Gospodarstvo

'Krizo je treba vzeti kot izziv'

Ljubljana, 09. 10. 2008 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Delniški indeks SBI 20 je trgovanje končal pri vrednosti 5481,74 točke. Ekonomisti menijo, da se je razprodaja delnic umirila, lahko pa še pričakujemo nihanja. Podjetnik Boscarol meni, da je krizo treba vzeti kot izziv.

Na Ljubljanski borzi se je danes po večdnevnem padanju tečajev vzdušje vendarle popravilo. Delniški indeks SBI 20 je trgovanje končal pri vrednosti 5481,74 točke, kar je 243,13 točke oziroma 4,64 odstotka več kot v sredo. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa se je zvišal za 51,40 točke oziroma 4,38 odstotka, na 1223,64 točke. Med pomembnejšimi delnicami so se najbolj podražile delnice Luke Koper (za 8,3 odstotka), Telekoma Slovenije (za 7,38 odstotka) in Intereurope (za 6,7 odstotka).


Pozitiven odziv vlagateljev

"Danes smo lahko videli pozitivno reakcijo vlagateljev, predvsem v smislu reakcije na sredino razprodajo delnic. Tečaji so takoj v začetku trgovanja porasli za več odstotkov, veliko pozornosti je bilo usmerjeno na delnice Krke in Telekoma Slovenije," je povedal Matej Tomažin iz družbe za upravljanje Alfainvest.

Borzni indeks SBI 20 je znotraj trgovanja zrasel čez 5.500 točk in na koncu končal pod to mejo, kar pomeni, tako Tomažin, da se je malenkostno že unovčevalo dobičke. "Dejstvo je, da je na trgu še vedno prisotno veliko negotovosti, tako da je vsak dan zgodba zase," je poudaril.

Po njegovem mnenju bi lahko na sredino trgovanje, ko sta delniški indeks SBI 20 in indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP izgubila 7,94 oziroma 7,40 odstotka, vplivale tudi prodaje delnic, ki so bile zastavljene kot zavarovanja za posojila. Po njegovem mnenju je to normalen pojav pri takih nihanjih tečajev.

"Nestanovitnost se bo še nadaljevala, ne bo več takšnih pretresov, bo pa še vedno nestabilnost," je poudaril Jani Javornik iz GBD.
"Nestanovitnost se bo še nadaljevala, ne bo več takšnih pretresov, bo pa še vedno nestabilnost," je poudaril Jani Javornik iz GBD. FOTO: Dare Čekeliš
"Dejstvo je, da lahko tudi banke pri takih nihanjih same začnejo razprodajati določene pozicije in s tem ustvarjajo dodatne pritiske na ponudbeni strani," je dejal.

Kot je dodal, je to tista negativna stran kupovanja vrednostnih papirjev s sposojenim denarjem. "Kajti takrat, ko ti tisto kritje, ki ga banka zahteva, pade pod določeno mejo, te banka pozove k zagotavljanju kritja. Če tega ne zagotoviš, je potem razprodaja delnice," je pojasnil Tomažin. Po njegovem mnenju se je to po vsej verjetnosti tudi dogajalo, "kajti lahko smo videli razmeroma hitre tržne prodaje, ki so značilne za tovrstno zapiranje papirjev".

Panika se je malce umirila

Jani Javornik iz GBD pa je poudaril, da se je panika malo umirila. Razprodaj je bilo po njegovem mnenju manj, tudi tujina se je postopoma umirila. Tisti špekulanti oziroma bolj obveščeni vlagatelji, ki so imeli pripravljen denar, so začeli kupovati delnice. "Ampak to je bolj kratkoročen obrat, takšnih je bilo v zadnjem letu že okoli pet ali več," je pojasnil in dodal, da je po navadi tako, da tečaji dva, tri dni rastejo, potem pa se evforija navzgor umiri. Potem je trg spet podvržen vsem informacijam, ki pridejo predvsem iz ZDA in Evrope, je dejal.

Evforija se je proti koncu današnjega trgovanja že umirjala. Javornik pričakuje, da bo trg sledil tujini. "Če bo šla tujina gor ali dol, bo Slovenija sledila temu, dokler ne bo dejansko informacije, da je finančna kriza za nami," je dejal in dodal, da je letos ne pričakuje. "Nestanovitnost se bo še nadaljevala, ne bo več takšnih pretresov, bo pa še vedno nestabilnost," je poudaril.

Podpora neomejenemu jamstvu
Slovenija je v sredo zvišala zajamčeno vsoto za bančne in hranilniške vloge z 22.000 evrov na neomejeno jamstvo. Vlada bo uveljavila državno garancijo za zavarovalne vloge za fizične osebe ter mikro in mala podjetja v bankah v Sloveniji. Ukrep je začasen in bo veljal do konca krize.

Nadzorni svet Združenja bank Slovenije je na današnji seji med drugim izrazil podporo in strinjanje z odločitvijo vlade in Banke Slovenije, da zagotovita neomejeno jamstvo za bančne in hranilniške vloge na ozemlju Slovenije, so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

V Združenju bank Slovenije so prepričani, da bo izjava ministra za finance Andreja Bajuka, ki ugotavlja, da banke in hranilnice v Sloveniji za zdaj ne čutijo posledic dogajanj v globalnem in evropskem okolju ter da so depoziti in hranilne vloge fizičnih oseb v domačih bančnih ustanovah in hranilnicah v celoti varni, ohranila in zagotovila dodatno stabilnost ter konkurenčnost slovenskega bančnega sektorja v primerjavi z drugimi svetovnimi.

Nadzorni svet je na današnji seji obravnaval tudi aktivnosti članic pri realizaciji projekta SISBON in projekta SEPA plačil, prerazporeditev sredstev znotraj finančnega načrta za leto 2008 in priporočila o standardih za kartično poslovanje in POS-terminale. Člani nadzornega sveta so si izmenjali tudi informacije o dogodkih na denarnih in finančnih trgih in ukrepih za reševanje kritičnih primerov v posameznih državah, še posebej v državah članicah EU.

Pravočasen ukrep države

Banke NKBM, Abanka in Raiffeisen odločitev države, da jamstvo za bančne in hranilniške vloge zviša z 22.000 evrov na neomejeno jamstvo, ocenjujejo kot dobro. V bankah za zdaj tudi ne opažajo večjih težav komitentov pri odplačevanju posojil.

V Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) so ocenili, da je odločitev države za neomejeno jamstvo bančnih vlog "smiseln ukrep, ki bo povečal stopnjo zaupanja v slovenski finančni sistem in izenačil konkurenčne pogoje s sosednjimi državami". Tudi v banki Raiffeisen odločitev države o neomejenem jamstvu bančnih vlog ocenjujejo kot dobro. V banki ob finančni krizi sicer opažajo poslabšanje medbančnih posojilnih pogojev. Do zdaj še niso spreminjali pogojev za pridobitev kreditov, prav tako pa zaenkrat ne opažajo poslabšanja plačilne discipline svojih kreditojemalcev.

V Abanki odločitev o neomejenem jamstvu pozdravljajo, saj ocenjujejo, da gre za pravočasen ukrep, s katerim je država za bančne vloge zagotovila raven zaščite varčevalcev, ki je primerljiva z ravnijo zaščite varčevalcev v državah članicah EU. Zaradi finančne krize imajo zaradi visoke stopnje nezaupanja otežen dostop do dolgoročnih posojil iz tujine.

"Svetovna finančna kriza je vplivala na poslovanje v letošnjem letu. Res pa je, da smo letos krizo predvidevali in do sedaj so bili tudi njeni vplivi v okviru naših pričakovanj," pravijo. Tudi v Abanki ne opažajo težav pri odplačevanju posojil fizičnih oseb.

Boscarol: Krizo znali predvideti

Po mnenju Boscarola bi Slovenija kot majhna država lahko s pametno politiko krizo obrnila sebi v prid in jo vzela kot velik izziv.
Po mnenju Boscarola bi Slovenija kot majhna država lahko s pametno politiko krizo obrnila sebi v prid in jo vzela kot velik izziv. FOTO: Dare Čekeliš

Na področju trga malih letal se je sedanja svetovna gospodarska kriza začela že pred leti z za nas neugodnim razmerjem med evrom in dolarjem, je pojasnil direktor in lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol. Kot je dejal, pa Pipistrela ni prizadela, saj so jo znali pravočasno napovedati in vzeti kot izziv, svoje poslovanje pa so še povečali.

"Kdor je bil vizionar, je v podobnih krizah po navadi izšel kot zmagovalec, in to lahko uspe tudi nam. Ne nazadnje so se vsi najbogatejši ljudje in velika podjetja naredila prav v krizah, zato je treba takšna obdobja vzeti kot izziv in znati predvideti trende," je dejal Boscarol, ki sicer ne more zagotoviti, da se trendi ne bi obrnili tudi pri njih.

Prvi mož Pipistrela je na vprašanje, kako ocenjuje odločitev države za neomejeno jamstvo za vse bančne vloge, odvrnil, da so takšna ravnanja ne le slovenske, ampak tudi drugih vlad zgolj preventivni ukrepi, da ljudje ne bi začeli dvigovati svojih prihrankov iz bank, saj bi to lahko povzročilo bankrote držav. To je ukrep za pomiritev ljudi, saj nobena država v resnici ni toliko močna, da bi dejansko ljudem jamčila neomejene vloge, meni Boscarol.

Razrešitev svetovne krize

Sicer pa bi Slovenija kot majhna država lahko po njegovih besedah s pametno politiko krizo obrnila sebi v prid in jo vzela kot velik izziv. Za kaj takega so po njegovem mnenju potrebne tri stvari, in sicer politika, ki mora zagotoviti pogoje za konkurenčno gospodarstvo, zadnje mora sprejeti globalizacijo in s tem posledično tudi tovrstne krize kot izziv in ne kot omejitev oziroma paniko, ter socialni partnerji, ki bodo morali razumeti dejstvo, da je boljše zategniti pas, kot pa odpuščati ljudi.

Bolj pesimističen je v zvezi z razrešitvijo svetovne krize, ki se bo po njegovih besedah še poglobila z ameriškimi predsedniškimi volitvami. Po njih bo namreč prišlo do trenutka streznitve, saj danes v ZDA vlečejo tudi nekatere nerealne poteze. Ob tem je še dodal, da imajo Američani velik del svojega gospodarstva vezanega na vojaško industrijo, zato bo za njih edina rešitev odprtje novega kriznega žarišča, kar pa lahko pripelje do vnovične rasti cene nafte in še poglobi svetovno gospodarsko krizo.

Borza igra po novih pravilih

Na Ljubljanski borzi sta začela veljati ukrepa, ki ju je uprava začasno sprejela zaradi zagotavljanja urejenega delovanja borznega trga. Med drugim je uvedena 20-odstotna omejitev gibanja tečajev pri vstopni kotaciji trga delnic, trga investicijskih kuponov in trga delnic investicijskih družb.

Po novem so daljše tudi prekinitvene avkcije, zato da bi zagotovili zadostno koncentracijo naročil za ustrezno oblikovanje tržnih tečajev. Od danes bo tako v neprekinjenem načinu trgovanja stanje delno odprtega trga trajalo od 15 do 20 minut, v avkcijskem načinu pa 20 minut.

"Z omenjenima ukrepoma želi borza zagotoviti tržne mehanizme večje koncentracije naročil za oblikovanje tržnih tečajev in daljši čas za odzivanje udeležencev trga v primerih večjih tržnih neravnovesij oziroma sprememb na trgu," je sporočila uprava Ljubljanske borze.

Na Ljubljanski borzi je bila sreda eden od najbolj črnih dni v zgodovini ustanove. Osrednji delniški indeks SBI 20 je v primerjavi s torkom izgubil skoraj osem odstotkov, od začetka leta pa že kar 46 odstotkov in se tako približal ravnem, ki jih je dosegel julija 2006.

ATVP pozdravlja začasne ukrepe

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je že pozdravila uvedene začasne ukrepe borze. Navedeni ukrepi so prvi v sklopu potrebnih ukrepov, o katerih sta se na včerajšnjem sestanku dogovorili vodstvi agencije in Ljubljanske borze.

"Agencija bo danes začela tudi izvajati poglobljen nadzor nad poslovanjem borznoposredniških družb, katerega namen je predvsem večja doslednost pri uporabi pojasnilne obveznosti pri sprejemanju naročil vlagateljev. Takšen ukrep je v trenutnih razmerah ključnega pomena za zagotavljanje večjega zaupanja vlagateljev v trg," so sporočili. Agencija priporoča vlagateljem, da pri svojih odločitvah o nakupu in prodaji vrednostnih papirjev ravnajo preudarno, strpno in v skladu s svojimi naložbenimi cilji ter predhodno pridobijo vse potrebne informacije, ki lahko vplivajo na njihovo odločitev.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 10. 2008 12.59
A ta Boskarol zdaj kopira Pahorja? Pa akkšen izziv, a mogoče, da ne veš ali bi ukradel ali vzel kako drugače?
Magdalena Mitrovic
10. 10. 2008 17.55
in ko postaneš lačen lepo greš v mesnico in opazuješ kotlete,klobase ....se pač malo izzivaš!
quantum
10. 10. 2008 13.17
Slovenijo svetovna gospodarska recesija ne bo prizadela. Sesula se bo zaradi lastne zgrešene -kakršne koli že-ekonomije ter prevelikih apetitov oz nenasitnosti posameznikov. Naša ekonomija temelji na blefiranju in potvorjenem prikazovanju realnega stanja. Po vzorcu; \"kdo je večji jack- frajer\"Razen nekaterih svetlih izjem!!! Hvala BOGu da jih imamo! Sicer je dober primer nepremičninski trg, ki se jim ga je mudilo sesut.; kjer so nekateri investitorji najemali kedite za svoje kvazi \"investicije\", tako da bo sedaj -moja generacija- najemala drage dolgoročne kredite, kjer se bodo pri nekaterih zapufali trije rodovi in kupili povprečno stanovanje. Zraven pa še filali to pokojninsko blagajno, bili ustvarjalni, motivirani, na koncu pa vprašanje, kako bomo MI dobivali penzijo. Res najbolj, da človek naredi kovčke in spakira tam, kjer imaš vsaj občutek da vejo kaj delajo.
ŠkisPagat
10. 10. 2008 09.43
Eni so pač veliki drugi smo pač majhni Zdaj pa vas veleume tukaj sprašujem kako naj se gremo mi majhni ekonomijo mimo tistega kar se dogaja v Ameriki? Američani bodo delali po svoje tako da bo njim prav ( kar je razumljivo ) briga jih za neko SLO. Tisto o plačah se pa strinjam z medotom treba je med šihtom delat ne pa pit po gostilnah potem se to tudi v žepu pozna.
fuksel
10. 10. 2008 08.59
vse te krize so umetno ustvarjene.... s kom se je začelo z J.P. Morganom....banko ene najvplivnejših ameriških družin poleg rockefeller jev in rothschild sov... in kam bo odšlo 700 miljard dolarjev..... njim že tako gromozansko bogatim.... V evropi pa je podbna situacija......
Vse strokovnjak
10. 10. 2008 07.45
Folk se bo sam za***u, kt vse verjame ameriki
vetlan
10. 10. 2008 04.55
medojed, \"Slovenija je samostojna država\" Kaj res ? Zdaj imamo več gospodarjev, kot smo jih imeli v Jugi. Tako človek kot država ne morata biti samostojna, če nima svojega denarja. To so vedli še naši praprapra... Primorec1, prav imaš.
medojed
10. 10. 2008 00.57
Kucan se vam pa smeje, saj ima za seboj v Sloveniji ziveco jugo;hahahah.
medojed
10. 10. 2008 00.39
Primorec1 - grad Strmol je v lasti gospoda Kucana in on ga oddaja za dolocen znesek za reprezentancijo Slovenije.
medojed
10. 10. 2008 00.28
Ko pride na vlado Golubic, bo postavil na odgovorna mesta strokovnjake in svetovna bancna in gospodarska kriza bo resena. Saj mi Slovenski drzavljani lahko obvladamo vse, samo na pravih mestih moramo biti postrojeni, ane gospod KUCAN
medojed
10. 10. 2008 00.14
zamorec1 - se nekaj, pojdi na delo trezen in delaj kot se spodobi in opravi svoje delo natacno in bos imel mogoce dva tisoc evrov neto na mesec. Za placo je potrebno v zadnjem casu nekaj narediti za razliko od drzavne birokracije, ali pa zdravstvenega osebja.
medojed
10. 10. 2008 00.10
zamorec1 - Slovenija je samostojna drzava in mi ne priznamo ZDA, torej mi nimamo nic skupnega z njimi razen, ko nam dajo pomoc- amen
medojed
10. 10. 2008 00.07
Ravnokar sem izvedel, da se gospod Golubic pretendira za prvaka vlade.
User300173
10. 10. 2008 00.06
Kučan kriv? V ameriškem loncu skuhajo slab pasulj, potem ga mora cel svet pojesti, za slabe začimbe pa je kriv Kučan. lari-fari.Ta slabo skuhan pasulj iz ameriške slabe kuhinje bomo jedli še nekaj časa. razen g. veleuma Bajuka, ki še po argentinskih pašnikih ni znal ovce in krave pasti, se finančna srenja strinja, da je hudič odnesel šalo. V Sloveniji pa finančni ministetr obljublja neomejeno garancijo za bančne vloge. Tisti z 500 evri plače je ne rabijo. Sprenevedanje, da nima primere. V sosednji Italiji štrajkajo za 1000 evrov, slovenski hlapci pa smo zadovoljni z 500 evri cene pa svetovne. Nafta je bila lani cca147 evrov za sod, sedaj je 88 evrov. Se je bencin pocenil? Seveda smo državljani navadni idioti, politike na grad Strmol, nas pa na Polje ali Idrijo.
medojed
09. 10. 2008 23.48
Kucan pri vsej tej zadevi ni bil vpleten, saj je premajhen, on kuha samo po Sloveniji in bljiznem balkanu
medojed
09. 10. 2008 23.32
Gospopd Pahor in pa, Gaspari bosta to situacijo resila z LEVO roko.
medojed
09. 10. 2008 23.23
Pri vsej tej svetovni krizi je vzrok prav gotovo Jansa in pa Bajuk
juventus
09. 10. 2008 23.11
Konec heca ,grem u mižovce , jutri je trba kakšen euro zaslužt ,lahko noč pa brez zamere ...
mimoidoci
09. 10. 2008 22.16
to je zato ker jo kupuješ pri sosedu :) :) :)
juventus
09. 10. 2008 22.15
To ne spada v to krizo sam moram povedat ,sem kupu pečeno sv.kračo pri najboljšemu sosedu ,saj veste hitra večerja ,po prvem grižljaju sem jo vrgel čez balkon ,obup ,upam ,da ne bo kakšen pes crknil ..Obup !!!!!!!!