Gospodarstvo

'Bolj negativno, kot smo predvidevali'

Bruselj, 19. 12. 2008 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU se sooča s finančno krizo, zato so finančni ministri članic spregovorili o načinih za povečanje sredstev za IMF, da bi se ta lahko soočil s svetovno gospodarsko krizo.

Finančni ministri članic EU, med njimi tudi France Kržanič, so včeraj v Parizu na neformalnem srečanju govorili o načinih za povečanje sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da bi se ta lahko soočil s svetovno gospodarsko krizo.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je ministrom povedal, da bo komisija kmalu znižala gospodarsko napoved za EU in območje evra. "Nova napoved bo pripravljena čez tri tedne. V tem trenutku lahko rečem samo, da so napovedi, ki smo jih objavili v začetku novembra, že zastarele," je dejal. "Zadnji podatki nas usmerjajo k rezultatom, ki so bolj negativni, kot smo predvideli 3. novembra," je dodal.

Trichet je članice pozval, naj začnejo čim prej izvajati programe.
Trichet je članice pozval, naj začnejo čim prej izvajati programe. FOTO: Reuters

Evropska komisija je tedaj predvidela, da bo gospodarska rast v EU v letu 2009 znašala 0,2 odstotka, v letu 2010 pa 1,1 odstotka. Za območje evra je komisija za prihodnje leto napovedala ničelno rast.

Almunia je tudi ocenil, da bi morali načrti članic EU za oživitev gospodarstva k rasti povezave prispevati 0,85 odstotka. K temu je treba dodati še proračunske vire, programe pomoči bančnemu sektorju ter prispevek avtomatičnih stabilizatorjev, ki bo večji, kot je bilo pričakovano, je dodal. Slednji naj bi k rasti BDP prispevali do 1,5 odstotka. Avtomatični fiskalni stabilizatorji omogočajo, da se državnemu proračunu naložijo nekateri izdatki, ki bi se v normalnih razmerah financirali iz davčnih prihodkov.

Na srečanju je sodeloval tudi generalni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn, ki pa po pogovorih ni dal nobene izjave.

Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet pa je članice pozval, naj programe oživitve gospodarstva začno čim prej izvajati.

Obenem je Trichet izrazil prepričanje, da morajo članice še vedno spoštovati določila pakta o stabilnosti in rasti, ki med drugim zapovedujejo, da proračunski primanjkljaj države ne sme preseči treh odstotkov BDP. Dejal je, da je pakt "ključni steber" evra, zato je pomembno, da se ga dosledno spoštuje.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
21. 12. 2008 02.47
Finančna kriza ni le v Evropi!Tko da EU ni kriv za krizo! Imajo jo tudi države ki niso v Uniji. Mogoče bi bilo s Slovenijo slabše če nebi bila v povezavi in imela evra,saj je majhen trg kjer se tolar nebi dobro obnesel,če bi bila država v krizi(primer Islandije) še Mađarska ko ima 10mio preb je skoraj klonila(pa je dobila 30 miljard€ pomoči)
fantodfare
19. 12. 2008 18.31
he,he. Še malo pa bo kakšen od teh političnih bednikov izjavil: Kriza nas je ujela nepripravljene, he, he.In se posipal s pepelom. he,,he.
fantodfare
19. 12. 2008 18.30
he,he. Evropska unija se bo morala kmalu preimenovati v Evropsko sranje, he,he
fantodfare
19. 12. 2008 18.29
he,he, ko da bi poslušal poročilo UMARJA, he,he ali ap vremensko napoved,
fantodfare
19. 12. 2008 18.29
he,he. ALi je sbla prevod, ali pa so to zemdene misli starega čloevka z demenco,he.heNova napoved bo pripravljena čez tri tedne. V tem trenutku lahko rečem samo, da so napovedi, ki smo jih objavili v začetku novembra, že zastarele,\" je dejal. \"Zadnji podatki nas usmerjajo k rezultatom, ki so bolj negativni, kot smo predvideli 3. novembra
deadea
19. 12. 2008 14.56
ja ja EU, ste zdaj ponosni tisti kateri ste obkrozila DA
Zapomni.si
19. 12. 2008 13.01
To negativnost bomo šele doživel, drugo leto bo šele šlo navdol vse
laufer
19. 12. 2008 12.39
Čudim se, da kljub slabemu stanju EU še vedno zapravlja denar! Morala bi financirati kupce, da bi kupovali izdelke, ne pa da polni primanjkljaje bankam, ki so privedle svet v dano situacijo! HALO!!!!