prvem polletju uspešno

Nadzorniki so danes prav tako obravnavali polletne nerevidirane poslovne rezultate. Skupina Pivovarna Laško je tako v prvih šestih mesecih letos ustvarila 31,4 milijarde tolarjev čistih prihodkov iz prodaje. Konsolidirani polletni dobiček skupine znaša dve milijardi tolarjev, čisti dobiček pa 1,6 milijarde tolarjev, kar je za 72 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Pivovarna Laško sodi med pomembne proizvajalce pijač v regiji in EU
Pivovarna Laško sodi med pomembne proizvajalce pijač v regiji in EU FOTO: POP TV

Skupina Pivovarna Laško, ki s trendom uspešnega poslovanja nadaljuje tudi v drugi polovici leta, je v prvih šestih mesecih prodala 2,3 milijona hektolitrov pijač oz. za 2,6 odstotka manj kot v prvi polovici leta 2004. Polletni odhodki iz poslovanja pa so se zmanjšali za desetino. Občutno se je izboljšalo poslovanje Pivovarne Union in družbe Fructal, kjer so lanski skupni čisti dobiček presegli za 119 odstotkov. V prvem polletju je njun skupni čisti dobiček namreč znašal 828 milijonov tolarjev, medtem ko je bil v lanskem primerjalnem obdobju 377 milijonov tolarjev.

Skupina Pivovarna Laško pa je v prvih sedmih mesecih letos ustvarila 37,8 milijarde tolarjev čistih prihodkov iz prodaje, 3,7 milijarde dobička iz poslovanja in 2,9 milijarde tolarjev čistega dobička. Denarni tok iz poslovanja skupine pa je znašal osem milijard tolarjev. Glede na enako obdobje lani so se med januarjem in julijem letos povečali tudi kazalniki gospodarjenja. V skupini so namreč ustvarili 1,11 tolarja na vložen tolar, medtem ko so v prvih sedmih mesecih lani ustvarili 1,07 tolarja na vložen tolar.