Gospodarstvo

Borzni poznavalci o Lekovih partnerjih

Ljubljana, 23. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potencialni ponudnik za prevzem ljubljanske farmacevtske družbe Lek je neznanka tudi za borzne poznavalce. Ti sicer menijo, da je potencialnih partnerjev veliko, kdo pa bi to lahko bil, je po njihovem mnenju prevelika špekulacija.

Najverjetneje gre za eno od evropskih ali ameriških farmacevtskih družb. V primeru objave javne ponudbe za odkup vseh Lekovih delnic bi prevzemna cena po oceni nekaterih borznih analitikov lahko celo presegla 100.000 tolarjev.

Na Ljubljanski borzi je trgovanje z delnicami Leka od danes zaradi varstva interesov investitorjev začasno zaustavljeno, zato pa je opazno poskočil tečaj delnice novomeške farmacevtske družbe Krka, ki je nekaj minut pred koncem današnjega trgovanja na Ljubljanski borzi dosegel že 9-odstotno rast.

Po besedah svetovalke uprave Celjske borznoposredniške hiše Mili Kus je bilo pričakovati, da se bo pojavil Lekov kupec, saj družba dobro posluje, ima pa tudi zahodnjaško kulturo poslovanja. "Lek prav zaradi tega uživa velik ugled pri ameriških farmacevtih, navzočih v Sloveniji, zaradi česar bi lahko bili prav Američani med potencialnimi kupci," je menila Kusova. Glede cene ocenjuje, da naj bi se ta vrtela okrog 90.000 tolarjev, in sicer približno 60.000 tolarjev, kolikor je znašal tečaj Lekovih delnic pred ugibanji o prevzemu, in 50-odstotna prevzemna premija.

Po besedah Draga Kavška iz borznoposredniške hiše Publikum se je v preteklosti že večkrat ugibalo, da bi lahko morebiti prišlo do prevzema ljubljanskega farmacevta. "Potencialni prevzemniki so vsa večja farmacevtska podjetja, ki v svojem portfelju še nimajo generika ali pa imajo dovolj podobno strukturo, da bi bil prodajni spekter generičnih zdravil kompatibilen z njihovim prodajnim spektrom," je dejal Kavšek.

Poznavalci so že pred časom, ob napovedanem 60 milijard dolarjev vrednem prevzemu ameriške farmacevtske družbe Pharmacia Corporation s strani farmacevtskega giganta Pfizer, napovedali, da bodo sledila nova združevanja farmacevtskih gigantov, prišlo pa bo tudi do konsolidacije med generiki. Takrat so nekateri poznavalci menili, da bosta morala tako Lek kot Krka, ki proizvajata generična zdravila, prevzemati manjše generike, da ne bi tudi sama postala tarči morebitnega prevzema.

Če bi do prevzema Leka res prišlo, bi sodeč po cenah delnic, ki so jih farmacevtske družbe dosegale ob prevzemih v tujini, potencialni ponudnik za Lekovo delnico odštel od 100.000 do 120.000 tolarjev, meni Andraž Grum iz Abanke.

Enotni tečaj Lekove delnice je sicer v četrtek znašal 66.064 tolarjev. Tržna vrednost Leka tako znaša dobrih 118 milijard tolarjev, Lek pa je poleg Krke edina družba na Ljubljanski borzi s kapitalizacijo, višjo od 100 milijard tolarjev.

Lek je nedavno objavil spodbudne polletne poslovne rezultate, ki so presegli načrtovane poslovne cilje. Družba je v letošnjih prvih šestih mesecih prodala za 43 milijard tolarjev izdelkov, kar je 24 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Podatki o dobičku sicer še niso znani, je pa ta rasel hitreje kot obseg poslovanja.