Gospodarstvo

Bolj obsežen in zahtevnejši obrazec

Ljubljana, 23. 12. 2005 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančno ministrstvo je končno predstavilo nov dohodninski obrazec, ki skupaj z navodili šteje kar 40 strani.

Na ministrstvu za finance so predstavili obrazec za odmero dohodnine za leto 2005, ki ga bodo morali zavezanci izpolniti in oddati na pristojnem davčnem uradu najpozneje do 31. marca 2006. Obrazec ima osem strani, vsem zavezancem pa ga bodo poslali brezplačno po pošti.

Zavezancem se bo dohodnina za leto 2005 obračunala v skladu z zakonom o dohodnini, ki je začel veljati v začetku tega leta, pri tem pa bo mogoče uveljavljati tudi že nekatere določbe iz novele zakona o dohodnini, ki začne veljati s 1. januarjem 2006.

Davčna uprava RS (DURS) je v letošnjih prvih enajstih mesecih pobrala za 2068 milijard tolarjev javnofinančnih prihodkov, kar je za 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Načrt za leto 2005 je tako skoraj že v celoti dosežen, so sporočili iz DURS.

DURS je letos do konca novembra vplačala v državni proračun 1022,5 milijarde tolarjev, kar je 38 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Občinski proračuni so prejeli 194,8 milijarde tolarjev, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije 557,8 milijarde tolarjev (dobrih šest odstotkov več), Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa 377 milijard tolarjev (osem odstotkov več).

Finančni minister Andrej Bajuk je uveljavitev novele zakona o dohodnini označil za prvi korak v smeri poenostavitev na področju davkov ter izrazil pričakovanje, da bosta s tem tako država kot tudi davčna uprava postali bolj prijazni do davkoplačevalcev.

Obrazec je z osmimi stranmi precej obsežnejši kot v preteklih letih. Še bolj obsežna so navodila, saj imajo 32 strani, vendar pa bodo morali zavezanci, ki bodo prijavili le osnovno plačo, od tega prebrati le približno tretjino, je pojasnil državni sekretar Ivan Simič. "Gre za zelo veliko razširitev davčne osnove, zato je tudi obrazec bolj zajeten," je dodal.

Osem strani za izpolnjevanje

Na prvi strani napovedi bodo morali zavezanci vpisati svoje podatke, lahko pa bodo dodali tudi morebitna dodatna pojasnila v zvezi z napovedanimi dohodki in olajšavami ter drugimi podatki. Na drugi strani bo treba vpisati dohodke iz zaposlitve, na tretji pa dohodke iz dejavnosti ter dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.
Na četrti in peti strani napovedi bo treba vpisati dohodke iz premoženja - oddajanja premoženja v najem, obresti, dividend in vzajemnih skladov. Na peti strani se bodo vpisali tudi dobički iz kapitala ter drugi dohodki, denimo darila v znesku nad 5000 tolarjev.

dohodnina
dohodnina FOTO: POP TV

Pomembna je šesta stran, je opozoril Simič. Na njej so navedeni dohodki, za katere veljajo oprostitve in zmanjšanja davčne osnove že za leto 2005. Novela zakona o dohodnini je namreč nekatere dohodke uvrstila med dohodke, oproščene dohodnine. Če je bila med letom že plačana akontacija dohodnine na te dohodke, jo bodo zavezanci praviloma dobili vrnjeno, je povedal Simič.

Na sedmi in osmi strani so navedene olajšave, pri čemer bo mogoče uveljavljati tudi že štiriodstotno olajšavo za rešitev stanovanjskega problema, ki je ena od novosti iz novele zakona o dohodnini, je izpostavil Simič. Na zadnji strani obrazca je tudi prostor za vpis morebitnih dodatnih podatkov o dohodkih, prejetih iz tujine.

Obrazec že na voljo na spletnih straneh DURS

Obrazca za napoved za odmero dohodnine jim tako po novem ne bo več treba kupovati, temveč ga bodo skupaj z navodili prejeli po pošti oz. si ga lahko že od danes natisnejo s spletnih strani DURS. Oddali pa ga bodo tako kot običajno pri pristojnem davčnem uradu, ali ga tja poslali po pošti, prav tako bo že tretje leto zapored možno napoved oddati tudi preko elektronske pošte.

Obrazec bo imel po novem osem strani, navodila pa še dodatnih 32 strani
Obrazec bo imel po novem osem strani, navodila pa še dodatnih 32 strani FOTO: 24ur.com

Kdaj bodo začeli pošiljati obrazce zavezancem na dom, Bajuk ni znal napovedati. "Prav gotovo pa jih bodo dobili pravočasno," je zatrdil. Stroške tiskanja in pošiljanja ocenjujejo na 180 milijonov tolarjev.

Šircelj je napovedal, da poleg obrazca za napoved dohodnine pripravljajo še obrazce, ki se nanašajo na obračun davka od dohodkov pravnih oseb, obračun davka iz dejavnosti ter obračun davčnega odtegljaja iz naslova dividend in obresti. Vsi obrazci bodo objavljeni še letos, je zagotovil.

SORODNI ČLANKI